1997

Han arbetar mitt i Seriestadens hjärta

Fredrik Strömberg visar upp årets avslutningsutställning på Rum för serier. Foto: Gunilla Wedding
Artikel 1997 flyttade Seriefrämjandet sin verksamhet från Stockholm till Malmö. Två år senare startade Kvarnby Folkhögskola en utbildning för serietecknare. Här lades grunden till det som i dag utan tvekan kan kallas Seriestaden Malmö
– Det är jättehäftigt att se att Seriestaden fungerar och lever, säger Fredrik Strömberg som varit involverad i Serieskolan sedan starten och också är ordförande för Seriefrämjandet.

Varje år söker cirka 200 förhoppningsfulla serietecknare till någon av Serieskolans två årskurser. De totalt 35 som kommer in får utbildning, ateljéplats och en chans att bli en del av den växande seriebranschen. Efter utbildningen väljer många att stannar i Malmö.


– På de 17 år vi har funnits har det byggts upp en community av serietecknare här, konstaterar Fredrik Strömberg. Att många blir kvar efter utbildningen har mycket att göra med att Malmö är en trevlig och förhållandevis billig stad där det är lätt att få boende och ateljéplats. Serieyrket kan vara rätt solitärt, så man behöver en plats att jobba tillsammans med andra.


– Jag har arbetat med serier i många år och känner att även om det fortfarande finns mycket kvar att göra så har vi nått kritisk massa de senaste åren. Det finns så många olika grupperingar, intressen och initiativ och det händer så otroligt mycket. Det är häftigt att se att Seriestaden Malmö fungerar och lever.

Fredrik Strömberg är journalist, författare och lärare med serier som specialområde. När han tog över som ordförande för den ideella föreningen Seriefrämjandet och blev redaktör för kulturtidskriften Bild och Bubbla 1997 flyttade mycket serieverksamhet från Stockholm till Malmö. Två år senare tog Kvarnby folkhögskola initiativ till en serieutbildning och tillsammans med serietecknarna Tony Cronstam och Gunnar Krantz tog Fredrik Strömberg sig an uppdraget att bygga upp den.

Från början låg Serieskolan i det så kallade Röda Huset på Industrigatan men sommaren 2010 flyttade man till Kulturhuset Mazetti där man i dag kan säga att Seriestaden Malmö har sitt hjärta. Här ligger förutom Serieskolan också Seriefrämjandets kansli och Seriestudion, en ateljé med tio platser. Sedan två år tillbaka ligger också Svenskt Seriearkiv tvärs över gatan och en bit längre ner finns Seriefrämjandets nystartade galleri, Rum för serier.


– Kulturhuset Mazetti är verkligen intressant för Malmö som seriestad, säger Fredrik Strömberg. Vi brukar skämta om att man kan börja här som nioåring på Kulturskolans utbildning för serier som också finns i huset och när man är gammal nog kan man söka till Serieskolan. Efter det är det bara att gå ner till Seriestudion och jobba tills du går i pension. Det är spännande och unikt, något liknande finns nästan ingen annanstans. Utöver det här huset har Malmö bland annat också Högskolan där man kan studera serier och så Egmont/Kärnan som är Nordens största förläggare för serier.

Att Serieskolan i Malmö blivit så framgångsrik menar Fredrik Strömberg hänger ihop med att det är en konstutbildning och inte en yrkesutbildning.


– En yrkesutbildning måste titta mer enögt på vad marknaden vill ha. Vi behandlar alla kursdeltagare som konstnärer, frågar dem vart de vill nå och försöker hjälpa dem att uppnå det. Vi styr inte vart de ska ta vägen med sin konst och det tror jag har gjort att de och att även branschen har utvecklats. Sedan startade vi i rätt tid, när man trodde att seriekonsten var på väg bort, att internet och dataspel skulle ta över. Då var det väldigt intressant att gå in som ny aktör.

En viktig ambition när Serieskolan startade var också att påverka branschen i mer jämlik riktning.


– På 90-talet var den mycket av en pojkklubb, säger Fredrik Strömberg. Men även om vi tänkte det så behövde vi aldrig ta till kvotering. På ren kvalitet har vi sedan starten haft minst 50 procent kvinnor som kursdeltagare. Istället tänker vi mer på identitet och på mångfald, både i klasserna och i förlängningen i branschen. Varje nyutexaminerad klass skapar sina egna arbetsutrymmen och arbetsplatser och de flesta blir någon slags frilans och arbetar med serieskapande, illustrationer, barnböcker, föreläsningar, pedagogik, animation och reklam och de går vidare till Konstfack och andra kreativa utbildningar. På så sätt hjälper skolan till att expandera hela seriebranschen.

Eleverna på Serieskolan speglar också tydligt vilka serietrender som råder.


– En period var ansökningarna väldigt inspirerade av de tidigare kursdeltagarna Liv Strömquist och Sara Granér och drog mer åt det politiska, berättar Fredrik Strömberg. Just nu är trenden mer mot hantverk och mot fiktion och episkt berättande.

Påverkar staden Malmö det som skapas här?


– I viss mån. Malmö är en gammal arbetarstad, en ganska röd stad politiskt och det tycker jag att man kan märka i serier som görs här, det finns något som anknyter till Malmös själ och historia.

När jag lämnar Serieskolan får jag med mig den nytryckta, tjocka årsboken där årets kursdeltagare ger spännande prov på just den mångfald som Fredrik Strömberg pratar om och den avslutande frågan om hur framtiden för Seristaden Malmö ser ut känns egentligen onödig att ställa.


– Det här är verkligen inte på väg att ta slut, vi får fler ansökningar till Serieskolan än någonsin och är snarare fortfarande i början av utvecklingen, säger Fredrik Strömberg med övertygelse. Varje år utexamineras ett antal serieskapare härifrån som är konstnärliga, initiativrika, spännande och roliga och de går ut och bygger sig nya verkligheter hela tiden.

FAKTA

Fakta:

Serieskolan, Kvarnby folkhögskola:

Konstutbildning med serieinriktning som startade 1999 av Kvarnby folkhögskolan. Finns sedan 2010 i Kulturhuset Mazetti på Friisgatan. Erbjuder två olika årskurser och har totalt cirka 200 sökande per år
– cirka 140-150 till år ett där det finns 25 platser och cirka 40-50 sökande till år två som har 10 platser. Till årskurs ett söker man med tiosidigt arbetsprov och personlig presentation. Till år två kan man söka om man gått år ett eller har likvärdig utbildning. Man söker med ett projekt som man sedan arbetar med under hela året. Varje år erbjuds också Kreativt friår till en etablerad tecknare som får möjlighet att arbeta med ett långsiktigt projekt. Serieskolan har 4 fasta lärare (Natalia Batista, Sara Hansson, Stina Hjelm och Fredrik Strömberg). Dessutom bjuder man in ett antal gästlärare. Ingen av de fasta lärarna jobbar heltid utan har också andra förankringar i seriebranschen.

Några av de mest uppmärksammade serietecknarna som utbildats på Serieskolan: Kim W Andersson, Malin Biller, Eva Björkstrand, Sara Granér, Fabian Göransson, Sara Hansson, Nanna Johansson, Coco Moodysson, Liv Strömquist, Frida Ulvegren, Jimmy Wallin mfl.

Andra serieutbildningar i Malmö:

Kulturskolan i Malmö har kurser i serieteckning för barn från 9 år och uppåt.

Malmö Högskola har kurs i bland annat Serieteckning och visuell komminikation, Comics, International Perspective och Digtal Comics.

Källa: Fredrik Strömberg, Kvarnby folkhögskolas hemsida, Serieskolan.se

Sport

Solberg en glad norrman: "Helt fantastiskt"

Glenn Solberg var lyrisk efter segern mot Norge.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Glenn Solberg var lyrisk efter handbollslandslagets bragdvändning i EM.
19–23 vändes till 24–23 under slutminuterna mot Norge – och nu är Sverige klart för semifinal.
– Det är så imponerande, helt fantastiskt vilken lagmoral vi har, säger förbundskaptenen.

En efter en kom besvikna norrmän med krökta nackar till den mixade intervjuzonen i Ondrej Nepela-arenan i Bratislava.

Men till slut kom en norrman som var både glad och stolt – och han hade blågula kläder på sig.

– Jag är så väldigt, väldigt imponerad över det här laget, säger Sveriges norske förbundskapten Glenn Solberg.

– Vändningen i slutet är speciell och händer inte ofta, men jag upplever hela tiden att vi har lugnet. Vi gör en bra match allihop i dag.

"En vinnartyp"

Sverige låg under med fem mål i halvtid och var så gott som uträknat när fyra mål skiljde när mindre än sex minuter återstod.

Det fanns flera hjältar i det svenska laget, men det går förstås inte att blunda för målvakten Peter Johannesson – som storspelade och var 50-procentig i andra halvlek – och Valter Chrintz som gjorde det avgörande målet på straff i slutet. Chrintz fick Solbergs förtroende från sju meter efter att både Hampus Wanne och Niclas Ekberg bränt straffar tidigare i andra halvlek.

– Jag upplever Valter som en liten vinnartyp. Han är ofta där när det avgörs, säger den 49-årige norrmannen om valet.

Högersexan Chrintz inledde EM hemma i tv-soffan i Berlin, men kallades in under det första gruppspelet när coronasmittan började härja i truppen. Nu bjöd 21-åringen från Åhus på glädjetårar efter segern.

– Fantastiskt att se att det betyder så mycket, han är en härlig och väldigt fin kille som ger en massa energi till laget.

"Ska njuta"

På onsdagen fortsätter landslagets EM-resa till Budapest, där det väntar semifinal mot antingen Danmark eller Frankrike på fredag kväll.

– Nu ska vi njuta i kväll och vara stolta över det vi har gjort ihop. Sen kommer vi till Budapest och förhoppningsvis finns möjlighet att göra något vi inte brukar göra – att komma ut och se något fint, kanske någon kultur – innan vi ska tillbaka in i "bubblan" på torsdag, säger Solberg.

49-åringen, som har spelat över 100 landskamper för Norge och dessutom varit assisterande förbundskapten i landslaget, led inte överdrivet mycket med sina landsmän.

– Det är enklare att säga att hade vi förlorat hade det gjort ont. Mitt stora mål är att leda Sverige till ett guld i ett stort mästerskap.

TT: De kommer inte titta snett på dig när du kommer hem till Norge efter EM?

– De gör kanske det... Jag får ta på mig en keps och solbrillor, säger Solberg.

Carl Göransson/TT

Sport

Amerikanska alpinstjärnan missar OS

Breezy Johnson. Arkivbild.
Foto: Gabriele Facciotti/AP/TT
Sport
Sport Tre andraplatser i störtlopp i världscupen den här säsongen – men något OS blir det inte för amerikanskan Breezy Johnson.
Kraschen på träning i italienska Cortina d'Ampezzo i helgen blev förödande.

"Det var ett nöje att representera USA i OS 2018 (i Pyeongchang). Allt jag ville var att komma tillbaka, starkare, snabbare och att vinna en guldmedalj. Men jag kraschade i Cortina häromdagen och kände direkt att det knakade till ordentligt i mitt knä", skriver Breezy Johnson på Instagram.

"Jag gavs möjligheten att fortsätta tävla på knäet. Men jag tror inte att det är realistiskt eller särskilt klokt. Jag kan orsaka mer skada och jag tror definitivt inte att jag kommer att kunna åka som bäst."

Det var fler än Breezy Johnson som åkte på skador i backen i Cortina d'Ampezzo. Stjärnan Sofia Goggia kraschade och riskerar även hon att missa OS, medan Lisa Hörnblad skadade både korsband, ledband och menisk och blir borta resten av säsongen.

Den 26-åriga Breezy Johnson OS-debuterade i Pyeongchang 2018, och slutade då sjua i störtloppet.

OS i Peking invigs den 4 februari.

Sport

Martial på lån till Sevilla

Manchester United lånar ut Anthony Martial, till höger, till Sevilla för resten av säsongen. Arkivbild.
Foto: Dave Thompson/AP/TT
Sport
Sport

Anthony Martial blir – åtminstone fram till försommaren – klubbkompis med Ludwig Augustinsson i Sevilla i La Liga. Både Manchester United och Sevilla bekräftar låneöverenskommelsen i sina digitala kanaler.

Anfallaren hade uttryckt en önskan om att få lämna United under transferfönstret. Efter sommarens värvningar av Cristiano Ronaldo och Jadon Sancho har fransmannen haft svårt att få speltid.

Han har bara startat i fyra matcher den här säsongen

Martial blev världens dyraste tonåring när han 2015 värvades från Monaco. Han har spelat 269 matcher för United och stått för 79 mål.

Lånet gäller säsongen ut.

Utrikes

Nu får nederländarna gå på krogen igen

Nederländernas premiärminister Mark Rutte säger att regeringen tar en risk genom att lätta på restriktionerna. Arkivbild.
Foto: Andreas Gora/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nederländerna lättar på restriktionerna och låter barer, restauranger, biografer, teatrar och museer få ta emot gäster igen.
Lättnaden sker för att minska på spänningarna i restaurang- och kultursektorn, enligt premiärminister Mark Rutte.

– I dag tar vi ett stort steg för att ytterligare öppna upp Nederländerna, säger Rutte på en presskonferens.

– Det känns motsägelsefullt medan smittotalen stiger kraftigt, och vi måste vara tydliga med att vi tar en risk, säger han.

Lättnaden träder i kraft på onsdag. Karantänsreglerna för skolor kommer också att mildras, och skolklasser behöver inte längre skicka hem samtliga elever om tre eller fler covidfall bekräftas.

Även sportevenemang kommer att få ta emot publik igen, men publikantalet kommer att begränsas. Nattklubbar måste dock hålla stängt tills vidare.

Regeringen har fått hård kritik sedan butiker, gym, frisörer och sexarbetare tilläts återuppta sin verksamhet den 15 januari, samtidigt som andra verksamheter var tvungna att hålla stängt.

Kaféer i flera städer öppnade under förra helgen i trots mot restriktionerna, och tiotals museer öppnade som "skönhetssalonger" under en dag för att protestera mot särbehandlingen.

Omkring 60 000 nya coronafall registreras varje dag i Nederländerna, men dödsfallen och intensivvårdsinläggningarna har minskat under den senaste tiden.

Inrikes

Åtta till sjukhus efter lägenhetsbrand

Ett höghus i Södertälje evakuerades efter en brand. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Åtta personer har förts till sjukhus för kontroll efter att ha andats in rök då en lägenhet i Södertälje började brinna under tisdagskvällen, skriver Länstidningen i Södertälje.

Branden ska ha startat i en lägenhet på första våningen och orsakat kraftig rökutveckling. Räddningstjänsten gick in i huset, som har åtta våningar, med rökdykare och samtliga boende evakuerades.

– Det var ganska mycket rök i trapphuset och längs fasaden. Det är många drabbade, säger räddningstjänstens vakthavande befäl Roger Magnusson till tidningen.

Enligt preliminära uppgifter från räddningstjänsten ska branden ha startat i köket.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Inrikes

Tåg i kollision med personbil

Ett godståg har kolliderat med en personbil strax norr om Arbrå. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett godståg kolliderade vid 22-tiden på tisdagen med en personbil strax norr om Arbrå i Bollnäs kommun. Minst en person ska finnas kvar i bilen med oklart skadeläge.

Enligt polisen har en kontaktledning blivit nedriven i samband med olyckan, vilket gjort att man inte kunnat närma sig bilen.

– Bilen har fått kraftiga skador. Vi har inte fått kontakt med någon i den än, men personen är förmodat allvarligt skadad, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin strax efter 22.30.

– Just nu bistår vi räddningstjänsten som jobbar för att vi ska kunna komma fram till bilen.

Det var vid 23-tiden fortsatt oklart hur många personer som befann sig i bilen i samband med olyckan, men minst en person ska enligt polisen vara klar i bilen.

Olyckan ska ha skett i en bevakad plankorsning med bommar.

All tågtrafik på sträckan är stoppad under räddningsarbetet.

Inrikes

C i Västerbotten vädjar: Sänk bensinpriset

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Ett 20-tal lokalpolitiker för Centerpartiet i Västerbotten vädjar i ett gemensamt upprop till partistyrelsen och riksdagsgruppen att agera för sänkta priser på drivmedel, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Här måste man göra något för att snabbt kunna hjälpa oss att kunna bo kvar på landsbygden. Problemet är att det varit så dyrt att man inte kunnat pendla, säger Carina Sundbom, gruppledare för C i Skellefteå, till Ekot.

Snart ska regeringen ge förslag på den generella skattesänkning om 50 öre per liter som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna fick igenom i en budgetförändring.

– Gemene man knyter näven i dag. Varför visar vi inte var vi står i det här fallet? säger Staffan Östman, gruppledare för C i Dorotea.

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson, säger till Ekot att C kommer att presentera ett antal förslag "inom kort".

Kultur och nöje

"Fight club" har fått snällt slut i Kina

'Fight club' har fått ett nytt slut. Pressbild.
Foto: 20th Century Fox
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Fight club" har fått ett annorlunda slut på en kinesisk strömningstjänst. Nu rasar kinesiska tittare mot Tencent Video.

Varning: Första regeln i "Fight club" – att inte prata om Fight club – bryts i den här artikeln. Den som vill sväva i ovisshet om hur filmen egentligen slutar bör heller inte läsa vidare.

The Guardian rapporterar nämligen att kinesiska strömningstjänsten Tencent Video har tagit sig vissa friheter med filmen från 1999.

Avslutar tidigare

I "Fight club" dödar filmens berättare, spelad av Edward Norton, sitt fantasifoster Tyler Durden, spelad av Brad Pitt. Sedan bevittnar han hur ett gäng byggnader exploderar i ett inferno som hans hans alter ego ligger bakom.

Tencent Video avslutar filmen efter det stora avslöjandet att Tyler Durden bara finns i berättarens fantasi och lägger en svart ruta med text över bilden, där man berättar fortsättningen på historien.

"Polisen lyckades snabbt lista ut hela planen och gripa alla brottslingar, vilket gjorde att bomben inte exploderade". Man tillfogar också en motsägelsefull ordalydelse om att Tyler Durden efter rättegång spärrades in på mentalsjukhus.

Tittare protesterar

Det är oklart om det är strömningstjänsten eller filmens distributör som ligger bakom ändringarna. Kinesiska användare som är bekanta med filmen sedan tidigare protesterar i sociala medier mot den nya klippningen – samt de handgripliga ändringarna i historien.

"Det här är skandal. De har inte bara raderat scener ur filmen utan även ändrat intrigen", skriver en användare.

– Det är vanligt att kinesiska tv-serier och filmer som innehåller våld censureras. Den här alternativa versionen av "Fight club" ger makten till polisen och antyder ett idealiserat slut i linje med något kinesiska staten kan godkänna, säger How Wee Ng, doktor i kinesiska studier vid universitetet i Westminister till The Guardian.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL