Olle Jönsson och Christina Lindberg vid Allsången på Skansen på tisdagen 2012. Foto Erik Mårtensson / SCANPIX
Lasse Sigfridsson och Christina Lindberg har spelat in hennes låt Livets många skeenden som en duett.Foto: Charlotte T Strömwall

Slut på de ljuva åren för Olle och Christina

De sista ljuva åren har framförts live mängder av gånger av Olle Jönsson från Lasse Stefanz och sångerskan Christina Lindberg. Men när de uppträdde samtidigt under Kul i juli i Helsingborg i tisdags blev det inte så.
– Det är jättesorgligt men jag vill att publiken ska förstå att det här inte är mitt val utan Olle Jönssons, säger Christina Lindberg.

Dansbandsklassikern De sista ljuva åren framfördes av dansbandet Lasse Stefanz tillsammans med en då mycket ung Christina Lindberg 1988. Låten låg på Svensktoppen 65 gånger och kan nog nynnas av de flesta än i dag. Christina Lindberg som sedan dess haft en lång karriär med bland annat Christina Lindbergs orkester berättar att hon egentligen inte arbetat så mycket tillsammans med Olle Jönsson de senaste 25 år men att det är självklart och förväntas av publiken att varje gång de uppträder i samma sammanhang så sjunger de De sista ljuva åren tillsammans.
– I och med att låten har blivit så stor så förknippas vi bägge med den, säger Christina Lindberg.

Hur många gånger har du och Olle Jönsson sjungit den tillsammans?
– Jag kan inte ens säga det men det måste vara tusentals gånger. Jag har ju sjungit den själv också.

Kul i juli i Helsingborg är ett återkommande nöjesarrangemang där Nöjesgrytan och programledaren Olle Larsson håller i trådarna. När artisterna till årets Kul i juli-kvällar presenterades i april sa Olle Larsson till Dygnet runt i HD om den avslutande kvällen 26 juli:
– Självklart tussar vi ihop Olle och Christina så att de får sjunga ”De sista ljuva åren”.
När det började närma sig 26 juli fick dock Christina Lindberg ett samtal från en person som sa att Olle Jönsson inte ville sjunga med henne.
– Jag vill inte lämna ut den som sade det till mig men hen sa att Olle Jönsson vägrar sjunga De sista ljuva åren med mig och att han inte ens vill stå på samma scen. När det hände så ringde jag till Olle och frågade vad det är som händer? Och han var makalöst arg på mig.

Upprinnelsen till det hela menar Christina Lindberg är den juridiska konflikten inom Lasse Stefanz mellan de forna kollegorna Lasse Sigfridsson å ena sidan och Olle Jönsson och Christer Ericsson å den andra som i våras slutade med att Kristianstads tingsrätt gav Lasse Sigfridsson rätt på alla punkter.
Christina Lindberg har de senaste året samarbetat med Lasse Sigfridsson och de har spelat in hennes låt Livets många skeenden som en duett.
– Jag trodde inte att Olle skulle bli arg över detta eftersom jag varit så noga med att tala om hur tråkigt jag tycker det är att de blivit ovänner och att jag verkligen tycker mycket om dem bägge två, säger hon.

Christina Lindberg har uppträtt på Kul i juli tidigare år och betonar vilket trevligt arrangemang hon tycker det är och hur mycket hon uppskattar programledaren Olle Larsson, som hon faktiskt också sjungit De sista ljuva åren tillsammans med. På årets Kul i juli stod också hon och Olle Jönsson trots allt på samma scen under presentationen.
– Men han valde att inte stå bredvid mig då och våra framträdanden låg i olika delar av programmet, säger Christina Lindberg. Det var verkligen en härlig kväll, men efteråt kom folk fram och frågade varför vi inte sjungit De sista ljuva åren tillsammans. Därför tycker jag att det är viktigt att förklara för min publik hur det ligger till, att det inte var mitt val utan Olles.
– De sista ljuva åren kommer ändå alltid att vara betydelsefull för mig och ha en plats i mitt hjärta, fortsätter hon. Lite arg är jag också för jag tycker inte att Olle Jönsson har rätt att ställa krav på andra artister om vilka de skall samarbeta med eller inte och vad man ska eller inte ska göra.

Om Olle Jönsson skulle ändra sig och vilja sjunga De sista ljuva åren med dig igen? Hur skulle du svara då?
– Just nu är jag mest ledsen och tycker att Olle Jönsson har behandlat mig illa men jag känner verkligen att jag inte vill vara den som säger att jag inte vill sjunga den igen. Jag är en förlåtande person.

Olle Jönsson själv vill inte uttala sig om det hela.
– Min enda kommentar är att man måste välja vilket läger man ska stå i, här i livet, säger han.