Malin Persson Giolito varvar faktaspäckade rättegångsscener med skönlitterärt stoff i sin thriller Störst av allt. Foto: Anna-Lena Ahlström

Intressant och lyckad rättegångsthriller

Recension/litteratur

BOK
Störst av allt
Författare: Malin Persson Giolito
Förlag: Wahlström & Widstrand

Döm om min förvåning när jag, efter att ha läst ut Malin Persson Giolito´s nya rättegångsthriller Störst av allt, googlar henne och inser att hon är dotter till kriminologen Leif G.W Persson. Att detta undgått mig under hela läsningen kan skyllas på sommarslummer, men också ren ovilja att veta för mycket om en författare på förhand.

Malin Persson Giolito debuterade 2008 med romanen Dubbla slag (Piratförlaget) och har sedan dess gett ut två romaner till. Det märks att sammanhanget inte är nytt för henne, varken det litterära eller det juridiska: Giolito var tidigare verksam som advokat och en så här välsydd och insatt historia var det längesedan jag läste. Så vad har vi då? Ja, förutom Djursholm, överklass och brådmogna pubertala gymnasister som hanterar mer pengar på en vecka än vad svensk medelklass gör på flera månader, är det Maja och Sebastian: Det unga paret som begår en skolskjutning i sitt klassrum på Djursholms gymnasium. Störst av allt är kort sagt material som inte ber om ursäkt för sig.

Protagonisten Maja är en artonårig skolelev som bor hemma med mamma, pappa och lillasyster i fint hus. Maja är den stereotypt välartade vita tjejen: smart, duktig, snygg, snäll dussinbrud som det kommer att gå bra för. Hennes bästa vän Amanda är föga förvånande exakt likadan.
Överhuvudtaget är de flesta på skolan likadana som Maja och Amanda, förutom ett par ungdomar från förorten som valt Djursholms gymnasium för att överhuvudtaget ha en chans att flytta upp på den socioekonomiska stegen. Även om detta innebär pendling två timmar om dagen och ett kroniskt tillstånd av att inte höra hemma där.

Också har vi Sebastian Fagerman. Son till den äckligt förmögne miljonären och företagaren Claes Fagerman, en empatistörd på gränsen till sadistisk man som hatar sin son och inte gör något som helst för att dölja den utstuderade mobbing han utsätter honom för.
Sebastian väljer ut Maja en sommarkväll, och sedan är det de. I början är allt en spetskantad rosendröm: semester på lyxyacht, sex, förälskelse, eventuellt riktig kärlek. Men efterhand förändras Sebastian, eller är det hans ökande drogmissbruk som förändrar honom. Maja förändras också allt eftersom Sebastian drar in henne i sin märkliga otrevliga värld. En katastrof, vilken som helst, är runt hörnet.

Giolito varvar med van hand faktaspäckade rättegångsscener med skönlitterärt stoff. Maja som först gav intrycket av att vara en dömande, överklassig, insiktslös tonårsbrud utan särskilt mycket ånger, växer som karaktär ju mer berättelsen lider.
Sebastian är mer fragmentartad, glidande, men har tillräckligt mycket kött och blod för att jag till slut ska tycka synd om de båda. Bästa vännen Amanda förblir blek och ointressant, men klasskamraten Samir som Maja får ihop det med under ett jullov, ges ett intelligent porträtt där ämnen som rasism, socialt stigma och klass vädras ordentligt.

Rättegångsthrillers brukar falla under kategorin nöjeslitteratur, kanske inte min kopp om jag ska vara ärlig, men Störst av allt fungerar utmärkt som snabb, effektiv, insugande underhållning.
Jag tänker på författaren Jens Lapidus som likt Malin Persson Giolito också är advokat bredvid skrivandet. Eller den i våras debuterande Annika Paldanius som förutom att skriva även är verksam som läkare.
Att specifikt ämnesgrundad litteratur skulle vara intressant är ingen nyhet, men att göra det så bra som Giolito är det långtifrån alla författare som gör. Det gläder mig.

BOK
Störst av allt
Författare: Malin Persson Giolito
Förlag: Wahlström & Widstrand