Thomas Petersson, Eva Rydberg och Robert Rydberg. Foto: Mikael Lindell Bohlin
Kalle Rydberg som Spatz Colombo. Foto: Mikael Lindell Bohlin
Tommy Juth som Osgood Fielding i centrum i numret Är man miljonär. Foto: Mikael Lindell Bohlin
Robert Rydberg, Birgitta Rydberg och Thomas Petersson i Sugar - i hetaste laget. Foto: Mikael Lindell Bohlin
Thomas Petersson som Daphne och Tommy Juth som Osgood Fielding.Foto: Mikael Lindell Bohlin

Het skrattfest på Fredriksdal i sommar

Recension.

Musikal
Sugar – I hetaste laget
Musikalkomedi av Peter Stone efter filmen Some like it hot, musik av Jules Styne, texter Bob Merrill
Med Thomas Petersson, Eva Rydberg, Birgitta Rydberg, Robert Rydberg, Kalle Rydberg, Fredrik Dolk, Tommy Juth, Ellen Malmström med flera
Scenografi: Emanuel Petersson
Kostym: Marianne Lunderquist
Mask och peruk: Bodil Fagerberg
Koreografi: Siân Playsted
Regi: Anders Aldgård
Premiär den 17 juni på Fredriksdalsteatern i Helsingborg
ppppp

Säg I hetaste laget och de flesta tänker på filmen med Marilyn Monroe, Jack Lemmon och Tony Curtis. Det handlar alltså om sångerskan Sugar Kane, hon som hela tiden olyckligtvis förälskar sig i saxofonister som krossar hennes stackars hjärta innan de drar vidare. Musikalen Sugar som bygger på filmen från 1959 kom 1972 och spelas ganska ofta – och det är den värd. Historien håller väl ihop och har inga longörer.

En av dem som tidigare regisserat musikalen är Anders Aldgård – och visst sitter minnet av uppsättningen på Nöjesteatern för 16 år sedan kvar i minnet. Aldgård kan sin Sugar och har förfinat sin tolkning inför premiären på Fredriksdalsteatern i Helsingborg, där musikalen spelas i sommar. Och han har även den här gången haft ett superbt gäng att dirigera på scenen.

Teaterchef Eva Rydberg är elegant som kontrollfreaket Sweet Sue, orkesterledaren som aldrig tycker att tjejerna spelar bra nog. Eva Rydberg håller sin fana lika högt som alltid, hon sjunger, dansar och sätter sina repliker som det superproffs hon är. Och att hon år efter år gör detta med hjärtat fast förankrat i den teaterkonst som till hundra procent är till för att glädja och ge en upplevelse till publiken är stort att uppleva.
Som bollplank har Sweet Sue sin högra hand Bienstock och Fredrik Dolk gör som alltid en stabil insats i skådespel och sång.

Birgitta Rydberg gör en fin tolkning av Sugar Kane, en spröd, naiv och snäll tjej som trots alla smällar har kvar hoppet om att hitta den rätte. Även om Sugar är sinnebilden av den klassiska komiska figuren ”dum blondin”, så ger rollen Birgitta tillfällen att blänka i såväl sång som dans och hon tar dem.
Likaså tar Kalle Rydberg chansen att mejsla ut sin Spatz Colombo till en helfestlig figur som drar ner många skratt. Spatz är ännu ett av bevisen på Kalles komiska talang och gangstrarnas Vi ska vända ut och in på stan blir ett helgjutet skojigt nummer där dans, musik, text och kostym harmonierar extra fint.

I centrum för skrattsalvorna står förstås duon Joe och Jerry, saxofonisten och basisten som tvingas klä ut sig till kvinnor och ta jobb i en damorkester för att fly undan gangstrarna. Detta efter att ha blivit vittnen till en massaker i ett garage.

Joe som blir Josephine spelas av Robert Rydberg, en av de hetaste manliga musikalartisterna just nu. Han gör sin roll med säkerhet och elegans på alla plan. Jerry som blir Daphne görs av Thomas Petersson, som är lite av föreställningens wild card och som blir en riktig lyckoträff. Thomas får vara Thomas och med sin dialekt, sitt minspel, sin kroppskonstitution och sin scennärvaro gör han den motvilliga kvinnan Daphne till en galet kul figur. Kärleksduetten mellan Daphne och miljonären Osgood Fielding (alldeles ljuvligt spelad av skönsjungande Tommy Juth) var något av det jag bar med mig hem från Fredriksdal – med ett skratt lika kluckande som Sweet Sues väska.

Sommarens musikal på Fredriksdal bjuder kort sagt på en helfestlig kväll med mycket skratt, fina dansnummer (koreograf Siân Playsted) och snygg kostym och scenografi. Teaterns egen charm är icke att förglömma – att sitta i publiken mellan bokhäckarna ger den där härliga sommarkänslan som man bara kan få på sommarteater utomhus.

Musikal
Sugar – I hetaste laget
Musikalkomedi av Peter Stone efter filmen Some like it hot, musik av Jules Styne, texter Bob Merrill
Med Thomas Petersson, Eva Rydberg, Birgitta Rydberg, Robert Rydberg, Kalle Rydberg, Fredrik Dolk, Tommy Juth, Ellen Malmström med flera
Scenografi: Emanuel Petersson
Kostym: Marianne Lunderquist
Mask och peruk: Bodil Fagerberg
Koreografi: Siân Playsted
Regi: Anders Aldgård
Premiär den 17 juni på Fredriksdalsteatern i Helsingborg
ppppp