I

”Jag älskar att skriva om Vera”

Den brittiska deckarförfattaren Ann Cleeves har skrivit sju böcker om sin kriminalkommissarie Vera Stanhope.Foto: Bengt Wedding
Artikel I kväll är det premiär för den tredje säsongen av den brittiska tv-deckaren Ett fall för Vera. Vi ställde fyra frågor till deckarförfattaren Ann Cleeves som skrivit böckerna om kriminalkommissarie Vera Stanhope som ligger till grund för serien.

Har du någon favoritsäsong av Ett fall för Vera? Eller favoritepisod?

– Jag tror inte att jag egentligen har någon favoritsäsong, men jag har många favoritepisoder. Till exempel uppskattade jag väldigt mycket Silent Voices, adaptionen av min deckare med samma titel som gjordes av manusförfattaren Gaby Chiappe. Den första episoden i säsong 5 av Vera är också väldigt bra, mycket känsloladdad – det har ni att se fram emot i Sverige! Det är ett originalmanus för tv skrivit av Martha Hillier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Västmanland inleder fas 4

Region Västmanland gör som flera andra regioner och inleder fas 4 i vaccineringen mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Region Västmanland inleder på tisdagen fas 4 i vaccineringen mot covid-19.

"Vi ser att bokningarna av personer i fas 3 börjar avta, och vi vill att alla tillgängliga vaccinationstider bokas upp. Därför börjar vi med att öppna för de mellan 55–59 år utan riskfaktorer att boka sig", säger Jonas Ekström, överläkare och ansvarig för vaccineringen mot covid-19 i Västmanland, i ett pressmeddelande.

I fas 4 inkluderas alla vuxna under 60 år och som inte tillhör någon riskgrupp. I Västmanland handlar det om drygt 105 000 personer.

Sedan tidigare har även regionerna Stockholm, Västra Götaland, Värmland, Kalmar och Jönköping inlett fas 4.

Inrikes

Karolinska lägger ner intensivvårdsavdelning

Karolinska universitetssjukhuset lägger ner en hel intensivvårdsavdelning för covidpatienter. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Trots att läget inom sjukvården fortfarande är mycket pressat, lägger Karolinska universitetssjukhuset ner en intensivvårdsavdelning för covid-19 patienter. Lokalerna och personalen behövs för annat.

Den 7 maj slog sjukvården i Stockholm larm om att intensivvårdsavdelningarna var fyllda till bristningsgränsen. På grund av smittspridningen var läget pressat inom hela regionen.

– Det är fullt inom intensivvården, helt fullt, sade Anne Kierkegaard, chefläkare på Södersjukhuset, till Dagens Nyheter.

Trycket var så hårt att huvudstadsregionen tvingades skicka patienter till andra regioner, enligt DN.

I dag, bara fyra dagar senare, har Karolinska universitetssjukhuset beslutat att lägga ner en hel intensivvårdsavdelning för covidpatienter. Lokalerna, men framför allt personalen, behövs för annan vård.

TT: Det låter lite konstigt, eller?

– Det kan jag förstå, men vi gör det här för att det inte ska uppstå patientfarliga köer i sommar. På det här sättet kommer vi att kunna öppna sammanlagt sju nya operationssalar, fem i Solna och två i Huddinge, där vi framför allt kommer att behandla cancerpatienter, säger David Konrad, funktionschef för perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset.

Samma personalresurs

Problemet, säger han, är att det samma personal som används för att behandla covidpatienter som behövs för canceroperationer.

– Det innebär att vi hela tiden måste flytta personal åt det ena eller andra hållet. Genom att göra så här räknar vi med att hinna med att hinna operera ytterligare 175 patienter före sommaren, säger David Konrad.

På den aktuella avdelningen vårdas för närvarande fem covidpatienter, som kommer att flyttas till andra avdelningen, men som mest har avdelningen vårdat 24 covidpatienter

Orsaken till neddragningen är det minskande tryck på intensiven som varit den senaste veckan.

– Antalet iva-patienter i regionen har gått ner med 20 procent. Planen var att göra det här redan förra veckan, men det kunde vi inte på grund av det tryck som fanns då. Men nu har det gått ner och vi tror att det kommer att fortsätta att gå ner och därför gör vi det här för att ha framförhållning. Men om trycket skulle öka igen, så är vi naturligtvis beredda att växla om på nytt.

TT: Varför anställer ni inte mer personal?

"Alla har samma problem"

– Det finns för lite utbildad personal, helt enkelt.

TT: Hur tror ni andra sjukhus i Stockholmsregionen ser på det faktum att ni drar ner?

– Alla sjukhus har minskat sina iva-platser den senaste tiden. Alla sjukhus har samma problem, att man måste balansera en och samma personalresurs. Sedan har vi lite olika uppdrag, där Karolinska har ett väldigt tungt uppdrag inom cancer, säger David Konrad.

Enligt intensivvårdsregistret får för närvarande 83 patienter intensivvård på grund av covid-19 inom Region Stockholm, vilket är en minskning sedan 1 maj då motsvarande siffra var 103 patienter.

Johan Nilsson/TT

Ekonomi

Nordea: Dags att strama åt

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, presenterar ny konjunkturprognos. Arkivbild
Foto: Joakim Goksör/TT
Ekonomi
Ekonomi Svensk ekonomi är inne i en ny fas och riskerar att gå in i en överhettning, varnar storbanken Nordeas ekonomer.
Det är dags att strama åt penningpolitiken, är en slutsats i en färsk konjunkturrapport.

– Ekonomier lägger nu den ekonomiska krisen bakom sig och vi är nu inne i en ny era där man snarare ska minska stimulanser och ta tillbaka de stöd som inte behövs, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth på en webbsänd presskonferens.

– Risken för överhettning är större i dag än vad den är att vi får ekonomiska bakslag av pandemin, tillägger hon.

Höjer prognosen

Nordea höjer prognosen för svensk tillväxt till 4,5 procent i år, från sin januariprognos på 4 procent, och räknar med en fortsatt återhämtning med 3 procent 2022.

Arbetslösheten väntas backa till 8,0 procent i år för att sjunka tillbaka till 7 procent 2022.

– Vi ser en snabb nedgång av de som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen, säger Nordeaekonomen Susanne Spector.

Det gäller i första hand de korttidsarbetslösa som nu får jobb igen och det ser ut att det är få som blir långtidsarbetslösa i pandemin, enligt Spector.

– Den stora majoriteten av de som förlorade jobbet under pandemins inledning har fått jobb, säger hon.

Hon tillägger att styrkan i svensk arbetsmarknad har överraskat positivt sedan i höstas.

– Antalet sysselsatta är tillbaka på förkrisnivå de närmaste månaderna, säger Spector.

Elda på

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson beskriver samtidigt svensk ekonomi som urstark.

– Det finns en tillväxtkraft även i den inhemska ekonomin, säger han sedan han konstaterat att exportindustrin har gått starkt ett tag.

Börslyft och en het bostadsmarknad antas också elda på hushållens konsumtion.

– Vad gäller bostadspriserna tror vi att de planar ut, ökar i långsammare takt, under resten av 2021. Återinförandet av amorteringskravet kan också ha en lite dämpande effekt.

För helåret räknar Torbjörn Isaksson, trots att det planar, med att bostadspriserna lyfter med 14 procent.

Brist på insatsvaror hämmar samtidigt tillväxten, bland annat inom transportindustrin, vilket försvårar prognosarbetet, enligt Isaksson.

Den starkare kronan under det gångna året håller nere inflationen, därtill kommer måttliga löneökningar, som också dämpar inflationen.

Tjänstesektorn tillbaks

Annika Winsth räknar med att det redan i sommar blir förhållandevis normala beteenden i ekonomin, mot bakgrund av vaccinationer och hur det har sett ut i andra länder.

– Även tjänstesektorn är tillbaks med väldigt starka och fina tal, säger hon med hänvisning till inköpschefsindex.

Annika Winsth pekar bland annat på att Kina redan börjat strama åt krediterna och tillägger att USA:s centralbank redan i höst kommer att börja dra ned på sina stödköp.

Hon räknar med att ECB och Riksbanken följer efter.

– Vi har enorma stimulanser som är där ute och det är de som riskerar att skapa överhettning, säger Winsth.

Råvarupriser, spannmålspriser, livsmedelspriser och transportpriser trycker upp prisnivån i USA, där även trycket på högre löner eldar på inflationen.

Joakim Goksör/TT

Ekonomi

Idel röda siffror på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen öppnar nedåt. Arkivbild.
Foto: Erik Simander / TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen följer nedgången i Asien, som enligt bedömare i sin tur beror på teknikaktier gick dåligt i USA på måndagen. I Tokyo backade Nikkei 225 med över 3 procent.

Så stort är dock inte fallet i Stockholm vid börsöppningen. Efter några minuters handel har index backat 1,6 procent.

Precis alla de större bolagen visar röda siffror, men för vissa är tappet större än för andra. Evolution Gaming backar 11,6 procent, Kinnevik går ned 2,7 procent och Autoliv 2,3 procent.

För Alfa Laval är tappet mer beskedliga 0,5 procent. Essity och Nordea backar båda 0,7 procent.

Även i Europa bär det av nedåt i morgonhandeln. Frankfurt backar nära 1,5 procent, Paris 1,7 procent och London nära 2 procent.

Utrikes

Dödlig skolattack i Ryssland

Utrikes
Utrikes

Minst nio dödsoffer rapporteras i en attack mot en skola i Kazan, 80 mil öster om den ryska huvudstaden Moskva.

Ryska nyhetsbyråer skriver att minst en lärare och ett antal elever konstaterats döda. Tidigare rapporter talar också om ett antal skadade.

En gärningsman, enligt preliminära uppgifter en tonåring, har gripits, skriver nyhetsbyrån Interfax. Men det florerar också obekräftade vittnesmål om att det kan finnas ytterligare någon gärningsman, som i så fall är på fri fot på skolområdet.

– Enligt preliminär information öppnade två oidentifierade personer eld, säger en källa till nyhetsbyrån Tass.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Kultur och nöje

"Försvunna människor" ny serie i SVT

Spänningsserien 'Försvunna människor' har påbörjat inspelningen i Göteborg med omnejd. Arkivbild.
Foto: Niklas Maupoix
Kultur och nöje
Kultur och nöje

SVT fortsätter att satsa på drama med nya spänningsserien ”Försvunna människor” som har premiär 2022, skriver Expressen.

Serien i sex avsnitt är skriven av Ulf Ryberg, som bland annat står bakom "Den gråtande ministern". Den ska spelas in i Göteborg och handlar om en lastbilschaufför och familjefar som begår ett ödesdigert misstag. Han spelas av Peter Viitanen, känd från bland annat "Vår tid är nu". Han spelar också Olof Palme i Netflix kommande serie "Den osannolika mördaren".

I serien smugglar Erwin åtta syriska flyktingar i tanken när han kör sin bil över Öresundsbron. Men gravida Mouna och en febersjuk pojke klarar inte av den kvava luften, och får åka i förarhytten – då en poliskontroll dyker upp.

Regisserar gör Tova Magnusson som tycker att historien har "hög densitet".

”Det handlar bland annat om vad människor kan vara kapabla till för att rädda sig själva och vad som händer när man fullständigt sviker sin moraliska kompass”, säger hon.

Kultur och nöje

Malmöskådis i ny spänningsserie

Peter Viitanen, Sandra Stojiljkovic och Ville Virtanen har huvudrollerna i Försvunna människor.
Foto: Niklas Maupoix/SVT
Kultur och nöje
Tv Sandra Stojiljkovic från Malmö stadsteater har en av huvudrollerna i SVT:s nya spänningsserie Försvunna människor. Inspelningen har precis startat och premiär blir under 2022.

I SVT-s nya spänningsserie Försvunna människor får vi följa lastbilschauffören och familjefadern Erwin som smugglar åtta syriska flyktingar över Öresundsbron. När två av flyktingarna inte klara den kvava luften i tanken gömmer han dem i förarhytten men stöter på en poliskontroll.

Försvunna människor är en originalserie skriven av Ulf Ryberg som bland annat skrivit manus till Huvudjägarna och Millennium. Tova Magnusson regisserar och i huvudrollerna ser vi Peter Viitanen, Sandra Stojiljkovic från Malmö stadsteater och Ville Virtanen.

- Försvunna människor är en historia med så hög densitet att jag hade svårt att resa mig ur soffan efter att ha sträckläst manusen. Det handlar bland annat om vad människor kan vara kapabla till för att rädda sig själva och vad som händer när man fullständigt sviker sin moraliska kompass, säger Tova Magnusson i ett pressmeddelande.

Försvunna människor spelas in i Västsverige under sommaren och hösten 2021 och har planerad premiär under 2022.

Inrikes

En person i lägenhetsbrand i Örebro

Det har brunnit i en lägenhet i Örebro där en person ska ha varit i lägenheten.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Det har brunnit i en lägenhet i stadsdelen Södermalm i Örebro, där en person ska ha befunnit sig i bostaden.

Vid halv nio-tiden på tisdagsmorgonen larmades SOS om brand i en lägenhet och enligt larmet ska en person ha befunnit sig i den brinnande bostaden.

Räddningstjänst och polis är på plats och branden är släckt. Man har fått ut personen ur lägenheten men skadeläget är ännu oklart.

Hanna Schück/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL