Mattias Elftorp är festivalgeneral för AltCom - en internationell seriefestival för alternativserier som i år arrangeras i Malmö för fjärde gången. Foto: Gunilla Wedding
Än så länge ligger serieantologin som delas ut i samband med AltCom i travar i Tusen seriers lokal på Mitt Möllan. Foto: Gunilla Wedding
Tito on Ice av Max Andersson är en av de filmer som ingår i AltComs filmprogram på Panora.
Re:Creation & Idleness är temat för C’est Bon Kulturs senaste antologi och antitesen till AltComs tema arbete. En utställning kring antologin visas på Hybriden.
En av utställningarna på Hybriden är en releaseutställning av Susanne Johanssons konstseriebok Void.

Festival som samlar alternativserier

Vernissagefest i två dagar, utställningar, film, seriemarknad och en gratis serieantologi som programblad. Och så deltagare från ett tiotal olika länder. 28 till 31 juli arrangeras den internationella seriefestivalen AltCom för fjärde gången i Malmö.
– Här hittar man de alternativserier som man inte hittar på andra seriefestivaler, säger Mattias Elftorp, serieskapare och festivalgeneral för AltCom.

Mattias Elftorp:
Född: 1978 i Rättvik.
Bakgrund: Bor numera i Malmö. Gick sitt första år på Kvarnby folkhögskolas Serietecknarskola i Malmö 2000 – 2001. Aktiv i förlagen/konst- och seriekollektiven Tusen Serier, C’est Bon Kultur och Wormgod och är festivalgeneral för seriefestivalen AltCom. Gör också bland annat den postapokalyptiska cyberpunkserien Piracy is Liberation samt Arg Kanin.
Mattias Elftorp om …
… han hinner teckna något själv: ”Knappt. Jag har väl släppt en bok om året sista tiden men jag väntar på den dag när jag kan fortsätta med ett större projekt. Min stora grej är Piracy is Liberation där jag ska göra en tredje och fjärde del men det kräver tid.”
… vad han själv ser mest fram emot under AltCom: ”Den där två dagar långa vernissagefesten. Det är en grej som skiljer oss från andra festivaler att utställningar och fester är en central del, att man träffas och tittar på serier och pratar och festar tillsammans.”

Mattias Elftorp är en av Seriestaden Malmös många eldsjälar. Efter att han gått Kvarnby folkhögskolas Serieskolan började han tillsammans med andra serieskapare ge ut fanzinet C’est Bon som så småningom blev kulturföreningen C’est Bon Kultur. Han driver också serieförlaget Tusen serier som ger ut serietecknare med annan etnisk bakgrund än svensk och också, tillsammans med C’est Bon Kultur, arrangerar AltCom numera.
När vi träffas i Tusen seriers nya lokal i Hybriden i Mitt Möllan på Claesgatan berättar han att det i år är fjärde gången festivalen arrangeras i den här formen.
– Men starten var egentligen när vi gjorde om C’est Bon till en internationell serieantologi och i samband med det ordnade den allra, allra första Altcom 2004, förtydligar han. Då var det i stort sett bara en utställning och en paneldebatt.

När Mattias Elftorp och de andra som arbetade med C’est Bon började åka utomlands på olika seriefestivaler blev de inspirerade att arrangera en återkommande seriefestival i Malmö också – med fokus på alternativ- och undergroundserier.
– Sedan blev det av olika skäl inte av förrän 2010, säger Mattias Elftorp. Då var det Seriefrämjandet som plockade upp idén och frågade om jag ville hålla i det och det blev naturligt att vi återanvände namnet AltCom.
Mycket av inspirationen till AltCom kommer från den stora alternativseriefestivalen Crack som arrangerats i Rom under många år.
– Det är en jättefestival som hålls i ett ockuperat fort och man har utställningar i olika fängelsehålor under fortet, berättar Mattias Elftorp.

Årets Altcom pågår i fyra dagar, 28-31 juli, på tre platser i Malmö. Tusen seriers lokal och ytterligare ett par grannlokaler är navet och där håller man en två dagar lång vernissagefesten för de totalt fyra utställningarna där.
Huvudutställningen är det slovenska seriekollektivet Stripburgers stora vandringsutställning med serier om arbete – som också är det övergripande temat för hela festivalen. På biografen Panora visas film med koppling till serier och ytterligare en utställning – Knut Larssons omtolkning av Aniara i serieform.
Den tredje platsen för AltCom är Folkets park där det blir seriemarknad, work shops och föredrag och en samlingsutställning med kvinnliga serietecknare från Balkan.
Att AltCom är utspridd över Malmö är inget problem menar Mattias Elftorp.
– Tidigare år har vissa haft svårt att hitta men i år är det bara tre ställen och inga av programpunkterna på de olika platserna krockar med varandra. Det gör också att vi kan locka besökare på olika sätt. Tusen serier är etablerat så det drar folk som känner till oss men i Folkets park drar vi många som bara passerar och blir nyfikna.

Mellan 2 000 och 3 000 besökare är förhoppningen inför AltCom och både besökare och deltagare kommer från ett antal länder utanför Sverige – Spanien, Tyskland, Finland, England, Slovenien med flera. Och Mattias Elftorp betonar stark att det inte är en festival enbart för inbitna seriernördar.
– Det här är ett väldigt onördigt sammanhang där vi lägger fokus på det sociala. Och så är det den typen av serier som inte är kommersiella, small press, folk som gör egna fanzine och det gör att det inte finns den typen av nördkultur, inte för att det är något fel på nördkultur, som man måste vara insatt i för att känna sig hemma. Har man intresse för det som är nytt, det man inte sett innan, är AltCom en bra plats att vara på

Och vad driver dig att jobba med AltCom?
– Ja, inte är det pengar, säger Mattias Elftorp och skrattar hjärtligt. Men jag har alltid läst serier och tycker att det är ett fantastiskt sätt att berätta en historia på, att kombinationen av text och bild blir så mycket mer än delarna. Och just med det här arbetet hittar jag mycket serier som aldrig skulle fått utrymme i Sverige annars. Jag vill visa upp dem och bredda bilden av vad serier kan vara. Det har drivit mig i alla projekt jag varit inblandad i.

Fotnot: Hela AltComs program hittar man på www.altcomfestival.se

Mattias Elftorp:
Född: 1978 i Rättvik.
Bakgrund: Bor numera i Malmö. Gick sitt första år på Kvarnby folkhögskolas Serietecknarskola i Malmö 2000 – 2001. Aktiv i förlagen/konst- och seriekollektiven Tusen Serier, C’est Bon Kultur och Wormgod och är festivalgeneral för seriefestivalen AltCom. Gör också bland annat den postapokalyptiska cyberpunkserien Piracy is Liberation samt Arg Kanin.
Mattias Elftorp om …
… han hinner teckna något själv: ”Knappt. Jag har väl släppt en bok om året sista tiden men jag väntar på den dag när jag kan fortsätta med ett större projekt. Min stora grej är Piracy is Liberation där jag ska göra en tredje och fjärde del men det kräver tid.”
… vad han själv ser mest fram emot under AltCom: ”Den där två dagar långa vernissagefesten. Det är en grej som skiljer oss från andra festivaler att utställningar och fester är en central del, att man träffas och tittar på serier och pratar och festar tillsammans.”