Maria Tuvesson Lindgren med den prisbelönta osten Hyby blå. Osten på bilden tillverkades den 2 februari och säljs nu i ostbutiken. Hyby blå prisades nyligen av danskarna och fick silvermedalj i SM i mathantverk 2015.
En osttallrik bestående av vitmögel, krämig blåmögelost, långlagrad hårdost och blåmögelost.
Carlos Lindgren serverar osttallrikar till en familj från Domsten. De är på väg till Österlen och tog vägen inom Hyby innan besöket där. Thomas Nöjdh, Camilla Nöjdh och Gurli Halmén har slagit sig tillrätta i orangeriet. På tallriken finns inte bara en bit Hyby blå utan även en bit hårdost, en vitmögelost och en krämig blåmögelost.

Hyby blå en prisad ost

HYBY Hyby blå från Soldattorpets mejeri vann nyligen guld i blåmögelklassen i en tävling i Danmark. Den utsågs också till Nordens ost och fick bästa betyg av alla tävlande ostar i samtliga klasser.
4,5 ton ost tillverkas varje år i det lilla gårdsmejeriet i Hyby som nu fått ännu en framgång.

– Det känns häftigt, berättar Maria Tuvesson Lindgren som startade sitt mejeri 2010. Jag vill gärna sälja mera ost till Danmark och har redan märkt ett ökat intresse för mina ostar. Det behövs för ibland lyfts inte de mindre mejerierna fram av återförsäljarna.
– Det ligger väldigt mycket arbete bakom. Det tar många arbetstimmar att göra en ost och det känns givetvis roligt att arbetet lönat sig. Vissa dagar arbetar jag 15 timmar om dygnet.
Tillverkningen av en Hyby blå börjar fem månader innan den kan säljas.
– Jag brukar börja vid femtiden på morgonen. För att göra en Hyby blå behövs mjölk, salt, löpe, min egen syrakultur plus blåmögelkultur.

Osten placeras först i ett lager som har en tiogradig temperatur. Efter att ha stått där i 3-4 veckor och ”fått mögel på sig” flyttas den till ett mognadslager där temperaturen är fyra grader.
Efter fyra månader där hamnar Hyby blå i disken i den egna ostbutiken och hos en rad återförsäljare.
Soldattorpets mejeri säljer också ost till många restauranger.
Numera finns det även ett orangeri bredvid ostbutiken med ett 40-tal sittplatser. Här kan besökare sätta sig ner och äta osttallrik eller ostkaka så länge vädret tillåter. Här tar Maria Tuvesson Lindgren också emot besökande grupper.

– Jag har ostprovning och berättar om hur allting startade. Under våren har vi haft 2-3 bussar här varje vecka. Vi har fått bygga en vändplats till bussarna.
I september väntar en stor matutställning i Italien med 1300 utställare.
– Där kan jag inte sälja hela ostar utan det får bli smakprover. Mässan brukar ha 200 000 besökare.

Dagens fråga

Malmö Opera fyller 25 år. Har du sett någon opera i år?

Loading ... Loading ...

Webbkryss