Malmö

Varumärkestvist om racingbanor

Malmö
Malmö Malmy Raceway får ge sig bråket om namnrättigheter.

Det var när Malmö Raceway upptäckte att ett bolag med namnet Malmö Raceway motorklubb startat upp, som man valde att skicka in en anmälan om varumärkesstöld.

Med bevisning om att man funnits sedan 2004 då man började hyra dragracingbanan, hävdade man att det var ett inarbetat varumärke.

I sin anmälan till PRV hänvisade man till varumärkeslagen.

Där står det bland annat att ett varumärke inte får startas upp om det riskeras att förväxlas med varandra. Det nystartade bolaget Malmö Raceway Motorklubb bestred anmälan och menade att man inte har med Malmö Raceway att göra.

Anledningen till namnvalet var att klubben bildades i Malmö och att man inte motarbetar någon.

Nu väljer alltså PRV att gå på Malmö Raceway Motorklubbs linje och avslå anmälan om varumärkesstöld.

I sitt beslut hänvisar man främst att det inte ligger någon ond tro bakom registreringen av det nya bolaget.

Man anser heller inte att Malmö Raceway Motorklubb endast hade för avsikt att hindra Malmö Raceway från att fortsätta använda sitt kännetecken.

Därmed får Malmö Raceway finna sig i att ett bolag med liknande namn även får bedriva sin verksamhet i staden.

Coronaviruset

Buffégäster uppmanas hålla avstånd till varandra

Patrik Larsen, ägare till Kiels Kök, vid buffén i restaurangen.
Patrik Larsen, ägare till Kiels kök, uppmanar gästerna att hålla avstånd när de tar upp mat. Högst tre personer åt gången på varje sida.
Fotograf: Stefan Persson
Malmö
Malmö Bufférestauranger kan ses som en potentiell smittkälla för coronaviruset. Men Malmö stads miljöförvaltning har i nuläget inga särskilda direktiv till Malmös bufférestauranger.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det har inte kommit något kring bufféer, förutom att det inte ska vara trängsel, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen.

Han har själv ätit lunch i stadshuset, där det serveras buffé. På golvet har man fäst tejp som markerar hur gästerna ska köa.

– Vi ser också att det är mindre folk på restaurangerna. Då blir det lite självreglerande. Men det är viktigt att hålla koll om det blir rusning, så folk håller avstånden, säger Arvid Nordland, som betonar att buffématen i sig inte för smitta vidare.

– Det är nära kontakt med andra människor som är riskfyllt

Kiels Kök på Jägersro serverar dagligen hundratals lunchsugna gäster. Maten serveras som buffé, där besökarna tar upp själv.

Restaurangägare Patrik Larsen övervakar själv så att gästerna håller avstånd.

– Jag berättar att de högst får vara tre åt gången på vardera sidan om buffén, säger Patrik Larsen.

Det är betydligt glesare än normalt i den annars välfyllda restaurangen. Ändå har Kiels Kök klarat sig bättre än konkurrenter i branschen.

– Vi har nog tappat 60 procent. Ändå är vi lyckligt lottade, säger Patrik Larsen.

Innan coronaepidemin var det fullt vid borden under lunchtid. Nu uppstår det sällan köer vid buffén. Och skulle det göra det ber Patrik Larsen vänligt gästerna att hålla avstånd.

De nya direktiven som stipulerar att gästerna ska serveras vid borden gäller inte för bufféservering. Därför hade inte förra veckans nya regler från regeringen så stor inverkan på Kiels Kök.

– Vi påverkades direkt från början, när de första rekommendationerna om att hålla avstånd kom. Nu är folk rätt uppdaterade, och gör det. Det svåraste är när fyra-fem personer kommer i en bil, och sedan inte riktigt förstår att de ska hålla avstånd här. Då säger jag att det är för att visa andra respekt, säger Patrik Larsen.

Skylt med uppmaning om att hålla avstånd.
Gästerna uppmanas hålla avstånd. Fotograf: Stefan Persson
Buffégäster tar för sig på Kiels kök.
Buffégäster tar för sig på Kiels kök. Fotograf: Stefan Persson
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

IG

Swedbanks lansering av Apple Pay visar på mobil trend

Källa: Pexels
IG Apple Pay har varit tillgängligt på den svenska marknaden sedan hösten 2017. Alla storbanker har dock inte varit lika snabba med att erbjuda den mobila betaltjänsten till sina kunder. Nordea var först ut och bland annat Klarna och Komplett Bank har därefter lagt till tjänsten i sitt utbud. Den 4 december hoppade även Swedbank till slut på tåget, efter två år av dagliga frågor från kunder på företagets Facebooksida.

Varför Swedbank väntat tills nu med att erbjuda betalsättet är svårt att svara på. Kanske lades allt fokus på den egenutvecklade Swedbank Plånbok som länge har haft stöd för Samsung Pay, men alltså inte förrän nyligen även stöder Apple Pay. Oavsett anledning så visar Swedbanks anammande av Apple Pay att mobila applikationer i den svenska finanssektorn är en trend som de största aktörerna inte kan ignorera.

Börshandel och fysisk handel följer trenden

Handel på finansiella marknader är också något som mer och mer görs i mobilen idag. Möjligheten att kunna handla turbowarranter, CFD:s och barriers dygnet runt och på resande fot, är något som alltfler kunder i dag efterfrågar. I Sverige och sex andra europeiska länder lanserades nyligen tjänsten Turbo24, som förutom en webbaserad plattform har lagt stort fokus på mobilappar som stöder alla de funktioner som webbversionen erbjuder. Det har helt enkelt blivit hårdare krav från kunder att appar ska vara lika kraftfulla och ha samma verktyg som desktop-baserade plattformar erbjuder.

I den fysiska handeln är övergången till mobila lösningar som mest påtaglig i Sverige. Det är ingen slump att brittiska nyhetssajten The Telegraph i oktober utnämnde Sverige till världsmästare när det kommer till kontantlösa samhällen. Värdet av de kontanter som cirkulerar i Sverige har sjunkit med 27.5 procent på fyra år. Endast 60 procent hävdar att de använt kontanter över huvud taget den senaste månaden – i Japan är siffran 79 och i USA 70 procent. En av de största vinnarna på privatpersoners preferens att betala med mobilen är Swish som fortsätter ta marknadsandelar. 2014 utfördes 21 miljoner betalningar med Swish och 2018 var siffran 394 miljoner.

Betalningar med kort fortfarande störst

Kortbetalningar är fortfarande det populäraste betalsättet bland svenskar, även om det är betydligt lägre i jämförelse med de flesta andra europeiska länder och framför allt USA. Kortjättarna VISA och Mastercard har försökt simplifiera kortköp online med det nya betaltjänstdirektivet PSD2. Direktivet gör det enklare för konsumenter att verifiera köp, men det har också lett till tekniska utmaningar för e-handlare och betalväxlar att implementera den nya typen av kortköp.

Huruvida de nya direktiven är tillräckliga, och hinner implementeras tillräckligt snabbt, för att på riktigt konkurrera med de mobila betalningsalternativens framfart återstår att se – just nu ser inte den mobila trenden ut att bromsa över huvud taget. Finanssektorn tycks alltså dras mer åt fokus på mobilappar både när det gäller bankärenden, handel på börsen eller betalningar generellt. I alla fall om man ser till de största aktörernas satsning på området och nu senast kundernas rop på bankerna att erbjuda stöd för Apple Pay.

Malmö

Misstänkt bombman med pistol ville gripas av polis

Malmö
Malmö

19-åringen hade tröttnat på livet som kriminell, med ständiga hot mot sin person. Därför tog han tåget från Helsingborg till Malmö.

På Centralstationen gick han fram till några ordningsvakter och sa att han hade en revolver i ryggsäcken.

Vakterna tillkallade polis. När patrullen anlände blev 19-åringen lättad. Han såg arresten som än fristad från människor som ville honom illa.

Nu kan 19-åringen också få som han vill under en längre tid. På måndagen åtalades han misstänkt för grovt narkotikabrott. Vapnet som hittades i hans ryggsäck var en ombyggd startpistol som, efter att det undersökts, visade sig vara dödligt om det använts mot någon.

Går fram till vakter

På övervakningskameror från Centralen syns hur mannen åker upp i rulltrappan till ankomsthallen. Där går han fram mot några ordningsvakter, tvekar och går ut ur lokalen på baksidan.

En stund senare kommer han in igen, visar övervakningsbilderna, och går fram till ordningsvakterna och överlämnar sig.

Hotbild över sig

– Han var väldigt medgörlig och lugn när han berättade att han hade en revolver i sin ryggsäck. Den misstänkte var ledsen och sa att han var trött på det här och att han ville lämna in sig själv, han ville inte bli dödad då det fanns personer som ville döda honom, säger en av vakterna i förhör om gripandet.

19-åringen själv hade bara varit på fri fot i drygt en veckan när han greps. Han hade suttit häktad i flera veckor misstänkt för att ha varit med om att förbereda en sprängning i ett flerfamiljshus i Helsingborg. I de inledande förhören påstod han också att personer försökt döda honom vid flera tillfällen.

– Det är många människor som ogillar mig, gav han som förklaring.

Erkänner vapenbrott

Vem som försökt döda honom ville han inte säga, för att inte andra i hans närhet skulle skadas. I senare förhör hävdade han dock att han inte längre har några fiender.

Däremot erkänner han vapeninnehavet.

Malmö

700 000 beslagtogs från drogad förare

Pengar som hittades i lägenheten, 500-lappar.
En del av kontanterna som hittades hemma hos den misstänkte knarklangaren.
Fotograf: Foto: Polisen
Malmö
Malmö En vanlig poliskontroll där föraren var drogpåverkad följdes upp av en husrannsakan hemma hos den 24-årige Malmöbon.

Den 4 november i fjor stoppade polisen en bilist på Västra Skrävlinge kyrkoväg. Patrullen tyckte att han betedde sig märkligt, vilket skulle visa sig vara ett riktigt antagande.

När 24-åringen stoppades visade han tydliga tecken på att vara narkotikapåverkad. Det räcker för att polisen ska kunna få åklagares tillstånd att genomföra en husrannsakan.

Pengar i beslag

På mannen hittades bland annat en nyckelknippa till en lägenhet på Segevång, som 24-åringen enligt egen utsago hyrde ut i andra hand till en bekant. I bostaden hittades nästan 125 gram kokain, 670 gram cannabis och knappt ett gram metamfetamin. Där fanns också en stor summa kontanter, runt 650 000 kronor och drygt 3 000 euro.

Den 24-årige mannen misstänks nu för grovt narkotikabrott. Han riskerar ett långvarigt fängelsestraff, men också att bli av med pengarna som hittades i hans bostad. De togs i beslag av polisen då 24-åringen misstänks ha tjänat dem på brottslig väg.

Inte hans knark

Mannen förnekar att såväl narkotikan som pengarna är hans. Han hävdar i förhör att det tillhörde mannen som han hyrde ut lägenheten till. Att 24-åringens fingeravtryck trots allt hittades på narkotikan säger han beror på att han flyttade den vid ett besök i lägenheten. Han vågade dock inte anmäla hyresgästen av rädsla för reprissalier.

Malmö

Positiv till nya lägenheter

Malmö
MALMÖ

Många bostadsrättsföreningar och privata hyresvärdar väljer att bygga nya lägenheter på vinden. Hyresgästföreningen har yttrat sig över en ansökan som gäller vindslägenheter vid Falsterbogatan och är positiv.

- Malmö är i ett stort behov av nya bostäder och detaljplanen föreslår tillkomsten av tolv nya lägenheter, dessutom i ett område som har ett stort behov av lägenheter, skriver Hyresgästföreningen Västra Malmö i sitt yttrande.

Den konstaterar också att ombyggnader av vindsutrymmen bidrar till att lösa bostadsbristen men det är inte tillräckligt. Det är även viktigt att bygg- och bostadskvaliteten bibehålls, poängterar hyresgästföreningen.

Malmö

Vill stötta näringslivet med värdecheck på 500 kronor

Malmö
MALMÖ Sverigedemokraterna föreslår att alla medarbetare i Malmö stad ska få en värdecheck på 500 kronor. På så sätt menar partiet att stödet till det lokala näringslivet skulle kunna öka.
PREMIUM

Med värdechecken ska de kommunanställda kunna handla hos ett företag i Malmö. SD-förslaget har lämnats in som ett nämndsinitiativ till kommunstyrelsen. Partiet vill nu att det snabbutreds för att undersöka om det är juridiskt gångbart.

- Från kommunens håll måste mer göras. Konsumtionen måste upp igen. Det viktigaste nu är att rädda så många liv som möjligt med samtidigt se till att det finns ett lokalt näringsliv kvar efter Coronakrisen. Om staden kan öka efterfrågan borde vi göra det, säger kommunalrådet Magnus Olsson (SD) i en kommentar i ett pressmeddelande.

Malmö

Kultur direkt på skärmen

Nu har Malmö stad lanserat kulturakuten. Delar av kulturutbudet finns nu på malmo.se/kulturakuten.
Fotograf: foto: Malmö stad
Malmö
MALMÖ Lär dig laga mannagrynskotletter, följd med på en titt in i Ebbas hus eller möt museets pirayor. Möjligheterna finns på kulturakuten som Malmö stad precis lanserat och som snabbt kommer att byggas ut.

I tider när det blir allt svårare för många att besöka ett museum, bibliotek eller ett kulturevenemang har kulturförvaltningen valt en ny väg. En del av stadens kulturutbud blir istället tillgängligt på nätet.

Efter en smygpremiär under helgen öppnades de virtuella dörrarna under måndagen. Malmö museer, konstmuseum, bibliotek med flera verksamheter har fortfarande öppet men det märks tydligt att besökarna är färre. Därför finns nu kulturakuten på nätet.

- Vi märker av ett besökstapp, konstaterar kommunikationschef Anna Nystedt på kutlurförvaltningen. Mitt i allt elände försöker vi hitta ett nytt sätt att jobba och det känns positivt.

- Nu har vi tvingat oss in i det digitala. Vi livestreamar inte utan just nu är det inspelat material som gäller.

Besökarna kan följa med på en filmad visning av den pågående utställningen på Malmö konsthall med Ragna Bley och Inger Ekdahl. Visningen pågår i en kvart.

I en film från Malmö museer pågår matningen av pirayorna för fullt.

- Vi undersöker möjligheten med slow tv som Svt gjorde med älgvandringen, fortsätter Anna Nystedt. Det hade varit roligt att följa livet i ett akvarium på samma sätt.

På biblioteken pågår sagostunderna som vanligt. Förhoppningen är att det även ska gå att ta del av dem via kulturakuten.

- Vi har många tankar och idéer. Vi vill inte bara göra våra egna verksamheter tillgängliga utan kommer även att länka till andra kulturella aktiviteter och tipsa om vad de har på gång.

Den som besöker kulturakuten på nätet just nu kan även följa med till Ebbas hus som är Malmös minsta museum. Här får filmteamet ta på sig skyddsutrustning för att få komma in. Det beror inte på corona. Hela museet saneras och töms på föremål.

I en annan film är temat Matlagning i dyrtid. Med hjälp av Malmö stadsarkiv har man tagit fram ett recept på mannagrynskotletter som tillagas av överbliven mannagrynsgröt. Receptet har hämtats från en kokbok som togs fram under första världskriget när priserna var höga och många varor inte gick att få tag på.

Malmö

Flickor rånade på elskotrar

Malmö
Malmö Två flickor, tolv och tretton år gamla, rånades på lördagskvällen på sina elskotrar när de körde med dem på Stensjögatan.

Flickorna försökte köra från platsen när tre för dem okända och maskerade personer närma sig, men de lyckades inte undkomma.

Rånarna tvingade till sig skotrarna, värda runt 5 000 kronor styck, och lämnade sedan platsen.

Malmö

Man lindrigt skadad av knivman

Malmö
Malmö En 23-årig man greps sent i lördags kväll efter att ha gjort ett utfall med kniv mot en man i 25-årsåldern.

Offret klarade sig undan med en mindre sårskada i handen. Han kunde själv ta sig till sjukhus.

Händelsen rubriceras som försök till grov misshandel. Den skedde vid 23.30-tiden på lördagen. Strax efter midnatt kunde den misstänkte gripas.

NÄSTA ARTIKEL