Läkarstudenter från olika håll i världen stannade till i Hörby på fredagen. I fyra veckor deltar de i Lund Medical Summer School, och en av dagarna under sommarkursen avsätts för studiebesök och föreläsningar i Hörby. Foto: Jonas Karlsson
Läkaren Carl-Gustav Olsson från Hörby gläds åt att få hjälpa till med sommarkurserna.

Summer School för tionde året i Hörby

HÖRBY Ett 20-tal blivande medicinare från olika håll i världen besökte Hörby kommun på fredagen. Läkarstudenterna deltar i det internationella utbytet Medical Summer School, med anor från 1950-talet. Hörby är en viktig pusselbit i sommarkursen.

Studenter från bland annat Indonesien, Ecuador, Taiwan, Slovenien och Nederländerna tillbringar sommaren i Skåne som ett led i Lund Medical Summer School. Under några intensiva veckor i juni och juli varvar de studier med studiebesök och föreläsningar och utbyter erfarenheter med varandra.

– Det är ett bra sätt att uppleva vården i ett annat land, samtidigt som man får lära sig mer om olika kulturer, säger Efraim Westholm och Egil Borg Bromée, två av värdarna i IMFSA Skåne, den organisation som håller i utbytesprogrammet.
Sommarkurserna har gamla anor. Redan 1952 tog den legendariske medicinaren professor Stig Radner initiativ till en kursverksamhet med ett internationellt utbytesprogram för blivande läkare.
Merparten av studierna sker i Lund, men sedan tio år tillbaka är det tradition att en av dagarna under utbytet förläggs i Hörby.
– Vi kallar det för Hörbydagen, säger läkaren Carl-Gustav Olsson, medicine doktor från Hörby och före detta överläkare på akutmottagningen i Lund. En tjänst han för övrigt hade i hela 32 år. Han har även ägnat sig åt forskning.

Det årliga besöket i Hörby för studenterna arrangerades av Hörby Rotaryklubb, och Kjell-Åke Åkesson stod för värdskapet. Han föreläste om Rotary Internationals arbete och om bekämpningen av polio och de vaccinationer som ges för att utrota den fruktade sjukdomen.
Carl-Gustav Olsson, även han medlem i Hörby Rotaryklubb, föreläste i sin tur om bloproppsupplösning vid akut hjärtinfarkt. En metod som räddat livet på miljontals människor.
– Att få arbeta med Medical Summer School betyder mycket. Det är fantastiskt stimulerande att få arbeta med svenska och internationella studenter från olika håll, säger Carl-Gustav Olsson.
Efter förmiddagens föreläsningar i kommunhuset bar det av till Yangtorp för deltagarna i sommarkursen. Det blev även tid för en rundvandring på egen hand i centrala Hörby.

”Vackert, trevligt och behagligt” var några av omdömena när studenterna summerade sina intryck av Hörby.
– Vi ser det som ett sätt att marknadsföra Hörby. Vi visar upp kommunen från en positiv sida. Det är tionde året Summer School lägger en av sina dagar i Hörby, och det känns roligt att vi kan vara med och hjälpa till, säger tillförordnade kommunchefen Göran Malmström.

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev