Arbetena pågår nu för fullt i Malmö saluhall. Enligt planerna väntas allt vara klart att öppna i början av november. FOTO: Claes Hall
Nina och Martin Karyd i det stora ventilationsrummet i källaren.
Den nya tillbyggnaden är i två våningar och har på ett annorlunda sätt kopplats samman med den gamla magasinbyggnaden med sina tjocka tegelväggar.
Naim Veselaj i arbete med att sätta kakel. Totalt sätts 1 500 kvadratmeter kakel i saluhallen.
Skog. FOTO: CARL-JOHAN BAULER/ARKIV
- Vi har riktat in oss på en rustik industristil. Detta för att försöka skapa en miljö som knyter an även till de andra byggnader som finns häromkring, berättar Nina Karyd.
För att skapa en äldre, rustik stil har tillbyggnaden försetts med en fasad i cortenstål. Och som snabbt fått en rostig framtoning.
I övergången mellan den gamla tegelbyggnaden och tillbygget finns ett smalt glasparti.

Gamla godsmagasinet öppnas snart som saluhall

MALMÖ Under många år var det gamla godsmagasinet vid Västra station bara ett tomt skal.
Men de senaste åren har platsen genomgått en stor förvandling. Och i början av november väntas den nya saluhallen i Malmö stå klar att inviga.

Utöver det gamla godsmagasinet, där väggarna bevarats och rustats upp finns det nu även en stor utbyggnad i två våningar.
Bakom projektet står syskonen Martin och Nina Karyd, som därmed förverkligar en gammal dröm. Syskonen har tidigare jobbat med förvaltning på Annabostäder och Martin är också utbildad kock.
– Jag har länge drömt om att få starta en saluhall i Malmö. Och när det gamla godsmagasinet för fyra år sedan var till försäljning slog vi till, berättar Martin Karyd.

Sedan dess har det varit massor med jobb för att förverkliga planerna. Men nu börjar mycket att bli klart.
De flesta av platserna är redan uthyrda, även om några mindre återstår. Nitton handlare står nu beredda att flytta in och fler är på gång.
Det blir allt från grönsaker, ost, fisk, kött och vilt till mackor, sallader, stenugnsbakad bröd, pizza, falafel, asiatiskt och italienskt.
Andra inslag blir tehandel, kafferosteri, blommor och restauranger.

Men det kommer även att pågå frukt- och grönsakshandel på ett litet torg utanför. Och utomhus ska det ordnas ett stort antal sittplatser.
Invändigt kommer en del av handlarna att erbjudna egna sittplatser. Men det blir dessutom många gemensamma platser både på första och andra våningen.
Bygget pågår nu för fullt invändigt. Godsmagasinets rustika tegelväggar har bevarats. Och nu sätts även totalt 1 500 kvadratmeter kakel i saluhallen.

Högt i tak, med åtta meter som mest, är det i det gamla godsmagasinet. Och det har satsats på stålbalkar, slipat betonggolv och gamla gjutjärnsfönster.
– Vi har riktat in oss på en rustik industristil. Detta för att försöka skapa en miljö som knyter an även till de byggnader som finns häromkring, berättar Nina Karyd.
I övergången mellan den gamla tegelbyggnaden och tillbyggnaden finns ett smalt glasparti, som samtidigt fungerar som ett annorlunda ljusinsläpp.
Och det finns tre ingångar i form av höga valv mellan den gamla och nya delen.

Att saluhallen vid Lilla torg fick stänga för några år sedan är inget som skrämmer. Och inte heller att den nya saluhallen inte ligger mitt i centrum.
– Nej, vi har ett helt annat koncept än saluhallen vid Lilla torg. Här är en mix av olika aktörer. Och när det gäller läget har det hänt oerhört mycket den senaste tiden. Vi har Malmö Live och högskolan in på knuten. Det är massor med människor som jobbar i närheten. Och här ska även byggas många nya bostäder de närmaste åren, säger Martin Karyd.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...