– Malmö är verkligen hem för mig, även om jag rest mycket och fortfarande reser över hela världen, säger Monika Hoffman. Presssbild

Hoffmans äventyrliga musikresa

Genrer bryr hon sig inte så mycket om. Det är melodin som kommer först för Monika Hoffman. I höst kommer artisten, kompositören och sångpedagogen med sin första svenska platta, inspelad i Boston och New York och mastrad hemma i Malmö.
– Det har verkligen varit en resa att göra den, säger Monika om Let’s run away som får release i Malmö i september.

Fakta: I sommar kan man höra Monika Hoffman på Goodnight Sun i Malmö den 15 juli. Den 22 september är det releasekonsert på Victoriateatern i Malmö med bandet Mats Ingvarsson på bas, Zoltan Csörsz på trummor och Eliel Lazo på slagverk samt med gästande musikerna Tim Ray på piano och Klas Lindqvist på klarinett och saxofon.

När Monika berättar om sitt musikliv handlar det om att börja lära sig spela violin som treåring, att spela saxofon i ett salsaband, att sångtävla i ungerska melodifestivalen, att studera vid såväl Musikhögksolan i Malmö som vid Berklee College i Boston, att uppträda med legenderna Michael Brecker och Charlie Haden och mycket annat.
Monika Hoffman kommer från en ungersk musikfamilj och har gett ut två plattor i Ungern, men Let’s run away blir hennes albumdebut i Sverige. Vännen och läraren vid Berklee Oscar Stagnaro har varit en del av processen.

När Monika studerade vid Berklee valde hon Latin Jazz Ensemble och hade just Oscar Stagnaro som lärare. Där fanns även trummisen, Mark Walker, som hon tog congaslektioner för.
– Det blev en vänskap mellan oss som är svår att beskriva. Jag som en liten tjej från Malmö kunde bli vän med dem, de tyckte det var roligt med Sverige och med min ungerska del. Därför har skivan inslag av att jag sjunger både på svenska och på ungerska – och även att jag använder mig av violinen.
Violinspelet tackar Monika Hoffman sin mamma för.
– Hon stack en violin i handen på mig när jag var tre år. Hon säger att det var jag som valde, men jag är inte helt säker, haha! Hur som helst är violinen ett ungerskt nationalinstrument. Att spela fiol i många år har gett mig ett bra gehör i främsta hand.
Sedan Monika Hoffman studerade i Boston har hon inte varit så ofta i USA.
-Men när mina vänner spelade i Hamburg till exempel så ringde Oscar mig och berättade att de skulle vara i närheten. Så träffades vi och satt och jammade där på kvällarna. De är väldigt speciella människor, elitmusiker som är helt opretentiösa, som är öppna och bjuder in till sin musik.

Tankar på en gemensam platta med vännerna har funnits länge och när en väninna från Berklee-tiden skulle gifta sig och bjöd in Monika Hoffman att komma och sjunga på bröllopet öppnade sig ett möjligheternas fönster.
– Då tänkte jag; ”Hur ska jag kunna boka in alltsammans när jag ändå är på bröllopet och få det att funka?”
Sagt och gjort, Monika gav sig ut på en resa. Först åkte hon till sin syster i Toronto för att skriva klart några låtar.
– Sedan flög jag till Boston och vi gick igenom arrangemangen som Oscar och jag gjort via Skype. Vi satte i hop bandet och började repetera. Sedan pratade vi med Paquito D’Rivera som inte hade möjlighet att flyga in till Boston.

Men visst gick det att lösa. Monika Hoffman satte sig på tåget till New York för att träffa legenden D’Rivera. Där lärde hon även känna Daniel Freiberg som mixade skivan.
– Och som har vunnit hur många grammys som helst. På något sätt blev cirkeln sluten för mig där. Jag har verkligen dyrkat Marc Anthony och Gloria Estefan och där var jag i den studion där de har spelat in. Jag kände mig väldigt ödmjuk i den situationen.
Att dessutom jobba med Paquito D’Rivera gjorde Monika svag i knäna.
– Han spelar verkligen som en … ja, jag måste säga gud.
När plattan spelades in åkte Monika på en tuff förkylning.
– Och samma dag som vi spelat in Paquito i New York for vi till Pittsburgh för bröllopet, där min väninna gifte sig på Andy Warhol- museet. Jag sjöng Barbra Streisands paradnummer What are you doing for the rest of your life. Och det gick bra trots förkylningen, Sedan åkte jag hem. Lycklig!

Hemma i Malmö har Monika i efterhand stolt kunnat konstatera att allt funkade.
– Oscar introducerade mig för pianisten Tim Ray som kommer att vara med på min releasekonsert på Victoria den 22 september. Det är helt magiskt att jag kan ha den här fantastiska musikern med mig.
Två singlar har redan släppts från den kommande plattan – Every Time You’re Near och Shooting Star. Båda har fått ett positivt mottagande.
– Just den här skivan är en latinjazz skiva. Den är dansant i sina rytmer. Jag blev förälskad i musiken via – faktiskt – Ricky Martin och Gypsy Kings. Med deras rytmer hittade jag andra, som Gloria Estefan och Antonio Carlos Jobim som jag kunde fördjupa mig i. Det är mycket kombinationen av att jag på den tiden när jag gick på Berklee dansade mycket salsa socialt och även spelade i saxofon i ett salsaband. Det har bara växt med tiden, så man kan säga att det här är ett kapitel i mitt musikliv.

För Monikas musikintresse spänner över många genrer.
– Ja, jag kan uttrycka min kärlek på många sätt. Jag vill känna mig fri och kunna utmana mig själv. Man stannar aldrig till som musiker, säger Monika, som ser fram emot att stå just på Victoriateaterns scen den 22 september.
– Jag har stått på den scenen när jag var liten, jag var kanske 8-10 år. Mamma säger att det var ett av mina första framträdanden, det var när Lasse Brandeby var där som Kurt. Så det är speciellt att vara tillbaka där, säger hon.

Fakta: I sommar kan man höra Monika Hoffman på Goodnight Sun i Malmö den 15 juli. Den 22 september är det releasekonsert på Victoriateatern i Malmö med bandet Mats Ingvarsson på bas, Zoltan Csörsz på trummor och Eliel Lazo på slagverk samt med gästande musikerna Tim Ray på piano och Klas Lindqvist på klarinett och saxofon.