Sammanlagt deltog 250 barn i åldrarna 7-13 år på lägret i Lund. foto: simon lundh
En av Barcelonas tränare instruerar en av lägerdeltagarna.foto: simon lundh
Patrik Andersson omringad av ungdomar under en paus i spelet.foto: simon lundh

Barcelona på besök på Klostergården

lund Det är inte bara nya övningar och spansk spelfilosofi som lärs ut när storklubben FC Barcelona för tredje gången skickar iväg sina ungdomstränare till Skåne för att träna svenska knattespelare. Det är också hur man blir en bättre människa.

2013 anordnade FC Barcelona sitt första fotbollsläger i Sverige. Eftersom mannen bakom det hela är före detta landslags- och Barcelonaspelaren Patrik Andersson fick hans födelseort Bjärred agera värd de första två åren. Efter ett års uppehåll är nu lägret tillbaka, men denna gång på Klostergården i Lund.
– Dels ville vi förnya oss och ha ett miljöombyte och sen har man byggt nytt och fint här, säger han. Om det blir riktigt uselt väder kan vi till och med använda oss av inomhushallarna.
Tanken bakom lägret är mångfacetterad. Först och främst handlar det förstås om att ge svenska ungdomar chansen att få tränas av en storklubbs ungdomstränare.
– Det handlar mycket om att bollen ska göra jobbet och att utnyttja hela planen, att maximera ytorna.
Men det handlar också om att de svenska liksom de spanska tränarna ska utvecklas.
– Svenska tränare kan få lära sig nya övningar och ett annat fotbollstänk medan Barcelona ser det som en möjlighet för deras ungdomstränare att få se något annat och få mer erfarenhet.
Barnen får också ta del av den spanska klubbens allmänna livsfilosofi.
– Vi lär dem att stå upp för sina kompisar och bli bra människor.
Vilket onsdagskvällens extrainsatta aktivitet kanske lär ut dem mer än något.
– I samarbete med svenska fotbollsförbundet kommer vi att ha ett integrationsprojekt med ensamkommande flyktingbarn. Vi vill ge människor som inte annars har möjlighet att delta en chans att få en inblick, träna och ha roligt. Det känns bra att kunna gör det med tanke på allt som händer i världen just nu.
För honom själv är lägret också en chans att ge tillbaka efter en fantastisk karriär som spelare.
– På det här sättet kan de få en inblick i den resa jag har fått vara med om och jag kan ta med Barcelona till mina hemtrakter.
Att det arrangeras just i Skåne är viktigt för honom, även om deltagarna kommer från hela Sverige.
– Det är viktigt att det blir exklusivt. I Stockholm hade det dessutom varit svårt att hitta så här bra anläggningar centralt. Det behövs mycket utrymme och här har jag ett bra nätverk. Det hade inte varit möjligt för mig att hitta folk i Stockholm som hade kunnat ställa upp.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Är du orolig över att SD nu är det näst största partiet?

Loading ... Loading ...