Fredrik Tuvesson, chefstränare och klubbchef i Hörby-Höörs Tennisklubb. Arkivbild

Tennistider bara för kvinnor DO-anmäls

HÖRBY Hörby-Höörs Tennisklubb har infört speciella tennistider på vilka bara kvinnor och tjejer får spela. Det handlar om ett integrationsprojekt som fått stöd av Hörby kommun, men tilltaget har blivit anmält till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Numera kan alla komma och spela mellan kl 12-14 på dagarna. Mellan kl 14 och 15 är vissa tennisbanor vikta för bara kvinnor. Anmälaren, en man som är bosatt uppåt i landet, kallar det könsapartheid.
– Personligen tycker jag det är illa att behöva ha separata tider beroende på kön, något man kan tycka skulle motverkas. Men om man nu ska ha separata tider för kvinnor borde man även ha motsvarande för män, skriver anmälaren.

Klubbchefen Fredrik Tuvesson i Hörby-Höörs Tennisklubb tycker DO-anmälan är ”banalt löjlig” och känner till anmälaren bara från ”ett par otrevliga inlägg på Facebook”.
Fredrik Tuvesson tycker inte det är konstigt att göra riktade satsningar mot kvinnor.
– Det vi vill är att så många som möjligt ska spela tennis. Männen är flest i klubben och vi vill ha in mer kvinnor i verksamheten. Det finns damgrupper och damdubbel – så mycket inom idrotten som riktar sig bara till damer. Skulle damlag i fotboll vara förbjudna? frågar sig Fredrik Tuvesson.

Men om ni har fler män än kvinnor – skulle inte männen ha mer nytta av att få sina egna tider?
– Jo, det kan de ha men i detta fallet har vi valt att inte göra så. Om det kommer någon och vill ha spärrade banor bara för män får vi väl fundera på det.

Är det kvinnor som uttryckt önskemål om att få slippa spela bland män?
– Absolut inte. Det var vi som tyckte det var en bra grej. I en inbjudan på Facebook skrev att alla kvinnor var välkomna oavsett etnisk bakgrund. Då kommer hela den här debatten upp om kvinnor med utländsk härkomst ska ha egna badtider med mera. Klart att jag förstår vart de vill komma.

Men det handlar inte om det?
– Absolut inte. För mig handlar integration om att vi kan samlas tillsammans så mycket som möjligt. Ibland är det inte så lätt. Även om kvinnor själva vill så tillåts de inte i vissa kulturer. Om vi då har gemensamma tider blir de drabbade. Sedan önskar jag att vi kunde göra allt tillsammans.

Vad är det som gör att kvinnorna känner att de vill spela ensamma utan män?
– Nej, det vet inte jag. Det är ingen som sagt det. Vill vi göra det enbart för tjejer så gör vi det om det inte stöder mot RF:s stadgar eller någon konvention.
Fredrik Tuvesson ser projektet som ”gott och positivt” och påpekar att både Skåneidrotten och Hörby kommun har godkänt det.
Klubben har fått pengar till projektet efter en ansökan om en integrationssatsning. Man har fått pengar till att bemanna anläggningen och ha personal på plats för att ta emot kvinnorna.
– Men det vänder sig inte enbart till utlandsfödda utan även till svenska kvinnor eller tjejer.

Tennisklubben har gått ut till de olika flyktingboendena i Höör och Hörby med inbjudningar. På torsdagen skulle man, liksom veckan före, haft en grupp 20-40-åringar, men arrangemanget regnade bort.
Integrationssatsningen görs på klubbens huvudanläggning i Hörby där det finns en inomhushall. Det är inte alla banorna som är spärrade under kvinnotiderna.
– Oavsett vad man tycker om invandring så har vi alla att tjäna på att integrera dem. Ingen förlorar på det.

Men om de vänjer sig att bara spela med kvinnor kanske de inte blir så integrerade?
– Men det kan komma svenskfödda kvinnor också.

Du tror inte att de kvinnor som väljer att inte spela på kvinnotiderna kan bli lite misstänkliggjorda – att folk som kommer från en annan kultur undrar varför de spelar med männen och inte på kvinnotiderna?
– Det är fritt val. De får välja själva. Det är väl ingen hemlighet att kvinnor i vissa länder är förtryckta. Eftersom den biten finns måste man kanske prova och se vad som blir rätt och fel säger Tuvesson.

Dagens fråga

Har du köpt sommarkortet?

  • Nej (68%, 323 Röster)
  • Ja (32%, 150 Röster)

Antal röster: 473

Loading ... Loading ...