Nöjesbåten Prins Bernhard är till salu.

”Elvisbåten” till salu för 2,5 miljoner euro

MALMÖ ”Elvisbåten” Prins Bernhard, som ligger vid Skeppsbron i Malmö är till salu. Prislappen ligger runt 2,5 miljoner euro.

I annonsen står det att 900 gäster får plats på båten som har restauranger, nattklubb, fyra barer, lounge, konferensrum och kontor. Totalt uppgår ytan till 1 200 kvadratmeter inomhus och 500 kvadratmeter på soldäck.

Enligt mäklaren Paul Boklund på Mäklarhuset håller båten högsta standard gällande utrustning och teknik. Han säger också att säkerheten är på topp och godkänd av räddningstjänsten.
– Vi har redan noterat ett visst intresse via interna kanaler, men på onsdagen valde vi att lägga ut den officiellt.
Bland intressenterna finns aktörer i både Stockholm och Köpenhamn. Paul Boklund tror också att fler utländska intressenter kommer att höra av sig.
– Risken för att båten lämnar Malmö är nog rätt stor.

Nöjesbåten byggdes 1938 och döptes till Prins Bernhard för att hedra den i dag framlidne holländske prinsen med samma namn. Den 70 meter långa båten byggdes som flodångare, men gick länge som turistbåt på Rhen. I slutet av 1980-talet styrde båten stäven mot Karlshamn och låg sedan där som flytande restaurang samt nattklubb.
2005 fördes Prins Bernhard till varv i Landskrona och genomgick en totalrenovering innan den lade till kaj vid Skeppsbron. I Malmö erbjöd båten från början gästerna två restauranger, Land och Hav, en lounge samt nattklubb.

Prins Bernhard har haft samma ägare sedan den kom till Malmö. Däremot har driften legat i andra bolag. Enligt Paul Boklund har ägarna investerat runt 35 miljoner kronor i båten.
Bolaget Skeppsbroskeppet AB tog över driften av nöjesbåten under slutet av 2010, men redan under 2011 fick bolaget ekonomiska problem. I början av mars året därpå försattes bolaget i konkurs. Vid den tiden saknade företaget runt 12,5 miljoner kronor.

Tingsrätten dömde företagets dåvarande vd till sex månaders fängelse och tre års näringsförbud.
Men för ett drygt år sedan ändrade hovrätten tingsrättens domslut och ogillade åtalet för grovt bokföringsbrott. De upphävde också beslutet om tillfälligt näringsförbud.
De ansåg dock att bristerna i bokföringen var så allvarliga att mannen dömdes för försvårande av skattekontroll. Påföljden blev böter istället för fängelse.
Paul Boklund förklarar att ägarna till båten inte har någon möjlighet att driva verksamheten själva. Därför har de nu beslutat att undersöka möjligheterna till en försäljning. Alternativt hitta en ny arrendator.
– Det har varit lite turer, men jag tror att rätt arrendator skulle ha stor chans att lyckas, säger Paul Boklund.

Den senaste tiden har restaurangkedjan The Dubliner drivit en pub på båten och där har även varit nattklubb på lördagar. Båda verksamheterna upphörde för en tid sedan.
Prins Bernhard kallas ”Elvisbåten” eftersom den förekommer i filmen ”GI Blues” från 1960 med Elvis Presley i huvudrollen. I filmen kommer Elvis till båten i en cabriolet och går ombord för att starta en nattklubb.

Läs mer: Nöjesplats med flyt öppnar i juli
Läs mer: ”Elvis-båten” i konkurs
Läs mer: Brandattentat mor Prins Bernhard – igen

Dagens fråga

Ska du fira jul hemma?

Loading ... Loading ...