Festival kan införa kvinnozoner

Göteborg Efter den senaste tidens sexuella övergrepp på festivaler överväger Kulturkalaset i Göteborg att införa trygga zoner för kvinnor framför scenerna, skriver SVT Nyheter.

– I nuläget är det vår sista utväg och det är någonting som vi inte gillar, men vi måste göra någonting för det är inte acceptabelt att ens en person utsätts för övergrepp på vår festival, säger Tasso Stafilidis, verksamhetsansvarig till SVT Nyheter.

Läs mer:  Tredje våldtäkt anmäld på Bråvalla

Efter att flera våldtäkter och sexuella ofredanden har rapporterats från festivaler runt om i landet har Kulturkalaset nu listat olika sätt att komma till rätta med problemet i en handlingsplan. I första hand handlar det om att utbilda festivalens volontärer i att upptäcka och hantera sexuella ofredanden.

I handlingsplanen står det: ”Om det visar sig att det trots allt begås sexuella övergrepp på festivalen så kommer vi att vidta åtgärder för att skydda kvinnor och flickor. Vi kommer att överväga att införa trygga zoner framför våra större scener där enbart kvinnor (inklusive transpersoner och andra som identifierar sig som kvinnor) ges tillträde, i ett avspärrat område.”

Att enbart möta upp med fler poliser eller väktare anser man efter de senaste veckornas händelser inte är tillräckligt.

 

Dagens fråga

Vilken marknad är bäst?

Visa resultat

Loading ... Loading ...