Fotbollslandslagets Stina Blackstenius presenteras som en av de spelare i truppen som ska representera Sverige i OS. Foto Björn Lindgren / TT

Blackstenius landslagstruppens yngsta spelare

Halmstad Under F19-EM 2015 tog Sverige guld och forwarden Stina Blackstenius presenterade sig genom att göra sex mål i slutspelet. Nu får hon som yngsta spelare åka med det svenska fotbollslandslaget till Rio.

För tjugoåriga Stina Blackstenius blir det alltså ett OS som blir det första stora seniormästerskapet.
– Jag hade inte räknat med att komma med till OS, men självklart har jag hoppats på det, säger Blackstenius.

Stina Blackstenius är 20 år, och nästan tre år yngre än den näst yngsta spelaren i det svenska landslaget.
– Det är inget jag tänker på, säger hon. Jag har varit på några träningsläger och lärt känna de andra spelarna. Det känns tryggt, säger hon.

Pia Sundhage beskriver Blackstenius som en fysisk spelare, men också som en spelare med många andra goda egenskaper.
– Det är en spelare som tars sig fram, säger Pia Sundhage. Hon är finurlig och jag gillar att hon tagit sitt spel till en annan nivå efter F19. Då var hon bäst, och nu har hon redan anpassat sig till ett A-landslag. Hon fokuserar bra och gör alltid sitt bästa.
För Blackstenius blir det förstås mycket nytt med ett OS.
– Jag har ju inte varit med om ett seniormästerskap tidigare, säger Stina Blackstenius. Den stora skillnaden är förstås tempot, och att alla spelarna är individuellt skickligare.
Pia Sundhage har ännu inte bestämt om Linköpingsspelaren Stina Blackstenius kommer att starta på planen.
– Det beror på hur det går, säger förbundskaptenen Pia Sundhage. Det är en hård konkurrens om forwardsplatserna. Men det kommer inte att förvåna mig om alla forwards någon gång kommer att finnas i startelvan. Vi kommer att behöva olika spelartyper.