Höör

Försökte hänga sig – personal avvaktade

Höör
Höör Ingen i personalen tillkallade ambulans, när ett flyktingbarn försökte begå självmord på ett boende utanför Höör. Nu gör kommunen en lex Sarah-anmälan.

Det var i början av mars i år som ett ensamkommande flyktingbarn försökte hänga sig i en lampsladd tidigt på morgonen. Kroken i taket brast och ungdomen hittades på golvet, blå i ansiktet men vid medvetande.

I stället för att omedelbart ringa 112 valde tjänstgörande personal, två personer, att avvakta.

Senare körde personal med ungdomen till vårdcentralen, där de hänvisades till barnakuten.

Nu gör Höörs kommun en lex Sarah-anmälan.

Detta eftersom tjänstgörande personal inte omedelbart tillkallade ambulans.

Enligt Ewa Näslund, biträdande socialchef i Höörs kommun, svarade den boende på tilltal och ville inte att personalen skulle slå larm.


– Men den boende kan inte göra den medicinska bedömningen själv, säger Näslund till Skånska Dagbladet och berättar att rutinerna nu uppdaterats.


– En anställd ska alltid ringa 112 direkt och inte fråga personen själv.

Andra åtgärder innebär att nattpersonalen ska lägga in en säkerhetsrond på natten, för att se att ungdomarna sover och mår bra.

Även utbildning i Hjärt- och lungräddning, HLR, är under arbete, står det i lex Sarah-anmälan.


– Vi kan aldrig helt förhindra att sådana här saker sker, säger Ewa Näslund.

Enligt Näslund är det många ungdomar som mår dåligt på grund av lång väntan i asylprövningen.


– Därför krävs tydliga rutiner för hur våra anställda ska gå tillväga, fortsätter hon.

Socialnämndens ordförande Anders Magnhagen (S) ser en koppling till det ökade antalet asylsökande förra hösten.


– Vi fick anställa folk väldigt snabbt, det är en förklaring. Nu kan vi börja med utbildning, säger han till Skånska Dagbladet och fortsätter:


– Det är viktigt att man ser vikten i en sådan här händelse när man jobbar med sköra personer
– att man tar det på allvar.

Sport

Frosta chanslöst i hemmapremiären

Sport
Höör
Ishockey Frosta HC fick inte mycket att stämma och föll med hela 2-10 (0-2, 1-2, 1-6) i söndagens hemmapremiär mot Skillingaryds IS i Hockeytrean södra grupp C:s fortsättningsserie.

– Inget snack om saken. Skillingaryd var mycket bättre och vi kom inte alls upp i nivå, suckade påtagligt besvikne tränaren Joakim Nilsson efter lagets andra raka nederlag.

Alexander Ekeberg hittade till slut rätt med en 1-3-reducering för Frosta i slutet av andra perioden.

Sedan gjorde Skillingaryd sex raka mål innan Johan Nilssons 2-9-puck.

– Vi var lite hafsiga i vårt spel och klarade inte av att hålla ihop lagdelarna. Det skapade enorma ytor för ett skridskoskickligt Skillingaryd som fick öppna gatan emellanåt, analyserade Joakim Nilsson.

Något extra plus?

– Nej, det var kollektivet som brast. Det var ingen som stack ut åt det ena eller andra hållet.

På torsdag väntar bortadrabbning mot Ronneby IK.

Höör

Rotfrukter får gärna ge namn åt nya kvarter

Rotfrukter ska få ge namn till gatorna i ett nytt kvarter i Höör.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Höör
HÖÖR De nya kvarteren som ska byggas på Maglehill ska namnsättas - och då vill Lantmäteriet ha ett ord med i laget.

Höörs kommun har tagit fram förslag på vad de nya kvarteren ska heta och som brukligt är har man valt ett tema som går som en röd tråd genom namnen: Kålroten, Potatisen, Sockerbetan och Svartroten.

Dessutom har man namnsatt en av gatorna, till Potatisvägen.

Kommunen kan inte fatta beslutet helt självständigt utan måste inhämta synpunkter från Lantmäteriet. Det har man nu gjort. Och från Lantmäteriets sida har man inget att anmärka, tvärtom berömmer man kommunens val.

– Lantmäteriet kan konstatera att de föreslagna kvartersnamnen samt det föreslagna gatunamnet anknyter tydligt till det givna rotfruktstemat och de passar därmed väl in i namnmiljön, skriver myndigheten i ett yttrande och tillägger:

– Att gatan som löper runt kvarteret Potatisen ges namnet Potatisvägen är väl valt ur ett orienteringsperspektiv.

Därmed föreslår Lantmäteriet att de föreslagna namnen fastställs.

Höör

Backade på bil - smet

Höör
HÖÖR En bilägare fick sin bil påbackad - och den skyldige försökte smita undan.

Natten till den 12 januari hörde en bostadsinnehavare på Friluftsvägen hur det small till ute på gatan.

När han tittade ut såg han att någon backat in i hans bil, som stod parkerad på gatan. Föraren var i färd med att köra därifrån men stoppades av en granne, som tog namn och telefonnummer.

När den påkörda bilens ägare sedan kontrollerade telefonnumret visade det sig inte stämma. Dessbättre har smitaren ändå kunna identifieras och polisen har ett namn på en misstänkt, en man född 1974.

Denne är nu misstänkt för smitning från trafikolycksplats och olovlig körning.

Sport

Frosta föll i premiären

Sport
Höör
Ishockey Frosta HC öppnade spelet i Hockeytrean södra grupp C:s fortsättningsserie med en 3-6 (1-3, 2-1, 0-2)-förlust borta mot Rydaholms SK.

– Sett över hela matchen gjorde vi en bra insats. Det kunde lika gärna ha blivit seger, konstaterade tränaren Joakim Nilsson som tagit över huvudansvaret efter Mikael Magnussons avhopp.

Johan Nilsson blev tvåmålsskytt (1-1 och 3-4) och även Oskar Sjögren (2-3) antecknade sig i målprotokollet för Frosta som fick kämpa ur underläge under större delen av tillställningen i Talavidshallen.

Fyra av baklängesmålen kom i boxplay. Ett gjordes i powerplay.

– Vi åkte bara upp med elva man och en målvakt. Således var det tuffa förutsättningar redan från början mot ett lag som hade 19 spelare och kunde ånga på hela vägen. De sista minuterna var vi rejält trötta, sa Joakim Nilsson.

– Men jag tycker att vi skapade många chanser utan att pucken studsade vår väg. Det kunde lika gärna ha blivit seger om vi satt våra lägen.

– Och stundtals var det definitivt vi som förde matchen.

Pontus Pramle imponerade på nytt i Frostas mål, men tränare Nilsson ville också hylla kollektivet som sådant.

– Gubbarna ska ha en stor eloge för god inställning och positivitet. Vi visade en jäkla krigaranda där ingen gav upp förrän slutsignalen hade gått. Förhoppningsvis kan vi ta vår första seger hemma mot Skillingaryd på söndag.

Höör

Får bygglov för fritidshus - grannar missnöjda

En ägare till en stor skogstomt längs Stenskogsvägen får bygglov till att bygga till sin tomt.
Foto: Tobias Lagerholm
Höör
Stenskogen Tomtägaren i Stenskogen vill bygga ett nytt fritidshus med garage. Ett par grannar ser negativt på bebyggelsen men politikerna godkänner åtgärden.

Paret som äger en 7 396 kvadratmeter stor skogstomt längs Stenskogsvägen har i dag ett befintligt fritidshus på 139 kvadratmeter på marken.

”Bryter mot områdets karaktär”

Nu vill man bygga till rejält med 217 kvadratmeter där ungefär hälften av ytan utgörs av carport, garage och förråd.

Totalt 15 grannar har tillfrågats om åtgärden varav en är Trafikverket. Två grannar har ställt sig positiva mellan lika många är negativa.

”Tillbyggnaden bryter genom sin storlek och karaktär mot områdets karaktär med mindre hus på större skogstomter. Både tillbyggnad och garage är för stora och riskerar att bli prejudicerande för området på ett negativt sätt”, skriver grannarna i sina invändningar till kommunen.

Man anser dessutom att garaget är felplacerat.

Garaget

Höörs kommuns bygglovsarkitekt John Lepic har i ett mejl bett den sökande att överväga att minska garagets storlek eftersom ”det sammantaget onekligen är stora byggnader på platsen”.

”Principiellt kan vi inte neka er att bygga så stort, vi ser inget direkt hinder mot storlekarna men ber er att överväga omfattningen”, skriver John Lepic i mejlet och hänvisar till att det är en stor tomt i ett område som inte regleras av detaljplan.

Byggs bakom hus

Den sökande skriver i ett svar att man diskuterat mycket med arkitekten hur tillbyggnaden ska ske i samklang med naturen i så stor uträckning som möjligt.

”Vi vill inte heller att vyn från Stenskogsvägen ska förändras mer än nödvändigt eftersom vi tycker att det befintliga huset är så fint. Därför har vi valt att lägga tillbyggnaden bakom befintligt hus”, skriver den sökande.

Politikerna är på samma linje och en enig tillstånds- och tillsynsnämnd godkänner bygglovet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Apoteum

Fullspektrum CBD-olja: vad du behöver veta

Apoteum Under de senaste åren har populariteten för CBD-olja ökat. Plötsligt legaliseras den i allt fler stater och är lokalt tillgänglig. CBD-industrin har verkligen exploderat och visar inte några tecken på att sakta ner.

Det finns tre huvudtyper av CBD-oljor, nämligen:

– Fullspektrum CBD-olja

– CBD-isolat

– Bredspektrum CBD-olja

I den här artikeln kommer vi att lägga vårt huvudfokus på fullspektrum CBD-olja.

Vad är fullspektrum CBD-olja?

CBD-olja med fullspektrum är den olja som utvinns från Cannabis Sativa, och innehåller alla cannabinoider som finns naturligt i växten.

Fullspektrum CBD-olja skiljer sig från CBD-isolat och bredspektrum CBD-oljorna på fler sätt än ett. För det första så innehåller CBD-isolat endast rent CBD eftersom det är isolerat från de andra komponenterna i plantan.

Å andra sidan är bredspektrum CBD-olja nästan identisk med fullspektrum CBD-oljan. Den enda skillnaden är att bredspektrum CBD-olja inte innehåller THC, vilket är fallet med fullspektrum CBD-olja.

Vilka är fördelarna med att använda fullspektrum CBD-olja?

I allmänhet har CBD-oljor en mängd fördelar. Det är inte konstigt att de legaliseras i Kanada, Mexiko, Jamaica och olika stater över hela USA.

CBD-oljor med fullspektrum har särskilt många fördelar.

Låt oss ta en närmare titt.

– Ger entourage-effekten

CBD-oljor med fullspektrum innehåller hundratals botaniska komponenter, som var och en har sin egen, specifika effekt på kroppen. När alla dessa föreningar interagerar förändras deras beteende, vilket skapar en entourage-effekt. Forskning, även om den är begränsad, har visat att på grund av entourage-effekten så fungerar CBD-oljor med fullspektrum bättre. De ger bland annat användaren en omfattande mängd fördelar.

– De innehåller terpener

CBD-oljor med fullspektrum innehåller terpener som är bra för aromaterapi. De ger en söt doft som är terapeutisk. De avger en lugnande och avslappnande effekt som hjälper till att öka individens mentala och allmänna välbefinnande.

Dessutom hjälper de med muskelavslappning, minskade stressnivåer och ökade energinivåer.

– Möjlig lindring av kronisk smärta

Kronisk smärta är ett tillstånd där kroppen lider av svår smärta till följd av trauma, såsom svåra skador efter olycksfall. I de flesta fall inträffar smärtan dagar eller till och med månader efter skadan. Med tanke på att kroppen led av skadorna under en längre period kan det vara svårt att hantera smärtan, vilket kan leda till att receptfria mediciner för smärtstillande är mindre effektiva. Dessutom kan långvarig användning ha negativa effekter på kroppens organ. Användningen av fullspektrum CBD-olja har dock visat sig vara ett lovande preparat i att lindra smärta.

Dessutom har fullspektrum CBD-olja till stor del används för dess antiinflammatoriska egenskaper hos personer som lider av artrit och ledvärk. Eftersom fullspektrum CBD-olja har antioxidanter, förstärker den de smärtlindrande och antiinflammatoriska effekterna.

Är det värt att spendera dina pengar och tid på fullspektrum CBD-olja?

Utifrån de fördelar som lyfts fram ovan är det tydligt att fullspektrum ger fler fördelar jämfört med andra CBD-oljor. Så länge som säkra interaktioner med oljan upprätthålls, så är den absolut värd att spendera tid och pengar på.

Sport

Här är Skånebolls sista förslag till serieindelning

En fotbollsspelare i aktion
Foto: Lola Nilsson/arkiv
Sport
Malmö
Lund
Fotboll Skånes Fotbollsförbund har nu presenterat sitt slutgiltiga förslag för hur de skånska serierna (herrar division 4-6 och damer division 3-4) ska se ut säsongen 2022.

Några förändringar jämfört med föregående förslag har inte skett varken i herrarnas division 4 eller 5.

Som följdverkan av avanmälan från Ballingslövs Goif och Strömsborgs IF i division 6 norra A samt Röstånga IS och Södra Rörums BIK i norra B har Linderöds IF flyttats från nordöstra B till norra B, Skepparslövs IF flyttats från nordöstra A till B och Finja IF flyttats från norra B till norra A.

I damernas division 3 har önskemål inkommit från Hallands Nations FF, Lunds BK och Lunds Bois om att byta från den nordvästra till sydvästra serien. Något som kunnat tillgodoses till viss del då Lunds Bois fått en plats i division 3 sydvästra då IF Lödde tackat ja till den vakanta platsen som uppstått efter avanmälan från Dalby GIF.

Som följdverkan av avanmälan från Dalby GIF har Torna Hällestads IF flyttats från division 4 södra till västra.

Med anledning av den ökade smittspridningen och gällande restriktioner har Skånes Fotbollförbundets styrelse beslutat att skjuta fram representantskapsmötet. Detta gör att serieindelningen i stället kommer att fastställas av förbundets styrelse precis som inför 2021.

FAKTA

Herrar division 4, 5 och 6

Division 4 nordvästra: Bjärreds IF, Borstahusens BK, Dösjöbro IF, FK Besa, Fortuna FF, Hyllinge GIF, IK Wormo, Klippans Förenade FF, Kågeröds Boif, Lunds SK, Råå IF, Västra Karups IF.

Division 4 sydvästra: BK Flagg, Bunkeflo FF, Dalby GIF, FC Bellevue, FC Trelleborg, Husie IF, IFK Klagshamn, KSF Kosova, Kulladals FF, Linero IF, Staffanstorp United FC, Södra Sandby IF.

Division 4 östra: Broby IF, Glimåkra IF, Gärsnäs AIS, Ifö Bromölla, Lunnarps BK, Sankt Olofs IF, Tomelilla IF, Vanneberga IF, Veberöds AIF, Ystads IF, Åhus Horna BK, Öja FF.

Division 5 nordvästra: Billesholms GIF, Bjuvstorps FF, Båstads GIF, Croatia Helsingborg KIF, Ekets Goif, Förslövs IF, Helsingborgs AIS, Kullavägens BK, Munka Ljungby IF, Strövelstorps GIF, Vikens IK, Ödåkra IF.

Division 5 nordöstra: Bjärnums Goif, Edenryds IF, Hanaskogs IS, Hjärsås/Värestorps IF, Hästveda IF, IFK Knislinge, IFK Osby, Mala IF, Nävlinge IF, Sibbhults IF, Tosteberga/Nymölla IF, Vilans Bois.

Division 5 västra: BK Landora, Furulunds IK, Glumslövs FF, Höörs IS, Marieholms IS, Ramlösa Södra IF, Stattena IF, Stehags AIF, Svalövs BK, Teckomatorps SK, Trollenäs IF, Tågarps AIK.

Division 5 östra: Blentarps BK, Borrby IF, Brösarps IF, Esperöds SK, Hörby FF, Rörums SK, Sjöbo IF, Spjutstorps IF, Tollarps IF, Vanstads IF, Wä IF, Yngsjö IF.

Division 5 sydvästra: AIF Barrikaden, Bosnien Hercegovinas SK, Heleneholms SK, Kvarnby IK, Limhamns FF, Lunds Bois, Malmö IK, NK Croatia, Saba Palestina KIF, Teknologkårens IF LTH, Tygelsjö IK, Vellinge FF.

Division 5 södra: Anderslövs Boik, BK Skansen, FC City Trelleborg, FC Näset, Genarps IF, IFK Ystad, Janstorps AIF, Rydsgårds AIF, Skegrie BK, Skurups AIF, Sogk Charlo, Svedala IF.

Division 6 nordvästra A: Grevie GIK, Hjärnarps GIF, Hovs Goif, Höganäs BK, IF Salamis, IFK Rössjöholm, Jonstorps IF, Skäldervikens IK, Vegeholms IF, Väsby FK, Västra Karups FK.

Division 6 nordvästra B: Allerums GIF, Eskilsminne DFF, FC Kopparmöllan, FC Örkelljunga, HF Olympia, Ilyrien IF, Kvidinge IF, Medina IF, Stattena IF Akademi, Vedby/Rönne IF, Össjö IS.

Division 6 norra A: Farstorps Goif, Finja IF, Jägersborgs IF, Lönsboda Goif, Treby IF, Trepca FC Hässleholm, Vankiva IF, Vinslövs IF, Vittsjö GIK, Wisseltofta IF.

Division 6 norra B: Hörja IF, Linderöds IF, Ljungbyheds IF, Norra Rörums GIF, Perstorp Bälinge IK, Skepparslövs IF, Sösdala IF, Tjörnarps Boif, Tyringe IF, Venestads IF.

Division 6 västra: Alegria FK, Asmundtorps IF, Billeberga GIF, BK Fram, Bosna FF, Ekeby GIF, Gantofta IF, Helsingborg Östra IF, Häljarps IF, Vallåkra IF, Örnar FK Landskrona.

Division 6 mellersta: Askeröds IF, Gof IF, Hardeberga BK, Harlösa IF, Kävlinge Harrie FF, Löberöds IF, Lödde FF, Skatteberga FC, Snogeröds IF, Team Sandby IF, Torna Hällestads IF.

Division 6 nordöstra A: Balsby SK, Fjälkinge IF, IK Kamp, Kiaby IF, Näsby IF, Näsums IF, Ovesholms IF, Viby IF, Vinnö IF, Önnestad Boif.

Division 6 nordöstra B: Degeberga Goif, Everöds IF, Gärds Köpinge IF, Huaröds IF, Svensköps IF, Vanneberga FF, Vittskövle IF, Åhus IF, Åsums BK, Önneköps IF.

Division 6 sydvästra A: AC Kvarnby, FC Möjligheten, FC Möllan, FF Vuk, Hyllie IK, KSF Srbija Malmö, Lindeborgs FF 1948, Liria IF, Malmö United KF, Oxie SK, Turkisk Center FF.

Division 6 sydvästra B: Arlövs BI, Bara Goif, FC Helsingkrona, Hallands Nations FF, Holmeja IS, Klågerups GIF, Lunds FF, Skabersjö IF, Skånekurd FF, Uppåkra IF, Västra Ingelstads IS.

Division 6 södra: Gislövs IF, Gylle AIF, Klagstorps IF, Köpingebro IF, Lilla Beddinge BK, MF Pelister, Skanör Falsterbo IF, Skivarps Goif, Svenstorps IF, Sövestads IF, Östra-Torp Smygehuk FF.

Division 6 sydöstra: Baskemölla IF, Branteviks IF, Gröstorps IF, Hammenhögs IF, IFK Simrishamn United, Kiviks AIF, Liga 06 IF, Lunnarps FF, Lövestads IF, Smedstorps IF, Wollsjö AIF.

FAKTA

Damer division 3 och 4

Division 3 nordvästra: Asmundtorps IF, Billesholms IK, Hallands Nations FF, Helsingborgs IF, Högaborgs BK, Höganäs BK, IF Lödde, Kullabygdens DFF, Kvidinge IF, Lunds BK, Råå IF, Vejby IF.

Division 3 östra: Broby IF, Edenryds IF, Farstorps Goif, Gärds Köpinge IF, Hanaskogs IS, Hörby FF, Näsums IF, Sibbhults IF, Spjutstorps IF, Veberöds AIF, Wä IF, Önnestad Boif.

Division 3 sydvästra: BK Höllviken, GIF Nike, Hardeberga BK, Husie IF, IFK Trelleborg, Klågerups GIF, Kvarnby IK, Lindeborgs FF 1948, Lunds Bois, Skurups AIF, Torns IF, Åkarps IF.

Division 4 nordvästra: Allerums GIF, Bjärelaget IF, Båstads GIF, Hittarps IK, Hjärnarps GIF, Jonstorps IF, Munka Ljungby IF, Strövelstorps Goif, Vikens IK, Västra Karups FK, Ödåkra IF.

Division 4 nordöstra: Bjärnums Goif, Degeberga Goif, Finja IF, Hörja IF, Lönsboda Goif, Ovesholms IF, Sösdala IF, Vanneberga IF, Vinnö IF, Wisseltofta IF.

Division 4 västra: Askeröds IF, FC Krubban, Helsingborgs FF, Höörs IS, Landskrona Bois, Ljungbyheds IF, Perstorp Bälinge IK, Röstånga IS, Stattena IF, Teknologkårens IF LTH, Torna Hällestads IF.

Division 4 sydvästra: AIF Barrikaden, Anderslövs Boik, Backarnas FF, FC Trelleborg, Hyllie IK, IF Limhamn Bunkeflo, IFK Klagshamn, Malmö City FC, Skabersjö IF, Svedala IF, Trelleborgs FF Academy.

Division 4 södra: Blentarps BK, Gärsnäs AIS, Kiviks AIF, Lilla Beddinge BK, Rydsgårds AIF, Sogk Charlo, Svenstorps IF, Sövestads IF, Tomelilla IF, Wollsjö AIF.

Höör

Socialtjänsten hårt pressad

Höörs kommuns socialchef Ewa Näslund redogör för det senaste om smittspridningen.
Foto: Tobias Lagerholm/Arkiv
Höör
Höör Socialtjänsten märker av den stora smittspridningen i samhället men klarar än så länge av den ansträngda situationen. Det meddelar socialchef Ewa Näslund.
– Det är klart att det finns en oro över att vi inte har tillräckligt med personal ute i arbetsgrupperna, säger hon.

Ewa Näslund är inne på att i och med omikron-variantens intåg där symtomen verkar vara lindrigare så har pandemin skiftat fokus. Detta plus att en stor majoritet av befolkningen vaccinerats.

– Den stora oron är inte längre att folk ska bli dödssjuka utan om vi har tillräcklig personal inom exempelvis hemtjänst och särskilda boenden, säger hon.

– Vi har hamnat i ett läge där ännu fler måste vara hemma. Därför har vi ökat vår grundbemanning och vi tittar hela tiden på vad som är viktigt att utföra, säger Ewa Näslund.

Hur ser personalsituationen ut just nu?

– Den är ansträngd. Många är hemma. En del är sjuka men lika mycket är det personal som får stanna hemma när de har anhöriga som till exempel drabbats av corona. Problem uppstår eftersom en stor del av vår personalgrupp inte kan jobba hemifrån, säger Ewa Näslund.

Var är det mest ansträngt?

– Det skiftar. Just nu är det hemtjänsten.

Flera kommuner i Sverige, där ibland Eslöv där kommunstyrelsen på onsdagen beslutade att vaccinpass krävs för alla tjänster där den anställde eller praktikanten kommer i nära kontakt med brukarna inom vård- och omsorg (se sidoartikel).

Inte aktuellt

I Höör är ett liknande krav just nu inte aktuellt, enligt Ewa Näslund.

– Ytterst är det en politisk fråga men i dagsläget har våra politiker inte lyft frågan och inom den kommunala ledningsgruppen har vi heller inte drivit på ett sådant krav. Viktigast just nu är att vi kan garantera bemanningen, säger hon.

Mer konkret. Hur har ni lyckats öka bemanningen?

– Vi tar av vikariebasen samtidigt som vi har en aktiv bemanningsenhet som försöker fylla på det där det går. Sen har vi vår bemanningspool med fasta medarbetare som kan jobba på olika ställen. Samtidigt blir det motsägelsefullt eftersom vi eftersträvar att personal i så liten utsträckning som möjligt arbetar på olika ställen under rådande omständigheter.

Prioriteringar

Höörs kommun testar fortsatt brukare med symtom på äldreboenden och som nyttjar hemtjänst. Precis som under hela pandemin råder fortsatt låg smitta.

– Testningen är en sak. Det är framförallt smittspårningen i de fall det blir aktuellt som slukar resurser. Här för vi en dialog med Smittskydd Skåne om omfattningen. Det finns hela tiden en diskussion om vad vi ska prioritera, säger Ewa Näslund.

Lugnt i skolan

Skolorna i Höör har kunnat öppna som vanligt i veckan och biträdande barn- och utbildningschef Cecilia Palmqvist säger att personalfrånvaron är under kontroll.

– Det råder inget allvarligt läge. Just nu upplever vi att smittspridningen rör sig mer i de lägre årskurserna än i de högre, säger hon.

Inom skolbespisningen har kommunen precis som tidigare infört åtgärder så att få elever som möjligt ska mötas.

Höör

Församling ställer in evenemang

Gudstjänster kommer fortsatt hållas. I övrigt ställer Höörs församling in hela sitt program tills vidare.
Foto: Ulf Johansson
Höör
Höör På grund av rådande restriktioner väljer Höörs församling att ställa in samtliga verksamheter tills vidare. Gudstjänster och barnvagnspromenader är undantagna. Det meddelar man i ett pressmeddelande.

Höörs församling skriver på sin hemsida att gud är större än denna kris och att mänskligheten mött många kriser.

– På grund av den pågående stora smittspridningen av coronaviruset har vi valt att vänta med uppstart av samtliga verksamheter ett par veckor. Vi återkommer med ny information om uppstarter när smittoläget har blivit bättre, skriver Höörs församling..

Undantaget är barnvagnspromenader som genomförs utomhus och gudstjänster i kyrkan där Folkhälsomyndighetens rekommendationer råder.

Höörs församling har fattat beslut om att inte använda sig av vaccinationsbevis vid gudstjänster.

– Den uppkomna situationen har gjort att vi beslutat att inte fira mässa, det vill säga dela bröd och vin, i våra gudstjänster under en tid. Vi måste undvika trängsel och tänka på varandras trygghet, skriver församlingen.

Församlingens personal häller för närvarande inte vatten i dopfunten eftersom alla måste stanna på den plats man fått anvisad. Därför kan man heller inte gå fram och doppa sina fingrar.

Beslut är också fattat om att inte ha servering i samband med gudstjänster.

Skånska Dagbladet har sökt kyrkoherde Helen Hansen för en kommentar.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL