Möllegården bredvid Odarslövs mölla är numera besökscentrum för ESS och Max IV.
Bredvid möllan står hybridkraftverket Giraffen som ägs av Science Village och Kraftringen och med sol- och vindkraft gör Möllegården självförsörjande på energi. Strax intill kommer det också att finnas en spårvagnshållplats. Foto: Lars Johansson
Stephan Malmberg och Ingemar Svensson har var sitt byggföretag, i Ystad respektive Tomelilla, men när det gäller renovering av möllor är de kända som Axel E Nordins efterträdare, efter en gemensam släkting.
Den gamla mölleaxeln som byttes ut 1920 har fått stå kvar vid möllan.
Odarslövs mölla är det hittills största renoveringsprojektet för Stephan Malmberg och Ingemar Svensson som har 30 år i branschen.
– Vi har upptäckt en del tidigare renoveringsförsök som inte varit så lyckade, säger Stephan Malmberg.

Nu får möllan nytt liv

Lund Renoveringen av Odarslövs mölla är i full gång men det dröjer till hösten 2017 innan vingarna är på plats och kan börja snurra.

Att den nedgångna gamla kvarnen räddas beror på att ägaren, exploateringsbolaget Science Village Scandinavia AB, vill sätta in den kommande forskningsbyn i ett kulturellt och historiskt sammanhang, och därför gör en mångmiljonsatsning.

Möllegården strax intill, där mjölnarna bott, har redan ställts i ordning som besökscentrum för forskningsanläggningarna ESS och Max IV som ligger norr respektive söder om möllan.
– Odarslövs mölla är vårt största renoveringsprojekt hittills och utan de här speciella förutsättningarna hade den nog rivits, säger Stephan Malmberg, som har 30 år i branschen.
Tillsammans med kollegan Ingemar Svensson, även han tredje generationens möllerenoverare, inledde han arbetet i mars. Just nu pågår målning och inom kort tas ställningarna ned.

I november slutförs arbetena på bölet, alltså möllans kropp, men sedan blir det paus till nästa höst.
– Först då har virket till vingarna, av lärk, torkat tillräckligt mycket, förklarar Stephan Malmberg.
Arbetena har blivit mer omfattande än vad som ursprungligen förutsågs.
– Skicket var så dåligt att vi inte kunde gå in på grund av risken för att trilla genom golvet, berättar Stephan Malmberg.
Bland annat har hela stubben, alltså möllans centrum som kroppen kan rotera kring, fått lyftas 30-40 centimeter eftersom den stod på marken.

– Vi har även upptäckt en del renoveringsförsök som varit mindre lyckade, säger Stephan Malmberg.
I framtiden blir möllan inte roterbar kring stubben men vingarna ska alltså kunna snurra, kanske med motorhjälp.
Odarslövs mölla, som är cirka åtta meter hög och totalt väger cirka 25 ton, kan vara en av Skånes äldsta. Årtalet 1647 finns inristat i en bjälke.
– Fast sådant går inte att lita på – det har vi andra exempel på – men en dendrokronologisk undersökning av de äldsta trädelarna ska genomföras och då ges klart åldersbesked, säger Stephan Malmberg.

Möllan, som även kallats Korsbäckamöllan och Nordströms mölla, har troligen sitt ursprung på Hviderups gods och flyttades till sin nuvarande plats 1869 sedan Svenstorps gods blivit ny ägare.
Den hade sedan flera olika ägare innan kvarnverksamheten lades ned på 1950-talet.
Stephan Malmberg och Ingemar Svensson har tidigare renoverat möllor i bland annat Hammarlunda, Skanör, Flackarp och Södra Sandby, och nästa projekt finns i Häljarp.
– Vi har fullt upp till 2018 och för egen del kommer jag nu att sluta med den övriga byggverksamheten, förklarar Stephan Malmberg.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...