Malmö

Gamla godsmagasinet öppnas snart som saluhall

Arbetena pågår nu för fullt i Malmö saluhall. Enligt planerna väntas allt vara klart att öppna i början av november. FOTO: Claes Hall
Malmö
Malmö Under många år var det gamla godsmagasinet vid Västra station bara ett tomt skal. Men de senaste åren har platsen genomgått en stor förvandling. Och i början av november väntas den nya saluhallen i Malmö stå klar att inviga.
PREMIUM

Utöver det gamla godsmagasinet, där väggarna bevarats och rustats upp finns det nu även en stor utbyggnad i två våningar.

Bakom projektet står syskonen Martin och Nina Karyd, som därmed förverkligar en gammal dröm. Syskonen har tidigare jobbat med förvaltning på Annabostäder och Martin är också utbildad kock.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Seved kvar på lista över utsatta områden

Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT
Malmö
MALMÖ I drygt sju år har projektet med att göra Seved, Södra Sofielund, till en tryggare plats för de boende pågått, men fortfarande finns stadsdelen kvar på listan över landets utsatta områden.
– Vi tror att den samlade bedömningen, som polisen gör att Södra Sofielund bör vara kvar ytterligare ett tag, är klok, säger Hjalmar Falck, verksamhetschef för Fastighetsägare BID Sofielund och Möllevången.

Polisens nationella operativa enhet (NOA) presenterar årligen en lista över utsatta områden i Sverige. Dessa områden är uppdelade i tre kategorier där Särskilt utsatta områden innefattar de stadsdelar där polisen inte anser sig kunna fullfölja sitt uppdrag. Malmö har tre stadsdelar på den listan.

Seved

En av dem är Seved, Södra Sofielund. En problemtyngd del av staden som man arbetat mycket med sedan 2014 då projektet BID Södra Sofielund startade. Föreningen består av boende och fastighetsägare i Sofielund i nära samarbete med Malmö stad och arbetar bland annat för krafttag mot kriminalitet och för ökad trygghet för de boende.

Trots dessa insatser finns alltså Seved kvar på listan.

– Vi har diskuterat möjligheten att flytta Södra Sofielund från Särskilt utsatt område med tanke på den positiva utvecklingen, säger Hjalmar Falck, verksamhetschef för Fastighetsägare BID Sofielund och Möllevången, i ett pressmeddelande och tillägger;

– Men vi tror att den samlade bedömningen, som polisen gör att Södra Sofielund bör vara kvar ytterligare ett tag, är klok.

Positiv trend

Kommunpolis Tobias Bråhammar och biträdande lokalpolisområdeschef Freddy Nilsson delar uppfattningen om att där finns en tydlig positiv trend i stadsdelen och hänvisar till den senaste trygghetsmätningen som gjordes.

Trots det kvarstår som sagt problemen och man pekar på den droghandel som förekommer i området samt ”mindre” ungdomsgäng som uppges skapa viss oro i området som en bidragande orsak.

De övriga stadsdelarna i Malmö som finns på listan ”Särskilt utsatta områden” är Nydala/Hermodsdal/Lindängen samt Rosengård.

Holma/Kroksbäck/Bellevuegården finns på listan ”Riskområden”.

FAKTA

Tre kategorier utsatta områden

Polisen delar in Sveriges utsatta områden i tre kategorier.

Utsatt område: Karaktäriseras av låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Kan vara hot och utpressning, men även våld på gator och torg och öppen narkotikahandel. Läget anses allvarligt.

Riskområde: Är ett utsatt område, men når inte riktigt upp till definitionen av att vara särskilt utsatt. Läget anses alarmerande.

Särskilt utsatt område: Här är det "svårt eller nästintill omöjligt" för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen och målsägare i området. Även parallella samhällsstrukturer, extremism och hög koncentration av kriminella. Läget anses akut. (TT)

Källa: Polisen

FAKTA

Skånska städer

Förutom Malmö, se artikeln, finns följande skånska städer med på listan:

Riskområden:

Dalhem/Drottninghög/Fredriksdal, Helsingborg.

Karlslund, Landskrona. (Tidigare ”Särskilt utsatt område”)

Utsatta områden:

Charlottesborg, Kristianstad

Gamlegården, Kristianstad.

(Källa: TT)

Malmö

Polisen: vi måste titta på fem till tio års sikt

Södra Sofielund, där Seved ingår, bedöms fortfarande vara ett särskilt utsatt område.
Malmö
Malmö Trots att tre stadsdelar i Malmö fortsatt bedöms som särskilt utsatta områden ser polisen positivt på utvecklingen. Men den slår samtidigt fast att det krävs ett långsiktigt och uthålligt arbete från hela samhället för att bryta utvecklingen.

– Man ska inte känna sig nedslagen om det inte är brutit om två år, utan man måste titta på fem till tio års sikt. Det är det perspektivet vi måste ha, och samtidigt se till att inte andra områden har en negativ utveckling, Vi måste fortsätta arbeta med evidensbaserade metoder, säger Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö.

I förra veckan presenterade polisens nationella operativa enhet (Noa) sin årliga lista över utsatta områden i Sverige. De delas in i tre kategorier: utsatta, riskområden och särskilt utsatta områden där det i de sistnämnda bedöms svårt eller nästan omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag.

De senaste åren har det skett en vändning till det positiva i Seved.
Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

I Malmö finns tre av landets totalt 61 särskilt utsatta områden. Dessa är Södra Sofielund, där bland annat Seved ingår, Nydala/Hermodsdal/Lindängen och Rosengård.

Bättre över tid

I Södra Sofielund har arbetet med att göra stadsdelen tryggare pågått i sju år. Då startade föreningen Bid Södra Sofielund där boende och fastighetsägare i samarbete med polis och kommun arbetar mot kriminaliteten. Men ännu bedöms det vara för tidigt att plocka bort området från listan över särskilt utsatta, enligt Noa. Det håller Mattias Sigfridsson med om.

– Vår bild är att området har förbättrats över tid. Men det är inte så stabilt att vi vill ändra. Vi vill inte att det ska uppfattas som instabilt om vi snabbt behöver ändra oss igen. Vi kan inte förvänta sig stora förändringar i områden som haft problem i tio-tjugo års tid.

Oroande utveckling

Även på Rosengård märks en påtaglig förbättring. Men polisen ser med oro på den demografiska utvecklingen. Många nyanlända bosätter sig på i stadsdelen. Eftersom de ofta har en lång väg in på arbetsmarknaden finns risken att de rekryteras av kriminella nätverk.

– Men just nu är det lugnt i området, säger Mattias Sigfridsson.

Närvarande polis

Han betonar att trots att utvecklingen är positiv just nu så måste samhället fortsätta att växa sig starkt i de utsatta områdena.

– Vi, Malmö stad och kriminalvården arbetar hårt. Det är många som vill göra skillnad för ett tryggt och säkert Malmö. Även om det går åt rätt håll behöver vi arbeta med en närvarande polis och öka tilliten för rättskedjan. De parallella samhällena där brott inte anmäls och man inte pratar med myndigheter måste fortsätta att marginaliseras.

Malmö

Täckte över judiska böcker – inget missförstånd

Malmö
Malmö Den som täckte över böcker med judiskt innehåll i Stadsarkivets skyltfönster hade inte missförstått någonting utan gjorde bara vad hennes närmaste chef sagt till henne.

Inför Förintelsekonferensen i förra veckan skrev vi om att Stadsarkivet i Malmö under helgen täckte över böcker med judiskt tema i skyltfönstret, något som väckte stor uppmärksamhet i media.

Stadsarkivarien Adam Hidestål uttalade sig om händelsen och sa att det hela berodde på att en person på Stadsarkivet missförstått en uppmaning om att skydda lokalerna inför Förintelsekonferensen, som Malmö stads skickat ut, och täckte över böckerna.

Argumenterade emot

Personen som stadsarkivarien hänvisar till är arkivarien Anette Sarnäs. I ett mejl till Skånskan berättar hon att hon inte missförstått någonting.

”Jag var den som gjorde själva övertäckningen och gjorde bara som min närmaste chef sade till mig. Jag var inte på något möte om säkerhet och visste inget om detta resonemang om att säkra lokaler. Jag har inte missförstått någonting. De instruktioner jag fick var klara och tydliga. Jag argumenterade mot att täcka över eller ta bort, men fick inget gehör”, skriver Anette Sarnäs i mejlet.

Vill inte hänga ut

Det var flera, både anställda och privatpersoner, som reagerade på övertäckningen. Beskedet Anette Sarnäs fick var att böckerna skulle täckas över fram till måndagsmorgonen.

Adam Hidestål beklagar händelsen som han menar är ett missförstånd som uppstod på fredagseftermiddagen.

Vem som tagit beslutet att täcka över böckerna vill han inte uttala sig om.

– Jag vill inte hänga ut en enskild medarbetare, säger han till Dagens Nyheter.

Malmö

54-åring anhållen efter trafikbråk

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö En 54-årig man har anhållits efter ett bråk i samband med en trafikolycka på Hallingsgatan i lördags.

54-åringen misstänks för misshandel, olaga hot och skadegörelse. Han är bekant sedan tidigare med målsägande.

Händelsen inträffade efter en trafikolycka där tre bilar var inblandade. Polisen utreder nu om det var en olyckshändelse eller om någon av förarna medvetet orsakat kollisionen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Kvinna uppdragen ur vattnet – misstänkt mordförsök

Malmö
Malmö En privatperson slog på måndag förmiddag larm till SOS efter att ha sett en ”livlös kropp” i vattnet vid Sibbarp.
En ung kvinna fördes till sjukhus från platsen. Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök.

Det var vid klockan 10.19 som larmet inkom.

– Det är en privatperson som ringt in om att den sett en livlös kropp i vattnet. Vi har varit där och fiskat upp en person, utfört hjärt- och lungräddning och transporterat personen till sjukhus, sade Torbjörn Krokström, inre befäl på räddningstjänsten Syd, i samband med larmet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Malmö

Niinistö covidfri efter Malmöforum

Finlands president Sauli Niinistö, fotograferad i Malmö i onsdags.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Malmö
Malmö
PREMIUM

Finlands president Sauli Niinistö smittades inte av coronaviruset när han deltog i den stora konferensen om Förintelsen i Malmö i förra veckan. Hans covidtest är negativt, meddelar Niinistö på Twitter.

Det var vid ett frukostsamtal med Lettlands president Egils Levits i Malmö som Niinistö trodde sig ha exponerats för viruset. Den lettiske presidenten testade positivt för viruset kort därpå och Niinistö satte sig själv i karantän. Men efter måndagens negativa testresultat återupptar finländaren sina arbetsuppgifter, som bland annat innefattar en resa till Åland på onsdag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Pojkar gripna för rån i Limhamn

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Två unga killar, 15 och 16 år gamla, greps misstänkta för att ha rånat två pojkar på Tegnérgatan i lördags kväll.

Pojkarna, 16 och 17 år gamla, tvingades lämna ifrån sig sina mobiler, jackor och hörlurar. De blev också misshandlade och hotade.

Senare under kvällen greps 15-åringen och 16-åringen misstänkta för rånet. De anhölls under natten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Trio greps med lastbil fylld av stöldgods

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö En rumänskregistrerad lastbil fylld med stöldgods stoppades tidigt på söndagsmorgonen när den var på väg att lämna landet.

Lastbilen stoppades för utresekontroll av gränskontrollen vid Lernacken. När poliserna sökte igenom lastutrymmet hittades en stör mängd stöldgods.

– Man håller fortfarande på att hantera beslaget, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL