Elinor Svensson står upp för sin passion

Hon tågade in på stand up-scenen för tre och ett halvt år sedan och tog över Tankesmedjan i P3 i våras. Elinor Svensson från Bjärnum lever ut sin stor passion – att vara rolig. Men vägen dit har inte varit spikrak.

Det har snart gått ett år sedan skånska Elinor Svensson nominerades till Årets Nykomling på Svenska stand up-galan. Hon kammade inte hem priset. Men det som då var en stor besvikelse, är i dag en framgångssaga.
I våras blev hon ny programledare för Tankesmedjan i P3.
– Första gången jag hörde vinjetten med mitt namn trodde jag att jag skulle smälla av, säger komikern från Bjärnum.
Sedan dess lever Elinor Svensson ut komikerdrömmen på två orter. Måndag till torsdag jobbar hon på Sveriges Radio i Malmö och på helgerna är hon uppe i Stockholm, där hon lockar till skratt på stand up-scenen.

Att bli komiker var aldrig en självklarhet för Elinor. Först under sena tonåren på Christian IV:s gymnasium började hon fundera över om roligheter var hennes kall trots allt.
– På gymnasiet kunde jag välja att vara rolig. Innan dess vet jag inte vad jag var. Jag var nog ganska tråkig, Men jag har alltid tänkt att jag borde stå på scen. Jag letade mycket efter något att vara bra på. Men jag var inte tillräckligt bra på att sjunga eller spela instrument. Jag gick lite på dans, men det var jag inte tillräckligt bra på heller.
För fyra och ett halv år sedan var det en kompis som sa till henne att hon borde bli komiker.
Elinor lät tanken marinera i ett år, innan hon anmälde sig till en stand up-kurs i Malmö. Lena Frisk, som höll i kursen, drev också Malmö Comedy Klubb. Där fick Elinor sitt första gig.
– Jag hade tre minuter och var så jävla nervös att mina knän skakade de första 30 sekunderna. Men sen blev jag plöstligt lugn. Det låter flummigt men det var nästan en religiös upplevelse. Jag tänkt att detta måste funka nu, annars vet jag inte vad jag gör. Jag har aldrig haft scenskräck men det var så viktigt att det skulle bli bra.

På den tiden bodde Elinor i Hässleholm, men hon insåg snart att Stockholm var en bättre stad för henne. Ett halvår efter hennes första gig gick flyttlasset.
– Det finns mycket mer att göra i Stockholm, stand up-mässigt. Särskilt som nybörjare, säger Elinor.
Hon beskriver en växande stand up-scen som spirar i Stockholm och nu också börjar få fäste i Malmö och Göteborg.
Men flytten till Stockholm ledde inte automatiskt till framgång. För att kunna hålla på med stand up tog Elinor ett sommarjobb på Ikea och fortsatte sedan att hanka sig fram med olika ströjobb.
– Det är mycket jag har gjort bara för att kunna hålla på med stand up. Du vet, de här hundåren där man måste tacka ja till allt. Som piss-gig i Nynäshamn med sju pers i publiken som aldrig har hört talas om en. Utan tror att de ska få typ Johan Glans!
– Det är många som tror att det bara är kändisar som håller på med stand up. De vet inte att det finns en stor underground-scen.

Tillhör du fortfarande underground-scenen eller ser du dig som känd?
– Ibland kan man få för sig att man är känd, bara för att folk köper biljetter till mina shower. Men det är inte som att folk känner igen mig på stan, om de inte har haft barn som gått i samma klass som mig i skolan. Eller ja, i Malmö och Stockholm händer det att de har hört min podcast eller sätt mig köra stand up.
Men utanför storstäderna är det inte så många som reagerar:
– En gång när jag var med min mamma på Bishops Arms i Hässleholm så var det en bartender som kände igen mig. Mamma blev så glad över att någon i lilla, lilla Hässleholm kände igen mig.

Önskar du att du var mer känd?
– Både ja och nej. det kan betyda att saker gått bra, eller att det gått jävligt dåligt. På något sätt har jag alltid tänkt att jag skulle bli känd. Även om jag är livrädd.
– Men jag vet att för några år sedan satt jag på tåget och åt en sallad med händerna eftersom jag hade glömt besticken. Det rann dressing mellan fingrarna och jag tänkte att fan vad glad jag är att jag inte är känd.

Men det är just mindre prestigefulla gig och idogt jobb som har tagit Elinor Svensson dit hon är i dag.
– Häromveckan sa någon att jag halkade in på ett banaskal på radio. Jag blev så sur. Det har varit en så lång väg dit, jag har jobbat så hårt för det.
Allting har skapat ringar på vattnet. Gig har lett till inhopp och sidekickroller i olika radioprogram, satirradio på hobbynivå har lett till medverkan i podcasts, vilket har lett till fler gig. Och så vidare.
Nu har hon varit en del av Tankesmedjan sedan januari. Men redan för ett och ett halvt år sedan spelade hon in en provprata till programmet,
– Då tyckte de att jag var rolig men att jag behövde mer erfarenhet. Och det kan man säga att jag skaffade mig. Det är inte som att de lägger ut en jobbannons där det står ”Hej, vi söker dig som kan skriva politisk satir”. De söker upp folk som de har sett sticker ut.
I radio skämtar Elinor om politik. Det är nyhetsbaserat och lämnar inte plats för personliga skämt.
Men på scenen och sociala medier skämtar Elinor om sig själv, ofta på ett ganska grovt sätt.
Hon berättar om hur hon strax efter dödsskjutningarna i Orlando tidigare i somras gått in på Twitter och skrivit ”RIP Orlando Bloom”.
– Men så insåg jag att eftersom det var på engelska kunde folk i USA läsa det. Samtidigt som jag inte ville att de skulle läsa det och ta illa vid sig så ville jag inte ta bort skämtet. Jag tycker att skämtet funkar i Sverige. Så jag låste mitt konto i några dagar tills nyheten inte var så färsk längre, säger Elinor.

Finns det något du inte skulle skämta om?
– Jag tycker att man kan skämta om allt, men på olika sätt och kanske inte överallt. Sedan finns det en balansgång. Ju mer provokativt något är dessto roligare måste man vara för att ta hem det.. Om man bara vill vara provokativ och humorn inte är det viktiga kan man lika gärna ställa sig och heila på ett torg.

Sedan hon börjat veckopendla till Malmö har Elinor inte hunnit med stand up:en i samma utsträckning som tidigare. Men den 29 juli kommer hon till Äntligen Soligt på Åhus Beach.