Fatima Azizi, sömmerska, och Vahideh Bousaeed, handledare i syateljén, välkomnar den nya satsningen för arbete och integration i Sofielund. ”Arbetsmarknadshubben” är ett initiativ av Fastighetsägare Sofielund, Malmö Stad och Lifra. Foto: Jenny Strindlöv

Gott om hopp för jobb i Malmö

Malmö Kurser i sömnad, möbeltapetsering och utveckling av återbruk. Nu har en ny satsning för arbete och integration startats i Sofielund.
Kommunalrådet Andreas Schönström var på plats och höll tal när ”arbetsmarknadshubben” invigdes.

I lokalen på Nobelvägen är det tänkt att upp till 400 arbetslösa Malmöbor om året ska stöttas för att komma närmre arbetsmarknaden. Hjalmar Falck är utvecklingsledare på Malmö stad och har stora planer för satsningen.

Vad är en arbetsmarknadshubb?
– Vi fastnade för ordet hubb med tanke på att det här är tolv verksamheter som hubbas ihop under ett och samma tak och inverkar på varandra.

På plats i källaren finns Yallatrappan för att utbilda i sömnad och textil, och det finns idéer om att upprätta ett center för återbruk i området.
– Näringslivet är grunden i det här, och många av de företag som är på plats kommer ha behov av folk som gör praktik, vikariat för trädgårdsskötsel, trappstädningar och liknande.
Alla som vill är välkomna att delta, även om mycket fokus kommer ligga på stöd till kvinnor.
– Men vi ser att det finns en grupp män som behöver stöd för att få hjälp med att få tillbaka sin roll som man och försörjningsansvarig i familjen. Vi vill inte tappa den gruppen heller, säger Hjalmar Falck.

Han menar att det är viktigt att alla hjälper till att dra sitt strå till stacken för att minska arbetslösheten i Malmö.
– Många är mycket mer ”job ready” än vad vi tror, och det är ett enormt resursslöseri om vi inte gör något av den kompetens som finns.
Kommunalrådet Andreas Schönström tycker att satsningen känns extra angelägen i just den här stadsdelen.
– Seved är ett område som präglats av oro och kriminalitet, och det här är ett sätt att sluta samman och visa på alla de goda krafter som finns här.

Dagens fråga

Har du köpt sommarkortet?

Loading ... Loading ...