Recension/litteratur

Intressant och lyckad rättegångsthriller

Malin Persson Giolito varvar faktaspäckade rättegångsscener med skönlitterärt stoff i sin thriller Störst av allt.Foto: Anna-Lena Ahlström
Artikel Recension/litteratur Helena Lie har läst Malin Persson Giolitos rättegångsthriller Störst av allt.

Döm om min förvåning när jag, efter att ha läst ut Malin Persson Giolito´s nya rättegångsthriller Störst av allt, googlar henne och inser att hon är dotter till kriminologen Leif G.W Persson. Att detta undgått mig under hela läsningen kan skyllas på sommarslummer, men också ren ovilja att veta för mycket om en författare på förhand.

Malin Persson Giolito debuterade 2008 med romanen Dubbla slag (Piratförlaget) och har sedan dess gett ut två romaner till. Det märks att sammanhanget inte är nytt för henne, varken det litterära eller det juridiska: Giolito var tidigare verksam som advokat och en så här välsydd och insatt historia var det längesedan jag läste. Så vad har vi då? Ja, förutom Djursholm, överklass och brådmogna pubertala gymnasister som hanterar mer pengar på en vecka än vad svensk medelklass gör på flera månader, är det Maja och Sebastian: Det unga paret som begår en skolskjutning i sitt klassrum på Djursholms gymnasium. Störst av allt är kort sagt material som inte ber om ursäkt för sig.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Andy Murray missar Australian Open

Andy Murray tävlar i US Open. Arkivbild.
Foto: Frank Franklin II
Sport
Sport

Andy Murray kommer inte att medverka i årets Australian Open efter att ha testats positivt för covid-19 tidigare den här månaden. Murray skulle ha flugit till Melbourne i förra veckan men stoppades efter det positiva testet.

Sedan dess har han försökt jobba på en lösning, men utan framgång.

"Vi har varit i ständig dialog med arrangörerna för att försöka hitta en lösning som skulle tillåta någon form av fungerande karantän, men det fungerade inte" säger han enligt brittiska tidningar.

Den före detta världsettan har varit finalist i Australian Open fem gånger.

Inrikes

Apoteket: Vaccin fungerar trots låg temperatur

Flera regioner stoppar leveransen av Modernas vaccin mot covid-19, då temperaturen under leveransen varit för låg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes 1 000 personer har redan hunnit få en dos av de vaccinleveranser från Moderna som transporterats i för låg temperatur.
Apoteket uppger till TT att Läkemedelsverket konstaterar att vaccinet inte tar skada av den låga temperaturen.

Gävleborg, Halland, Värmland, Dalarna och Östergötland har sammanlagt tagit emot 2 100 doser av Modernas vaccin från Apoteket – vaccinleveranser som transporterats för kallt. Samtliga regioner – förutom Östergötland– har gett vaccinet i olika omfattning – och totalt har 1 000 personer fått den första dosen av vaccinet.

"Påverkas inte"

Apoteket skriver i ett mejl till TT att Modernas coronavaccin inte tar skada av den för låga temperaturen under leveransen, och att personerna som vaccinerats med doserna därför inte behöver vaccineras en extra gång.

"Läkemedelsverket mejlade nyss och meddelade att de kan verifiera att vaccinet i sig inte tar skada av den låga temperaturen. De anser därmed att det inte föreligger någon risk för de som fått av de aktuella vaccindoserna, och inte heller att de behöver vaccineras om", skriver Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket.

Frisk beklagar problemen som uppstått under leveransen av vaccinet.

– Det är extremt ovanligt att det blir fel, och väldigt olyckligt att det blivit fel med vaccinerna, säger han.

Apoteket genomför nu en granskning av vad som gått snett under leveransen – och varför, enligt Magnus Frisk.

– Vi behöver gör den här utredningen så vi ser var i rutiner och processer som det har brustit. Så vi kan rätta till det och se till att det inte händer igen.

Stoppade vaccineringar

Enligt Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland, stoppades alla vaccineringar med Modernas vaccin efter beskedet om de alltför låga temperaturerna.

– Under torsdagen hade vi hunnit vaccinera 159 personer, som alla arbetar inom vården. De resterande doserna av de 400 vi hade skulle personalen ha fått i dag. Nu inväntar vi besked från Folkhälsomyndigheten nästa vecka huruvida den första dosen håller måttet, säger hon.

Johanna Wiechel-Steier säger att hon dock inte tror att den felaktiga leveransen kommer att påverka det planerade vaccinationsarbetet i regionen avsevärt.

– Vi tror att frågorna kring transport och hantering av vaccinet kommer att vara lösta till dess nästa dos av Moderna-vaccinet levereras. Det vi inte vet just nu är när personalen kan få sina första och/eller andra doser av vaccinet.

Ingen hälsorisk

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inget som tyder på att doserna som transporterats i för låga temperaturer innebär en hälsorisk.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Sveriges Radio Ekot att myndigheten tillsammans med Läkemedelsverket nu snarare kommer att utreda huruvida de doser av vaccinet som redan tagits är verksamma eller inte.

– Vår preliminära bedömning är att det inte finns någon risk att man får någon form av bieffekt. Däremot vet vi inte säkert om det har fortsatt effekt eller inte – och det har vi bett Läkemedelsverket att titta vidare på, säger han till Ekot.

Doser "i karantän"

En region som drabbats av leveransproblem av Modernas vaccin är Region Gävleborg.

Cirka 100 medarbetare på sjukhuset i Hudiksvall hade under torsdagen fått en första dos av Modernas vaccin. De medarbetare som fått vaccinet kommer att kontaktas under fredagen, enligt Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i i regionen.

"Enligt den information vi har är det värsta som kan hända att vaccinet är overksamt, och då kommer vi att erbjuda ny vaccination", skriver hon i ett pressmeddelande.

De ytterligare 300 doserna av Modernas vaccin som Region Gävleborg har kvar i lager sätts nu i karantän i avvaktan på utredning, medan personalvaccinationerna fortsätter som planerat under fredagen med Pfizers vaccin.

Rättad: I en tidigare version fanns felaktig information om hur vaccinet förvarats.

Anna Grönberg/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

FAKTA

Fakta: Leveranser av Modernas vaccin

Apoteket AB har levererat ut 2 100 doser av Modernas covidvaccin i en transportlösning med för låg frystemperatur till fem regioner: Östergötland Värmland, Gävleborg, Dalarna och Halland.

Totalt har cirka 1 000 personer vaccinerats med de berörda doserna. Det finns inget som tyder på att det innebär någon hälsorisk för den som vaccinerats, däremot behöver det utredas om den första dosen måste tas om.

Apoteket AB, som på regionernas uppdrag är ansvarig för temperaturen under leveranskedjan, utreder varför transporterna skett under felaktiga förhållanden.

Källa: Pressmeddelande från Region Halland.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan fanns en felaktig uppgift om vem som ger uppdraget till Apoteket.

Sport

"Pichler har betytt väldigt mycket för mig"

Wolfgang Pichler. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Sport
Sport Nils van der Poel har gjort svensk skridsko het igen. Men en viss demontränare har ett finger med i spelet.
För van der Poel var det därför en chock när Wolfgang Pichler höll på att mista livet under en cykeltur med skridskolandslaget.
– Han har betytt väldigt mycket för mig, säger 24-åringen.

Den tidigare skidskyttetränaren Wolfgang Pichler föll ihop under en cykeltur i tyska Ruhpolding i oktober. Hjärtinfarkten höll på att kosta honom livet men efter flera dagar i konstgjord koma vaknade han upp.

Cykelpasset var en del av Pichlers nya jobb som talangutvecklare för Sveriges olympiska kommitté (SOK), och tur var väl det. Med fanns nämligen delar av det svenska skridskolandslaget.

– Utan dem hade jag varit död. Om jag hade cyklat ensam hade jag varit chanslös. Det var tufft, jag var död i tre minuter. Och sedan låg jag i koma i tre dagar. Så jag är väldigt tacksam att det gick så bra, säger Wolfgang Pichler till TT.

Skridskolandslagets coach Joel Eriksson körde i en bil bakom när det hände och var en av dem som påbörjade hjärt- och lungräddning i väntan på ambulans.

– Det var jättehemskt. Man förstod inte alls vad som hade hänt och sedan skulle man försöka agera. Man har ju lärt sig hjärt- och lungräddning, men när ska man göra det? Man har inte hamnat i en sådan situation tidigare, säger han.

"Glad att han är med oss"

En som inte var med vid själva tillfället men som ändå berördes starkt var Sveriges nya skridskostjärna Nils van der Poel. 24-åringen har visserligen ett separat träningsupplägg – skiljt från framtidssatsningen med de totalt åtta yngre talangerna – men har ändå tagit del av Pichlers kunnande. Så sent som inför EM var han med på ett läger i Tyskland, som fortfarande pågår under Pichlers ledning, med de övriga åkarna.

– Jag är väldigt glad att han mår bra i dag. Även om vi inte har känt varandra speciellt länge har han betytt väldigt mycket för mig. Jag är glad att han är med oss, säger Nils van der Poel.

Wolfgang Pichler har inget huvudansvar för van der Poels satsning, men har i sin rådgivande SOK-roll nära kontakt med flera ledare och utövare.

– Det finns få människor som har gjort så mycket bra för svensk idrott som Wolfgang Pichler. Och det finns få människor som har ett så stort hjärta för sina idrottare. Jag är väldigt glad att ha fått lära känna den mannen.

– När jag eller min coach har någon fundering så kan vi ringa Wolfgang och bolla idéer. Vi har fört mycket träningsdiskussioner med honom, där han indirekt har påverkat hur träningsprogrammet sedan har utformats. Han har influerat oss, absolut, säger van der Poel.

Tar oväntade vägar

Wolfgang Pichler är också glad att ha stiftat bekantskap med van der Poel, som med flera sensationella resultat har slagit sig in i den absoluta världstoppen. 24-åringen från Trollhättan har gjort sig känd som någon som valt alternativa vägar till framgång – långa träningsuppehåll, fallskärmshoppning och en inte särskilt nitisk inställning till mat – och han har lärt Pichler att det finns flera vägar till Rom.

– Jag gillar honom. Titta på världen i stort, och titta sedan på någon som Nils van der Poel. Att en sådan person går ut och kan göra ett av världens snabbaste lopp, det är underbart att se. Det är fint att se att allt inte är datorgenererat, och att en sådan här person också kan lyckas. Det jag gillar är att han aldrig pratar om pengar som drivkraft, han är en extraordinär person. Han kan bli en superstjärna, säger Pichler.

– Och underskatta honom inte, han tränar oerhört hårt. Jag har nästan aldrig sett någon som tränar så hårt och som är så seriös.

"Jag är i toppform"

Just nu håller Pichler på att avsluta ett fyra veckor långt träningsläger med fyra av skridskotalangerna i tyska Inzell, nära hans hemort Ruhpolding. Förhoppningen är att han ska hjälpa skridskosporten till samma utveckling som skidskyttet hade under hans ledning.

– Det finns 20 OS-medaljer att göra upp om i den här sporten, det är en stor sport som vi borde satsa på. Om fem år (till OS 2026) behöver vi ha fem–sex åkare som kan konkurrera om medaljer. Och det är möjligt, säger Pichler.

TT: Slutligen, hur mår du nu, Wolfgang?

– Jag är tillbaka i toppform. Det kanske är svårt för mig själv att avgöra såklart. Men jag är tillbaka.

– Jag njuter av varje dag och är tacksam för att jag lever. Man tror inte att det går att ändra på personer, men jag har blivit lite mer försiktig nu. Jag tränar sex dagar i veckan och vilar en. Och så har jag börjat med qigong varje morgon. Det hade jag aldrig kunnat tro.

Lasse Mannheimer/TT

Inrikes

Högerextremist utvisas efter Säpokrav

En högerextremist utvisas till Estland sedan Säpo begärt det. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Migrationsverket har beslutat att en högerextremist i 20-årsåldern ska utvisas till Estland. Dessutom får mannen återreseförbud till Sverige i 15 år.

Det är Säkerhetspolisen som ligger bakom kravet att han ska utvisas, skriver Expressen och Expo.

Advokat Fredrik Åkerblom, som representerar mannen i målet, säger att avvisningsbeslutet ska överklagas.

"Påståenden som Säpo gör om NN (mannen) stämmer inte i delar som varit avgörande för beslutet om utvisning", skriver han till Expressen och Expo.

Mannen, som är estnisk medborgare, har varit folkbokförd i Sverige i flera år. Han har bland annat närvarat vid flera demonstrationer för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och deltagit i högerextrema manifestationer.

Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säpo, vill inte uttala sig om det enskilda ärendet.

Sport

Mattssons första världscupseger: "En revansch"

Niklas Mattsson. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport Han har varit tvungen att kvala för att ens få starta i världscupen – och när säsongens första slopestyle avgjordes tog snowboardåkaren Niklas Mattsson, 29, karriärens första världscupseger.
"Det känns verkligen som en revansch", säger han i ett pressmeddelande.

Sundsvallsåkaren, som tävlar för Leksand, slog till med ett nästan perfekt åk och noterade 84,28 poäng vid världscupen i schweiziska Laax.

Han vann med drygt fem poäng före tyske tvåan Leon Vockensperger. Marcus Kleveland, Norge, slutade trea.

"Det känns verkligen som en revansch på så många plan. Dels har jag tävlat i Laax under 6–7 år och aldrig fått till det på tävling här. Sedan att behöva jaga poäng för att ens få starta har ju varit ett trubbel i sig. Men jag har gjort en plan och jag har jobbat stenhårt för att det ska funka. Jag har nött trick på ett sätt som jag inte gjort tidigare och verkligen gjort mig redo", säger han enligt ett pressmeddelande från Svenska skidförbundet.

Niklas Mattsson fick före jul tävla på nivån under världscupen för att samla rankingpoäng efter en tung fjolårssäsong.

"Kapaciteten har nog alltid funnits där, men att få sätta allt på plats i dag känns bara så skönt", säger Mattsson som hade två andraplatser i världscupen sedan tidigare.

Förbundskaptenen Jocke Hammar var lyrisk över Mattssons tävling:

"Niklas gör ju allt rätt i dag, och har gjort det hela veckan. Att se honom sätta åk på åk genom kval, semifinal och i dagens final, samtidigt som han river av den vackraste 1620 jag sett på tävling någonsin, gör mig stolt och väldigt glad för Niklas skull".

Mattsson var ende svensk i finalen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Ekonomi

Irländsk domstol ger Norwegian mer tid

Norwegian genomgår rekonstruktionsprocesser både i Irland och i Norge. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Irländsk domstol har gett grönt ljus till flygbolaget Norwegian att fortsätta sin rekonstruktionsprocess som nu förlängts till den 25 februari.

I november i fjol ansökte Norwegian om konkursskydd för två dotterbolag i Irland, varav det ena bolaget ansvarar för Norwegians flygplansflotta.

Samtidigt pågår en rekonstruktion av moderbolaget i Norge.

Under torsdagen meddelade Norges näringsminister att regeringen är öppen för att hjälpa Norwegian med ett lån efter det att bolaget nyligen presenterat en ny affärsplan. Regeringens hjälp villkoras av att Norwegian får in 4,5 miljarder norska kronor i nytt kapital från privata investerare.

Den nya affärsplanen innebär bland annat att Norwegian slopar sina långdistanslinjer samt sänker sina skulder väsentligt.

Den nedtryckta aktien sjönk 1,5 procent på Oslobörsen.

Helena Wande/TT

Sport

7 500 sjukvårdare får gå gratis på Super Bowl

Förra året vann Kansas City Chiefs Super Bowl. Arkivbild.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Sport
Sport

Det kommer att bli storpublik – med pandemiska mått mätt – när Super Bowl avgörs i Tampa Bay, Florida, den 7 februari.

Då passar den amerikanska fotbollsligan NFL på att hylla sjukvården.

Av totalt 22 000 åskådare kommer 7 500 att vara vaccinerade sjukvårdsarbete som ska få gratisbiljetter. Biljetter till Super Bowl har ett genomsnittligt värde på cirka 2 400 dollar, drygt 20 000 kronor.

– De här dedikerade sjukvårdarna fortsätter att riskera sina liv för att hjälpa andra, och vi är skyldiga dem vår fortsatta tacksamhet, säger NFL-kommissionären Roger Goodell till ligans hemsida.

Super Bowl är den stora finalen i amerikansk fotboll. I helgen spelas semifinalerna där Green Bay Packers ställs mot Tampa Bay Buccaneers. I den andra semifinalen spelar det regerande mästarlaget Kansas City Chiefs mot Buffalo Bills.

Sport

Enkel rysk VM-seger gynnade inte Sverige

Sverige fick ingen hjälp av Nordmakedonien i handbolls-VM. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport

Ryska handbollsförbundets lag vann utan bekymmer mötet med gruppjumbon Nordmakedonien i VM i Egypten. Segern, 32–20, innebär att ryssarna tillfälligt är ny tabelletta och i högsta grad med i fajten om de två kvartsfinalplatserna i Sveriges grupp i mellanrundan.

För att Sverige ska kunna säkra en kvartsfinalplats redan mot Slovenien i kväll krävs nu att Belarus dessförinnan slår värdnationen. Om Egypten däremot tar poäng måste Sverige, oavsett resultat mot Slovenien, vänta till mötet med ryssarna på söndag innan ett eventuellt avancemang kan bli klart.

FAKTA

Fakta: Läget i Sveriges grupp

Ställningen i mellanrundan: Ryska handbollsförbundets lag 5 poäng, Sverige 5, Egypten 4, Slovenien 4, Belarus 2, Nordmakedonien 0.

I dag: Egypten–Belarus (18.00), Sverige–Slovenien (20.30).

Söndag: Belarus–Nordmakedonien (15.30), Egypten–Slovenien (18.00), Sverige–Ryska handbollsförbundets lag (20.30).

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL