Två frågor till ministern blir det. Men de avslöjas inte i sin helhet innan de ställs till honom. Per Bolund (MP) ska inte få alltför lång tid åt att förbereda ett svar. SPF Senior:s pressekreterare Anna Eriksson filma Rut Jönsson när hon läser in frågorna.
SPF 108 i Eslöv samlar namn och är med i Kontantupproret. Lars Hemming säger att många äldre kan känna sig väldigt obekväma av att tvingas använda bankkort eller internetbank. Föreningen tycker själv det är bra att man kan betala med reda pengar under dess olika träffar och arrangemang.
Per Bolund är finansmarknadsminister. 10 augusti ska han svara på Rut Jönssons frågor som spelades in på tisdagen utanför Sparbanken Skånes kontor vid torget i Eslöv. FOTO: REGERINGEN

Ruts film ska sätta press på ministern

ESLÖV Numera rikskändisen Rut Jönsson, 91, från Eslöv spelade på tisdagen in en film där hon frågar finansmarknadsminister Per Bolund (MP) om bankernas kontantavgifter. Per Bolund har lovat att svara på hennes frågor 10 augusti när han uppvaktas av SPF Seniorerna.

Skånskan har flera gånger berättat om Rut Jönssons kamp för att kunna ta ut sin pension utan avgift.
Sedan i maj kräver hennes bank, Sparbanken Skåne, 100 kronor varje gång hon tar ut kontanter inne på banken. Vill man ta ut över 10 000 kr på en gång är avgiften 350 kronor.
Enda sättet att slippa kontantavgiften är att anta bankens ”erbjudande” om att skaffa bankkort och internetbank á 39 kronor i månaden.
Något kostnadsfritt alternativ till ”erbjudandet” finns dock inte och Rut Jönsson har blivit galjonsfigur för dem som utan straffavgift vill kunna fortsätta ta ut kontanter på bankkontoret.

Läs mer: Rut, 91, krävs på avgift för sin pension

SPF Seniorerna hade på tisdagen skickat ner sin pressekreterare Anna Eriksson som filmade Rut Jönssons fråga till Per Bolund – vars exakta formulering hålls hemlig tills filmen visas på finansdepartementet 10 augusti.
Då lämnar SPF Seniorerna även över namnlistor för rätten att välja det betalmedel man själv vill. 19 000 personer har skrivit på i dagsläget.

SPF Seniorerna kallar aktionen för Kontantupproret och ville egentligen bjuda med Rut Jönsson till mötet i Stockholm, men det tyckte hon blev jobbigt så då fick det bli en film i stället.
Filmen spelades in utanför Sparbanken Skånes lokaler vid Stora Torg i Eslöv.
Anna Eriksson är glad över att Rut Jönsson vill bli galjonsfigur för kampen.
– Många tycker som hon men ingen annan har blivit lika känd!
Rut Jönsson själv var fortsatt stridsberedd när hon anlände till banken vid tiotiden på tisdagen. Dagen var väl vald. Det var pensionsutbetalning och en hel del stod i kö.
– Jag tycker avgiften är ett sätt att åderlåta vår pension. Det är rena stölden. Så länge jag har ork kommer jag att fortsätta bråka om detta!
Vid mötet på finansdepartementet tänker SPF få med även andra som har lite andra perspektiv också.
– Kanske någon synskadad, någon idrottsförening eller någon småföretagare. För det här är en fråga som berör fler än äldre, säger Anna Eriksson.

Lars Hemming från SPF 108 i Eslöv säger att föreningen har mycket kontanthantering vid sina möten.
– Vi träffas minst en gång i månaden på Medborgarhuset och är även ute på andra ställen. Alla är inte bekväma med Internet eller hela den biten.
Lars Hemming har även sett gamla vid bankomaterna som känt sig stressade vid bankomaterna när det varit lång kö bakom dem. Och tycker det är fel att det ska kosta pengar att få hjälp inne på banken.
Han vill ha en mjuk övergång – om kontanter nu ska tas bort i samhället.
– Det går inte att bara sätta en gräns så där tvärt. Så kan man inte ha det i ett välfärdssamhälle, säger Lars Hemming.

Anna Eriksson ser fram emot en statlig utredning som ska lämnas i augusti och handlar om att inkorporera ett par EU-direktiv i svensk lag som handlar om vilka grundläggande betaltjänster som befolkningen ska ha tillgång till.
– Alla ska ha rätt att välja hur man vill sätta in och ta ut pengar även om man kanske inte ska tvinga alla bankkontor i hela landet att ha kontanthantering.
SPF har tidigare kritiserat Handelsbanken som tidigare setts som ett föredöme, men i höstas tog bort kontanthantering på vart sjätte kontor.
Man har också träffat Swedbank i samma ärende.
I kön var bankkunderna inte nådiga mot avgiften på kontantuttag.
– Jag har skällt ut dem så många gånger när jag varit inne på banken. Det är svineri och ett hot: Betalar jag inte 100 kronor så får jag inte min pension, säger Gudrun Janz.
Bankdirektören var på semester. Övrig personal upprepade budskapet om ”erbjudandet” för Rut Jönsson.
– Antar man det kan man ta ut kontanter gratis inne på banken, sade en av banktjänstemännen.
– Det är inget erbjudande. Man ska inte behöva betala någonting för att få ta ut sina pengar! svarade Rut Jönsson.

Läs mer: Rut, 91, krävs på avgift för sin pension
Läs mer: Kraftiga reaktioner mot bankens agerande
Läs mer: ”Trenden går mot digitala pengar”
Läs mer:  Bankerna profiterar på de fattiga
Läs mer: Rut överväldigad av all uppmärksamhet

Dagens fråga

Har du tandvårdsförsäkring?

Loading ... Loading ...