Upp till tre gånger i veckan kan Tollerupsjön få besök av tjuvfiskare som anländer från hela Skåne. Nu ser man över säkerhetsrutinerna och kommer börja bedriva hundpatrullering nattetid. Foto: Tobias Lagerholm

De har tröttnat på tjuvfisket i populär sjö

höör Tjuvfiske flera gånger i veckan, polisutryckningar och nedskräpning. Fiskeentusiasterna vid Tollerupsjön har fått nog av de ökade problemen med tjuvfiskare.

Den juridiska definitionen av tjuvfiske eller olovligt fiske är fiske utan tillstånd från vattenägaren eller fiskerätt – det vill säga utan fiskekort.

Tjuvfiske kan innebära böter eller att din utrustning beslagtas. Olaga fiske däremot innebär att man fiskar med förbjudna redskap, på fredade arter, fredade storlekar eller i vatten som är fredade. Det kan ge fängelse.

En fisketillsynsman har bland annat befogenhet att undersöka fisk, fiskeredskap, fiskesump, och fiskefartyg som använts vid fisket Undersökning får ske även om det inte föreligger misstanke om lagöverträdelse. En fisketillsynsman får även ges förordnande att ta egendom i beslag till exempel fångst eller redskap.

Fakta: Fiskejournalen och länsstyrelsen.

Vid den lilla oasen Tollerupsjön strax norr om Höörs tätort har Höörs havs- och flugfiskeklubb bedrivit verksamhet sedan 1985. Föreningen köper kontinuerligt in regnbågsöring som man släpper ner i sjön. Vem som helst kan sedan köpa ett fiskekort som innebär att man får fiska under en dag mellan 06 och 22. Men ordföranden i fiskeföreningen Lars Forsberg slår nu larm om de regelbrott och olagligheter som förekommer i sjön.

Större sällskap anländer ofta till sjön dagtid eller under nätterna för att fiska på otillåtet sätt.
– De använder bottenmete och räkor trots att ett sådant förfarande inte är tillåtet. Vi hittar ofta räkskal på bryggorna, säger Lars Forsberg och fortsätter att lista problem.
– Kommer fem personer har oftast bara två eller tre fiskekort. Under ett sådant besök kan det försvinna mellan 50 och 70 kilo fisk. Det säger sig självt att det då inte blir kvar regnbågsöring till merparten som vill fiska på ett lagligt sätt. Det är inte sportfiske det handlar om för tjuvfiskarna utan köttfiske, säger Lars Forsberg.

– Vi sätter ju i fisk för hur mycket kort som säljs. Reglerna säger att man får fiska upp två fiskar på ett dygnkort, fortsätter han.
Tillsammans med kollegan Anders Andersson har Lars Forsberg rätt att bedriva tillsyn runt sjön. Några gånger när de konfronterat tjuvfiskarna har det blivit hotfull stämning. För tre år sedan skickade polisen en piketbuss till den 15 000 kvadratmeter stora sjön.
Den 13 juni var det dags igen. Fiskaren Bengt Karlsson som bor precis i närheten blev då vittne till hur sju personer använde fel fiskemetod för att kunna få upp stora mängder fisk. Han slog larm till styrelsen och när Lars Forsberg med kollegor anlände rusade tjuvfiskarna ner till bryggorna och skar loss sina linor. En polisanmälan om brott mot fiskelagstiftningen har lämnats in till polisen

– I det fallet fanns bara fyra giltiga fiskekort, säger styrelseledamoten Mattias Palmqvist som tröttnat på hela situationen.
– Det är klart att det suger musten ur en att gång på behöver rycka ut för att tillrättavisa eller stoppa tjuvfiskare.
Höörs havs- och flugfiskeklubb har gjort stora satsningar för att skapa en så trivsam miljö som möjligt.
– Vi har lagt ner enorma pengar på att göra sjön bättre. I vintras grävde vi ur hela Tollerupsjön för att få bort allt slam.

– Vi i styrelsen gör det här ideellt för att besökare här ska ha det trevligt och kunna grilla och sportfiska. Men tjuvfiskarna förstör för många. Har vi ingen fisk i sjön vill till slut ingen komma hit, säger Lars Forsberg.

Den juridiska definitionen av tjuvfiske eller olovligt fiske är fiske utan tillstånd från vattenägaren eller fiskerätt – det vill säga utan fiskekort.

Tjuvfiske kan innebära böter eller att din utrustning beslagtas. Olaga fiske däremot innebär att man fiskar med förbjudna redskap, på fredade arter, fredade storlekar eller i vatten som är fredade. Det kan ge fängelse.

En fisketillsynsman har bland annat befogenhet att undersöka fisk, fiskeredskap, fiskesump, och fiskefartyg som använts vid fisket Undersökning får ske även om det inte föreligger misstanke om lagöverträdelse. En fisketillsynsman får även ges förordnande att ta egendom i beslag till exempel fångst eller redskap.

Fakta: Fiskejournalen och länsstyrelsen.

Dagens fråga

Ska du resa bort under julhelgen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev