Sjuksköterskorna Kasia Lamorska, Aneta Sepiolo, Tatiana Jaosz och Piotr Samananski trivs ypperligt ute på Lasarettets avdelningar där de lär sig prata och förstå svenska och det svenska vårdsystemet.
Karin Ekelund, platschef Lasarettet i Ystad, menar att regionpolitikernas beslutet att stoppa inhyrd personal var nödvändigt. Foto: Pernilla Nielsen Negrén/Arkiv
Karin Ekelund, platschef Lasarettet i Ystad.

Polska sköterskor lyckad lösning

YSTAD Bristen på sjuksköterskor kräver nytänkande.
Som första sjukhus i Skåne har Lasarettet i Ystad rekryterat polska sjuksköterskor för att lösa krisen och undvika kostsamma bemanningsföretag.

– Det är väldigt stor skillnad för oss att komma hit. I Polen måste vi arbeta mer, vi har betydligt lägre lön och runt 20 patienter per sjuksköterska att ta hand om. Dessutom har vi inte undersköterskor i Polen så sjuksköterskorna gör allt arbete, det finns ingen tid att prata med patienterna, säger Kasia Lamorska.
Kollegan Aneta Sepiolo med över tjugo år i yrket berättar att hon i Polen haft tre olika sjuksköterskejobb för att klara sig ekonomiskt. På lasarettet, på ett hospice samt att hon arbetat med vård i hemmet. Hon har äldre barn som bor kvar i Polen.
– Jag ser det här som en nystart i både livet och karriären. Min dotter är 18 år och har pojkvän, så hon klarar att bo kvar, men drömmen är att min son som är 15 år vill flytta hit till mig, säger Aneta Sepiolo.

Karin Ekelund, platschef på Lasarettet i Ystad, menar att rekryteringen blivit väldigt bra. Hon är imponerad av sjuksköterskornas målmedvetenhet och förmåga att så snabbt lära sig ett helt nytt språk och även ett helt nytt sätt att arbeta.
För det är mycket som skiljer sig åt. Allt från ett väl fungerande dokumentations- och journalsystem till ett närmare samarbete mellan sjuksköterskor och läkare är något som Tatiana Jarosz tycker är en stor skillnad, men också väldigt utvecklande och spännande att vara en del av.

Hon är en av åtta europeiska sjuksköterskor som i slutet av året handplockades med hjälp av en rekryteringsfirma för anställning vid Lasarettet i Ystad. Här precis som i hela landet råder en skriande brist på sjuksköterskor och lösningen har varit att använda bemanningsföretag.
– Vi vill komma ifrån det. Bemanningsföretagen kostar oss minst dubbelt så mycket samtidigt som vi förlorar kontinuiteten när personalen hela tiden byts ut. Det är inte bra för vår patientsäkerhet, säger Karin Ekelund och tillägger:

– Genom den här rekryteringen får vi kompetent personal men samtidigt också människor som berikar oss med en annan kultur.
Sju av de åtta sjuksköterskorna kommer från Polen, en från Kroatien. Gemensamt för dem alla är att de i januari började studera svenska hemma i Polen och i maj uppnådde de språkkravet för att tillåtas börja jobba som undersköterskor i Sverige.
I Polen har de lämnat barn och familjer för att starta en ny karriär. Tatiana Jarosz har en tvåårig dotter som hennes make och mamma nu hjälps åt att ta hand om medan hon etablerar sig i Ystad med en svensk framtid i sikte.
– Jag längtar efter dem varje dag. Men i augusti ska hela familjen flytta hit, min dotter börjar på förskolan och min man ska börja läsa svenska, berättar hon.

Sjuksköterskorna berömmer alla trevliga och hjälpsamma kollegor och det gör de på förvånansvärt bra svenska med tanke på att svenskan i januari var ett helt främmande språk. Men med socialstyrelsens krav på språkkunskaper krävs det nu att de höjer sig ytterligare en nivå för att få en svensk sjuksköterskelegitimation. För i en introduktionsfas är de anställda som undersköterskor, arbetar nära en mentor i kombination med att de studerar SFI, svenska för invandrare, en dag i veckan.
– Det var en chock när jag började läsa svenska. Det var så svårt, men samtidigt tycker jag om utmaningar och jag lär mig mer och mer, säger Piotr Samansanski.
Han har precis gift sig hemma i Biatystok som ligger utanför Warszawa men ser nu Sverige som framtidslandet för att utvecklas i yrket han haft i tio år samt att bilda familj i.

– Jag tycker om det ni säger i Sverige, era tre v, Volvo, Villa och Vovve. Det vill jag ha, säger Piotr Samansanski och berättar att han uppskattar den svenska arbetsmiljön och inte minst den lugna fina miljön och naturen i Ystad.
– Jag kan absolut se en framtid här. Det känns väldigt bra.

Dagens fråga

Tycker du om frågesport?

Loading ... Loading ...