ngbg.se. är namnet på den nya gatufesten den 24 september på Norra Grängesbergsgatan. Arkivbild

Gatufest i kreativt ingenmansland

Att säga att Norra Grängesbergsgatan har ett något skamfilat rykte är knappast någon överdrift. Gatan har genom åren förekommit flitigt i kriminalrapporteringen. Men den bilden är något ensidig. Här samsas gangstermord och svartklubbar med småföretag och en spirande kreativitet.

Detta är något som Malmö kommun och fastighetsägarna i området nu plockat upp på och den 24 september firar man en stor gatufest som går under namnet ngbg.se.

– Konceptet kommer från mina resor till Köpenhamn, säger Nicklas Johansson på Malmö stads gatukontor.

Johansson är pappa till Öresundsfestivalen som numera ligger i dvala. Men i arbetet med den festivalen och andra samarbeten över sundet hittade han inspirationen i tillställningar som Distortion, 48 hr festival och Prag Boulevard.

– Det är festivaler där det finns ett socialt och politiskt patos; man vill visa på att det finns andra samhällsmodeller, säger Nicklas Johansson.

– Det är också festivaler där kommunen går in och agerar facilitator, snarare än arrangör, vilket är den roll Malmö annars brukar ikläda sig.

Just Norra Grängesbergsgatan menar han är särskilt intressant för att ingen ännu annekterat den; den är ett sorts urbant ingenmansland.

– Där möts innerstaden och ytterstaden. Där finns brokigheten ännu kvar, vilket är en förutsättning för att skapa en sådan här festival.

En förutsättning för att kunna göra festivalen har varit att få med sig de aktörer som finns i området. Här finns till exempel klubbar som verkar i något slags gråzon. De är inte, som vissa svartklubbar, en rent kriminell verksamhet, däremot kanske de inte heller följer alla regler i de kommunala ordningsstadgarna och alkohollagstiftningen.

– Det jag försöker göra är en festival som möter alla regler. Om någon till exempel vill anordna en punkfest inom festivalen så kan vi hjälpa dem att göra det, fast utan att det bryter de regler som samhället ställer.