På toppen av prispallen. Andreas Risberg, som är restaurangchef på Ekerödsrasten, är glad över att man för andra året i rad utsetts till Skånes bästa rastplats. ARKIVBILD
Motormännens Göran Jansson och kommunalrådet Susanne Meijer (S) var där när restaurangchefen Andreas Risberg satte upp skylten om att Ekerödsrasten, enligt Motormännen, är Skånes bästa rastplats.Foto: Hörby Kommun

Ekerödsrasten håller kvar sin topplacering

EKERÖD Vill man njuta av Skånes allra bästa rastplats är det bara att stanna till och ta en paus vid Ekerödsrasten.
För andra året i rad tar man hem förstaplatsen i länet efter att Motormännen rankat Sveriges rastplatser.

Högsäsongen har precis rullat igång och Ekerödsrastens restaurangchef Andreas Risberg har bråda dagar att serva alla bilister som stannar till för att sträcka på benen.
Men att ta en paus för att kommentera att man försvarar förra årets topplacering har han ingenting emot.
– Det känns väldigt roligt. Det är alltid kul med priser.
Han tycker det är extra roligt att Motormännens representanter gör sina kontroller på rastplatserna utan att ge sig tillkänna.

– Vi har inte vetat att de varit här när de kollat att vi har rent och snyggt. På så sätt känns det extra bra att man får ett kvitto på att man gör ett bra jobb. Skulle det vara förbokade möten skulle kanske många snygga till lite extra inför mötet, säger Andreas.
När intresseorganisationen Motormännen Riksförbund låter sina vägombud utvärdera landets rastplatser så granskar man bland annat parkeringsmöjligheter, tillgång till sittplatser, toaletter, skyltning och städning.

Granskningen har fallit väl ut för Ekerödsrastens del, som alltså på nytt utses till Skånes bästa rastplats.
Till bästa rastplatser i Sverige utsågs Susedalen i Halland och Vojmån i Västerbotten, som hamnade på en delad förstaplats.
Rankingen görs utifrån poäng och Sverigemästarna skrapade ihop sammanlagt 890 poäng vardera, medan Skånemästaren Ekerödsrasten fick 865 poäng totalt.
Enligt Andreas Risberg har man inte gjort något särskilt för att behålla tronen i Skåne, utan har jobbat på som vanligt.
– Vi har inte gjort några större förändringar. Men givetvis satsar vi på att vinna nästa år igen. Så vi får se om vi kan hitta på lite nya förbättringar.

Sommartid är det väldigt många bilister som tar en paus på rastplatsen. När man hade en räknare vid vägtoaletterna visade det sig att man som mest hade 800 besökare på toaletterna bara under en dag.
Andreas Risberg räknar med att minst lika många även tittar in på anläggningen.

– Vi har väldigt många besökare som tittar in hos oss.
Tidigare har man haft lite draghjälp av en publikmagnet som framförallt väckt de yngre besökarnas intresse – getterna.
Andreas Risberg beklagar att man nu tvingats ta bort getterna som funnits intill rastplatsen.
– Det är tragiskt, men det har inträffat några incidenter som tyder på att några besökare varit lite för elaka mot getterna. Det är tråkigt att en liten skara ska förstöra för så många andra.
Som restaurangchef hoppar han in i alla möjliga roller när det behövs stöttning, som att sitta i kassan eller att vara lite av en vaktmästare.

– Det är roligt att träffa alla gäster. Vi har många stammisar som man ser varje dag.

Dagens fråga

Bör vägran att göra repmånad ge fängelse?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×