Showan Shattak och en 27-årig man var nära att dö vid attacken av nazister den 9 mars 2014 i Malmö. Arkivbild

Båda nazisterna åtalas för Möllanattacken

Andreas Carlsson åtalas för misshandel av Showan Shattak, mordförsök på en annan man och grov misshandel av en kvinna. Den ytterligare man som hade del i attacken på Möllevången natten mellan den 8 och 9 mars 2014 åtalas för mordförsök på Showan Shattak och för misshandel av en annan man.

Läs mer: Låg i koma efter attacken

Andreas Carlsson åtalas nu för misshandel av Showan Shattak, mordförsök på en annan man och grov misshandel av en kvinna.
Den ytterligare man, 29 år, som hade del i attacken på Möllevången natten mellan den 8 och 9 mars 2014 åtalas för mordförsök på Showan Shattak och för misshandel av en annan man.

Det är en gedigen utredning på flera hundra sidor som ligger till grund för åtalet.

– Förundersökningen har pågått under en längre tid och omfattar många förhör och tekniska och medicinska undersökningar av olika slag. Mot bakgrund av vad som framkommit i förundersökningen är det min uppfattning att brott kan styrkas avseende de åtalade gärningarna, säger kammaråklagare Sofia Eilertsson Olsson.

Överfallen beskrivs som särskilt hänsynslösa. Enligt gärningsbeskrivningarna har misshandeln av de fyra målsägarna varit bitvis synnerligen grov.

De åtalade har enligt åklagaren visat särskild hänsynslöshet och råhet och det är endast på grund av tillfälliga omständigheter som två av de överfallna klarat sig med livet i behåll.

En av dem som råkade värst ut var Showan Shattack. Enligt åtalet har 29-åringen jagat ifatt Shattack, slagit ner honom på trottoaren och sedan suttit grensle över Shattack och överöst honom med knytnävsslag.
Efter överfallet låg Showan Shattack nedsövd i en vecka och har fått bestående men av sina skador. Han fick opereras ett antal gånger och en plastplatta ersatte krosskadan i skallbenet. Den man som utsattes för mordförsök av Andreas Carlsson fick ena lungan punkterad av ett knivhugg och även han svävade mellan liv och död.

Sammanlagt fyra personer har varit misstänkta för inblandning i attacken. Mot två av dessa personer har misstankarna tidigare lagts ned.
Efter händelsen natten efter internationella kvinnodagen 2014 riktades ganska snabbt misstankar mot organiserade nazister.

Tre misstänkta greps kort därefter men en fjärde, den nu åtalade Andreas Carlsson, lyckades fly till Ukraina.
Han blev internationellt efterlyst och greps i höstas av ukrainsk polis. I mars utlämnades han till Sverige.
Förhandlingarna i Malmö tingsrätt ska påbörjas nästa vecka. Båda de åtalade nekar till anklagelserna.

Läs mer:

Efterlyst nazist gripen i Ukraina
Misstänkt nazist omhäktades i Malmö
Attacken släckte inte glöden

Dagens fråga

Malmö FF hänger på AIK i guldstriden. Tar MFF guld i år?

Loading ... Loading ...

Webbkryss