Leona Axelsen, Gustav Lindh, Måns Nathanaelson, Sanna Sundqvist, Peshang Rad och Siri Hjorton Wagner är skådespelare i de dödas röster. Här tillsammans med manusförfattaren Sara Bergmark Elfgren. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

En blivande radioklassiker

Recension/radio

Radio De dödas röster
Skapad av Sara Bergmark Elfgren för P3 Serie
Regi: Mattias J Skoglund
Kompositörer: Ludvig Andersson och Mats Lundgren.
Medverkande: Sanna Sundqvist, Leona Axelsen, Måns Nathanaelson, Siri Hjorton Wagner, Peshang Rad, Gustav Lindh, Clara Henry, Simon J. Berger med flera.

Tanken var att jag skulle lyssna på ett avsnitt lite då och då – på väg till jobbet, hem från jobbet, en stund på kvällen. I stället blev det i princip sträcklyssning på åtta avsnitt om cirka 30 minuter vardera.
Den radiodramavärld som Engelsforsförfattaren Sara Bergmark Elfgren och hennes team har skapat i P3-mockumentären De dödas röster är minst lika beroendeframkallande som den fantasyvärld som Bergmark Elfgren skapade tillsammans med författarkollegan Mats Strandberg i Engelsforstrilogin.

Liksom i Engelsforsvärlden står en grupp gymnasieungdomar och deras relationer och livsproblem i centrum för De dödas röster och även om det inte handlar om några häxor utan ganska vanliga ungdomar så finns de inslag av ockultism här och dessutom en rejäl dos skräck.
Samtidig tar De dödas röster så oerhört väl till vara radiomediets alla dramamöjligheter att det här ändå blir något helt annat.
De dödas röster är journalisten Emma Nylanders (Sanna Sundqvist) nutida dokumentär om det tjugo år gamla mordet på 17-åriga Jessica Lundh. Jessica hittades mördad i en gammal kolonistuga vid Ulnasjön i Täby norr om Stockholm i mars 1996. Mordet blev aldrig uppklarat även om en hemlig pojkvän misstänktes.
Emma tillhörde det lilla tajta gäng av vänner som fanns runt Jessica och nu söker hon upp dem igen för att försöka ta reda på vad det var som hände. Hon pratar också med poliser, föräldrar och med specialister (äkta) på moderna myter, skräckhistorier och rollspel – viktiga ingredienser i handlingen. Dessutom har hon tillgång till Jessicas dagbok – inspelad på kassettband. Tillsammans med Emmas egna reflektioner och suveränt stämningsskapande musik av Ludvig Andersson och Mats Lundgren mejslas en allt tydligare bild av Jessica och hennes vänner fram.Samtidigt utvecklas historien också mot en riktigt skräckupplevelse – för så väl lyssnare som de inblandade.

Jag och hur många som helst med mig minns hur radiodramatiseringen av Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen trollband sin lyssnarpublik och kan säkert, liksom jag, plocka fram tydliga ljudminnen än i dag.
De dödas röster har samma suggestiva kvaliteter – om än för en lite äldre publik – och goda chanser att bli en riktig radioklassiker. Mer av detta Sara Bergmark Elfgren!

Fotnot: Alla åtta avsnitten av De dödas röster kan man lyssna på eller ladda ner på Sveriges Radios hemsida under P3 Serie. Varje nytt avsnitt sänds också direkt i P3, lördagar 18.03.

Radio De dödas röster
Skapad av Sara Bergmark Elfgren för P3 Serie
Regi: Mattias J Skoglund
Kompositörer: Ludvig Andersson och Mats Lundgren.
Medverkande: Sanna Sundqvist, Leona Axelsen, Måns Nathanaelson, Siri Hjorton Wagner, Peshang Rad, Gustav Lindh, Clara Henry, Simon J. Berger med flera.