Parkeringsvärd Johnny Persson står mitt på gatan och styr trafiken in och ut i Kåseberga. Här samtalar han med Bengt Isacsson, Kåseberga byalags ordförande, om trafiksituationen. foto: Jari Markkanen
Bengt Isacsson, ordförande i Kåseberga byalag, har inget emot anstormningen av turister under högsäsong, men han vill att byn ska få bättre förutsättningar att ta emot den.

Appar fungerar dåligt – turistvärdar behövs

KÅSEBERGA Kåseberga är på väg mot nytt besöksrekord, enligt parkeringsvärd Johnny Perssons uppskattning.
Sedan tre år tillbaka håller han ordning på de tusentals bilisterna som varje dag under högsäsong kör in och ut från parkeringsplatserna vid byn.

Kåseberga byalag

Kåseberga byalag är en ideell förening som har flera arbetesgrupper. De restaurerar sjön Graverne, har förnyat byns webbsida, funderar på byns framtida utveckling, de sköter om de gröna platserna och byahuset, de räknar antalet besökare och deltar i Österlen lyser i Kåseberga. Hemsidan: www.kaseberga.se

Johnny Perssons uppskattning utgår ifrån antalet bilar som står på parkeringarnas 800 platser.
– Aldrig tidigare har det varit så många bilar. Platserna räcker knappt till. I nödfall kan vi öppna hagen för parkering, men det har inte behövts ännu, säger han.
I år räknas antal besökare på Ales stenar och antalet bilar automatiskt. Kommunen ska senare presentera siffrorna.

Kåseberga är en av Sveriges populäraste resemål. Hälften av alla besökare kommer under högsäsongen, en vecka före midsommar till mitten av augusti. Antalet besökare kan uppgå till omkring 8 000 på en dag och de flesta kommer med bil, allt fler från Europa, framför allt tyskar och holländare.
– Vi har inget emot att vi får så många turister under högsäsong, men vill ha bättre förutsättningar att ta emot dem, förklarar Bengt Isacsson, ordförande i Kåseberga byalag.

– Som ordförande är det också min uppgift att se till att invånarna trivs även under högsäsong. Balansen mellan de boende och besökarna måste hanteras varsamt.
Den lilla byn är inte anpassad för att emot upp till 700 000 besökare och mellan 150 000 och 200 000 bilar årligen, enligt Bengt Isacsson.

Byalaget kräver öppen turistinformation och få tillbaka de två turistvärdar som förra året ersattes med appar som ger turisterna information om Kåseberga och Ales stenar.
– Problemet är att det är dålig täckning för mobiltelefon här och att apparna inte alltid fungerar, säger Bengt Isacsson.
– Vi är tacksamma för parkeringsvärdarna som kommunen betalar. Johnny Persson och några ungdomar gör en jätteinsats. De hanterar trafiken samtidigt som de svarar på turisternas frågor. Utan dem skulle vi knappast kunna bo i byn under högsäsong, förklarar Bengt Isacsson.

Byalaget kämpar också för att den kommunala, fyrlängade Ebbas gård ska bli ett besökscenter. Många besökare passerar gården på vägen till Ales stenar. Renoveringen beräknas kosta 17 miljoner kronor. Hittills har kommunen placerat ut bord och bänkar på gården, men informationsskyltar saknas fortfarande.

Turismen gynnar visserligen byns näringsidkare, bland annat restauranger, presentshop, galleri, museum och krukmakeri, men byalaget skulle vilja få in pengar på parkeringen också.
– Vi skulle vilja ta tio kronor för varje parkeringsplats under högsäsong. Det skulle kunna ge omkring 1,6 miljoner kronor årligen, men kommunen har sagt nej till det, säger Bengt Isacsson.

Han är inte kritisk till kommunens insatser hittills, utan vill att politikerna ska ta vara på den potential som Kåseberga innebär för turismen. Han nämner bland annat att kommunen har hårdgjort parkeringens yta, planterat träd i byn, ordnat wifi i hamnen och sommarbajamajor.
– Det är de senaste tio åren som antalet besökare har ökat och de tenderar att komma allt tidigare på säsongen. Hur vi ska hantera detta är fråga som politikerna måste ta tag i, säger han.

Läs mer:

Inga turistvärdar vid Ales stenar i sommar
Byalaget efterlyser nytt besökscentrum
17 miljoner för att rusta Ebbas gård

Kåseberga byalag

Kåseberga byalag är en ideell förening som har flera arbetesgrupper. De restaurerar sjön Graverne, har förnyat byns webbsida, funderar på byns framtida utveckling, de sköter om de gröna platserna och byahuset, de räknar antalet besökare och deltar i Österlen lyser i Kåseberga. Hemsidan: www.kaseberga.se

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

Loading ... Loading ...