Recension.

Het skrattfest på Fredriksdal i sommar

Thomas Petersson, Eva Rydberg och Robert Rydberg. Foto: Mikael Lindell Bohlin
Artikel Recension. Komikern Thomas Petersson är något av ett wild card i årets uppsättning på Fredriksdalsteatern - och det blir en fullträff, tycker vår recensent.

Säg I hetaste laget och de flesta tänker på filmen med Marilyn Monroe, Jack Lemmon och Tony Curtis. Det handlar alltså om sångerskan Sugar Kane, hon som hela tiden olyckligtvis förälskar sig i saxofonister som krossar hennes stackars hjärta innan de drar vidare. Musikalen Sugar som bygger på filmen från 1959 kom 1972 och spelas ganska ofta – och det är den värd. Historien håller väl ihop och har inga longörer.

En av dem som tidigare regisserat musikalen är Anders Aldgård – och visst sitter minnet av uppsättningen på Nöjesteatern för 16 år sedan kvar i minnet. Aldgård kan sin Sugar och har förfinat sin tolkning inför premiären på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, där musikalen spelas i sommar. Och han har även den här gången haft ett superbt gäng att dirigera på scenen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Nytt judomisslyckande – Bernholm utslagen

Judokan Anna Bernholm under OS-matchen mot tunisiskan Nihel Landolsi.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Det blir ingen OS-medalj för Anna Bernholm. Den svenska judokan förlorade åttondelsfinalen mot italienska Alice Bellandi.
Marcus Nyman har fortfarande chansen och är klar för åttondelsfinal.

30-åriga Anna Bernholm är åttondeseedad i 70-kilosklassen och hade OS-medalj i sikte i Tokyo. Men det tog slut i åttondelsfinalen.

Bernholm besegrade först tunisiskan Nihel Landolsi på ippon – efter en matchavgörande fasthållning – men förlorade sedan åttondelsfinalen mot italienskan Alice Bellandi.

Marcus Nyman har fortfarande chansen. Han vann sin första match i 90-kilosklassen, mot Nantenaina Finesse från Seychellerna, på ippon. Också det genom fasthållning.

Han ställs nu mot en av förhandsfavoriterna, spanjoren Nikoloz Sherazadishvili. Nyman har aldrig besegrat Sherazadishvili tidigare.

– Jag fick en perfekt första match, nu är jag i gång ordentligt. Nu väntar spanjoren, regerande världsmästare och värsta tänkbara motståndare. Men jag är taggad och ska gå in och ge allt. Han hade betydligt tuffare förstamatch så förhoppningsvis har jag lite mer kvar att ge, säger Nyman.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

OS-kommentator sparkas efter rasismskandal

En grekisk OS-kommentator har fått sparken efter att ha fällt rasistiska kommentarer under en bordtennismatch.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

En grekisk OS-kommentator fick sparken efter ett rasistiskt uttalande i direktsändning, rapporterar SVT Sport.

Det var under bordtennismatchen mellan Greklands Panagiotis Gionis och Sydkoreas Jeoung Young-Sik som tv-journalisten fällde kommentarer om sydkoreanens ögonform – "jag kan inte förstå hur de kan se hur bollen far fram och tillbaka”, ska han ha sagt.

Sydkoreanen vann matchen men kommentaren väckte uppmärksamhet och den grekiska statliga tv-kanalen ERT meddelar att man omedelbart avslutar samarbetet med kommentatorn. "Rasistiska kommentarer passar inte på public service-tv", heter det i ett pressmeddelande.

Emma Gyllestad/TT

OS i Tokyo 2021

Persson klar för OS-final – med sista tiden

Erik Persson tog sig till final – med 12 hundradelars marginal.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport

Erik Persson är klar för final i OS-simningarna. Svensken blev fyra i sin semifinal på 200 meter bröstsim på 2.08,76 och är därmed klar för finalen – med 12 hundradelars marginal som åttonde och sista simmare.

– Det var nervöst att stå och vänta, skönt att det gick vägen. Jag trodde att det skulle vara lite för långsamt, så jag var inte nöjd när jag såg tiden efter målgången, säger han.

Persson, det enda svenska inslaget i onsdagens finalpass, var åtta på VM 2019 och tog EM-brons i maj.

Nu får han chansen i torsdagens OS-final i Tokyo.

Utrikes

Israel och Hamas beskylls för krigsbrott

Bråten ligger kvar efter ett hus i Gaza som kollapsade efter Israels luftangrepp i maj. Bilden togs den 12 juli.
Foto: Adel Hana/AP/TT
Utrikes
Utrikes Krigsförbrytelser begicks troligen av både Israel och terrorstämplade Hamas, som styr i Gaza, när parterna i maj utkämpade en elva dagar lång väpnad konflikt. Det framkommer i en utredning av människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Under det elva dagar långa kriget sköt Hamas och andra väpnade palestinska grupper i Gaza tusentals raketer mot Israel, som svarade med att utföra hundratals dödliga luftangrepp över Gaza.

Human Rights Watch har tittat närmare på tre israeliska angrepp som enligt organisationen dödade 62 palestinska civila. Människorättsorganisationen har bland annat intervjuat vittnen och analyserat bilder.

"Det fanns inga uppenbara militära mål i närheten", skriver HRW.

Israel har försvarat angreppen mot Gaza med att de riktade sig mot just militära mål.

Förnekar

Israel förnekar anklagelserna i rapporten och landets utrikesdepartement beskyller HRW för att ha en anti-israelisk agenda.

I utredningen nämns också vad som kallas för "urskillningslösa raketattacker" från Hamas mot israeliska civila. Dessa kommer dock att undersökas närmare i en senare rapport, skriver organisationen.

De israeliska och palestinska angreppen "stred mot krigets lagar och var av allt att döma krigsförbrytelser," står det i rapporten.

Utreds av FN

Den väpnade konflikten i maj kommer även att utredas av Internationella brottmålsdomstolen i Haag, som i mars meddelade att man ska göra en grundlig utredning av situationen mellan Israel och palestinierna.

Även FN:s råd för mänskliga rättigheter har satt i gång en internationell utredning om konflikten i maj.

Under de elva dagarna dödades 260 palestinier, däribland några soldater, enligt Gazas myndigheter. I Israel dödades 13 personer, varav en soldat, enligt den israeliska polisen och militären.

Sport

16 nya smittofall under Tokyo-OS

Det är inga aktiva bland de smittofall som presenterades natten mot onsdag från Tokyo-OS.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport

OS-arrangören i Tokyo rapporterade på onsdagen 16 nya fall av covid-19 bland personer med koppling till spelen, dock inga nya fall bland de aktiva.

Totalt har 169 fall av virussmitta konstaterats i anslutning till OS sedan den 1 juli, bland dem 17 idrottare.

Emma Gyllestad/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Oddsleverantören Kambis starka första kvartalsresultat 2021

www.casumo.com

Kambi Group, ett Maltabaserat företag som levererar odds till B2C-företag inom sportbetting, överträffade under det första kvartalet 2021 förväntningarna som hos många redan var höga. Bolaget har visat starka siffror flera år i rad, och rider vidare på den växande sportbettingvågen.

En stark inledning på 2021

Kambi Group startade 2010 och noterades på Stockholmsbörsen fyra år senare. Deras verksamhet fokuserar på att förse bettingbolag med oddstjänster, och har varit något av en framgångssaga sedan dess. Företaget har haft en vinstmarginal med över 10% i snitt per år sedan de noterades, och det senaste kvartalet visar en imponerande 25.8% för 2021. Intäkterna har ökat med över 200 miljoner kronor från samma kvartal förra året och även marknadsvärdet fick ett lyft under 2020, vilket kan ses som att investerare har höga förhoppningar om framtiden.

Den växande iGaming-industrin

Kambis framgångar det senaste decenniet följer den snabbt växande spel- och bettingindustrin, som har blivit en betydelsefull gren inom online-nöjen. När intresset för betting har ökat, har resultatet blivit att bettingbolagen vill göra sina tjänster mer tillgängliga och användarvänliga för kunden. Den efterfrågan har Kambi dragit nytta av, och förser då bolagen med de tjänster som krävs för att anpassa sig efter den växande populariteten. Dessutom har operatörer som historiskt sett är fokuserade på casino till exempel Casumo också börjat ta del av Kambis tjänster, för att utöka sin verksamhet till att omfatta sportbetting tillsammans med spel som blackjack och slots. Då iGaming som bransch går igenom en stor tillväxtfas kan man konstatera att Kambi varit rätt i tiden med sina tjänster.

Ljus framtid för bolaget

Kambi har under åren återinvesterat delar av sin vinst, och satsat på att stärka sin internationella närvaro. Idag har de kontor på olika ställen i världen, och ett nät som sträcker sig över flera kontinenter. En av de viktigaste händelserna i bettingvärlden var när USA legaliserade sportbetting på federal nivå 2018, efter att ha varit förbjudet i nästan 30 år. Sedan dess har flera delstater gjort planer på hur lyftandet av de lokala förbuden ska se ut.

Detta har så klart varit väldigt goda nyheter för företag som erbjuder bettingtjänster, och Kambi har varit en av de första att utnyttja den förändringen. De har inte bara kontor etablerat i Philadelphia, utan har redan involverat sig i bettingverksamhet i flera delstater. 2020 rapporterades 30-40% av gruppens intäkter har kommit från den amerikanska marknaden. Med en fot inne i den snabbt växande bettingmarknaden i USA ser framtiden intressant ut för bolaget, och den starka kvartalsrapporten för 2021 kan ses som ett kvitto på spel- och bettingindustrins framfart, så väl som en fingervisning för hur det kan komma att se ut framöver.

Kambi Group Plc. har sitt huvudkontor i Malta och börsnoterades 2014. Företaget ägnar sig främst åt att erbjuda tjänster inom odds till företag verksamma inom spel- och betting – och den växande industrin inom vilken de opererar har skördat stora vinster de senaste åren. Den första kvartalsrapporten för 2021 visar på en stark tillväxt för företaget, som har levererat flera positiva rapporter i rad, och med möjligheterna på den nyöppnade amerikanska marknaden kan detta bli ett framgångsrikt år.

Inrikes

Gränshandeln på väg upp igen

Gränsen mellan Norge och Sverige, Strömstad när den öppnades igen i juni.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Gränshandeln har börjat komma i gång igen efter att Norge lättat på gränsrestriktionerna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Under pandemin tappade gränshandeln runt 95 procent av intäkterna, enligt Svensk handel. Nu bedöms motsvarande tapp vara runt 80 procent, jämfört med före pandemin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sydney förlänger virusrestriktioner

En vanligtvis vältrafikerad gata ligger öde i Sydney, där virusrestriktionerna förlängs ytterligare en månad.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Australiens största stad Sydney kommer att befinna sig i lockdown i ytterligare fyra veckor för att hindra spridningen av den smittsamma deltavarianten av coronaviruset.

Storstadsområdets invånare har levt under tuffa restriktioner den senaste månaden, men trots stängda skolor och restauranger, hemarbete och förbud mot folksamlingar har antalet smittade inte sjunkit.

Det senaste dygnet har 177 nya smittade registrerats, jämfört med 172 dagen före.

Utrikes

Biden: It-angrepp kan leda till krig

USA:s president Joe Biden med Rysslands motsvarighet Vladimir Putin vid ett toppmöte i Genève den 16 juni.
Foto: Mikhail Metzel/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Joe Biden varnar för att omfattande hackerattacker mot USA skulle kunna leda till fullskaligt krig, där Kina och Ryssland ses som växande hot.

Cybersäkerhet har hamnat överst på dagordningen för Bidens regering efter flera stora och uppmärksammade utpressningsangrepp den sista tiden, där företag över hela världen har drabbats.

– Om vi hamnar i ett riktigt krig mot en stor makt så kommer det att vara en konsekvens av ett cyberbrott, sade Biden vid ett besök hos tillsynsmyndigheten för landets underrättelsetjänster på tisdagen.

I maj stängdes USA:s största oljeledning till följd av ett utpressningsangrepp, en så kallad ransomware-attack. I början av juli fick ett angrepp mot amerikanska it-leverantören Kaseya konsekvenser för hundratals kundföretag, däribland svenska Coop.

Flera cyberkriminella grupper är baserade i Ryssland och Vita huset uppger att man den senaste månaden har haft regelbunden kontakt med Kreml för att få Putin att stoppa de cyberkriminellas verksamhet i landet

USA och dess allierade anklagar också Kina för att ha genomfört omfattande hackerangrepp, bland annat mot datajätten Microsofts programvara Microsoft Exchange, som drabbade minst 30 000 amerikanska företag och organisationer i mars.

Det kinesiska ministeriet för statssäkerhet har skapat ett "ekosystem av kriminella yrkeshackare som utför både statligt sponsrade aktiviteter och it-brottslighet för egen ekonomisk vinning", har USA:s utrikesminister Antony Blinken tidigare sagt i ett uttalande.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL