1997

Han arbetar mitt i Seriestadens hjärta

Fredrik Strömberg visar upp årets avslutningsutställning på Rum för serier. Foto: Gunilla Wedding
Artikel 1997 flyttade Seriefrämjandet sin verksamhet från Stockholm till Malmö. Två år senare startade Kvarnby Folkhögskola en utbildning för serietecknare. Här lades grunden till det som i dag utan tvekan kan kallas Seriestaden Malmö
– Det är jättehäftigt att se att Seriestaden fungerar och lever, säger Fredrik Strömberg som varit involverad i Serieskolan sedan starten och också är ordförande för Seriefrämjandet.

Varje år söker cirka 200 förhoppningsfulla serietecknare till någon av Serieskolans två årskurser. De totalt 35 som kommer in får utbildning, ateljéplats och en chans att bli en del av den växande seriebranschen. Efter utbildningen väljer många att stannar i Malmö.

– På de 17 år vi har funnits har det byggts upp en community av serietecknare här, konstaterar Fredrik Strömberg. Att många blir kvar efter utbildningen har mycket att göra med att Malmö är en trevlig och förhållandevis billig stad där det är lätt att få boende och ateljéplats. Serieyrket kan vara rätt solitärt, så man behöver en plats att jobba tillsammans med andra.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ebba Busch kallas till förhör

Ebba Busch tillbakavisar förtalsanklagelserna. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kallas till förhör angående det förtal hon anklagas för i samband med den infekterade hustvisten.

Åklagarens beslut att kalla Ebba Buschs till förhör kommer inte som någon överraskning, säger partiledarens advokat Thomas Olsson till Aftonbladet.

– Ebba Busch har förståelse för att åklagaren behöver höra båda sidor av saken innan han fattar något beslut och hon uppskattar att hon kommer få lämna sin version av det här händelseförloppet. Hon ser med tillförsikt fram mot det beslut som kommer fattas efter förhöret, säger han.

Förhöret ska enligt tidningen hållas den 28 maj. Anklagelserna gäller ett inlägg på sociala medier som Ebba Busch publicerade i februari, där hon gav sin bild av hustvisten men även pekade ut den 81-årige hussäljarens ombud som brottslig.

Enligt Thomas Olsson kommer Ebba Busch sannolikt att delges misstanke om brott för att förhöret ska kunna hållas.

– Hon tillbakavisar att hon skulle gjort sig skyldig till någon överträdelse i och med inlägget. Hon har haft för avsikt att diskutera det här ombudets lämplighet, mot bakgrund av de omständigheter som är allmänt kända, säger han till Aftonbladet.

Sophie Tanha/TT

Utrikes

Klimatforskare: Färre floskler än jag trodde

USA:s president Joe Biden talar vid det digitala klimattoppmötet Leaders Summit on Climate.
Foto: Evan Vucci
Utrikes
Utrikes Under två dagar har USA diskuterat klimatfrågor tillsammans med 40 inbjudna länder, som tillsammans med värdlandet står för drygt 80 procent av världens klimatutsläpp.
Men vad kan två dagars pratande egentligen leda till?

– Som jag ser det handlar det först och främst om att sätta USA och (president Joe) Biden på den globala klimatpolitikens karta igen. Man vill markera att man är tillbaka efter de här fyra åren då (förre presidenten Donald) Trump rullade tillbaka allt klimatarbete, säger Karin Bäckstrand, professor i samhällsvetenskaplig miljöforskning vid Stockholms universitet och ledamot av Sveriges klimatpolitiska råd.

Det mer uttalade syftet är att få världens länder att skärpa sin ambitionsnivå när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser.

– Det har gått bra på många sätt. Vi ser ju hur flera länder har höjt sina mål. Det är en massa löften som avges nu, säger Karin Bäckstrand.

Halverade utsläpp

Som exempel nämner hon att bland annat Japan, Kanada och Sydkorea utlovat kraftigare minskningar – och att själva värdlandet USA ska halvera sina utsläpp fram till 2030, jämfört med år 2005 då utsläppen var som störst.

– Men sedan måste ju alla löften infrias också, tillägger hon.

Det är den springande punkten, som även internationella energiorganets chef Fatih Birol kommenterade tidigare, då han presenterade en rapport som visar att världens konsumtion av kol förväntas öka med 4,5 procent under detta år:

"För tillfället matchas inte retoriken av fakta, och gapet växer."

Fossilsubventioner

Björn-Ola Linnér, professor i internationell klimatpolitik vid Linköpings universitet, håller med om risken för tomma löften. Men är i grunden förhållandevis positiv.

– Jag förväntade mig en hel del floskler under det här mötet. Men det har inte kommit fullt så många som jag trodde, säger Linnér.

Han uppskattar bland annat att USA tydligt har lyft frågan om att världens länder nu måste sluta subventionera fossila bränslen och fossilindustrin.

Dessutom påpekar han att USA har presenterat en förhållandevis ambitiös plan för hur de egna utsläppen ska kunna minskas. Till exempel planeras investeringar i klimatåtgärder för 2 000 miljarder dollar, halva fordonsflottan ska vara elektrifierad 2030 och energisektorn ska vara fossilfri senast 2035.

– Det innebär att man måste stänga elva kolkraftverk i månaden fram till 2035 för att lyckas. Så det är en enormt omställning av hela det amerikanska samhället som börjar utkristalliseras, säger Linnér.

Pekar på skogen

Men alla länder på mötet har inte presenterat lika konkreta planer på utsläppsminskningar. Rysslands president Vladimir Putin nämnde till exempel i första hand de väldiga skogarna som landets främsta bidrag till klimatarbetet, eftersom träden hjälper till att suga upp koldioxid från atmosfären.

– Det är flera länder som lyfter fram kolsänkor och vad som görs för att bevara dem. Men vi måste också titta på vad som orsakar utsläppen, och hur vi kan minska dem, säger Mattias Frumerie, Sveriges chefsförhandlare i klimatfrågor.

Jörn Spolander/TT

Inrikes

Trygghetslarm ur funktion för tusentals

Det finns just nu ingen prognos på när larmen fungerar igen. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Just nu är tusentals trygghetslarm ur funktion i Luleå, Kalmar och Täby kommun.

– Vi har en pågående driftstörning hos en underleverantör till oss som påverkar simkorten i ett antal trygghetslarm och gör att de inte får någon kontakt med oss, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kerry: Företagen har valt väg

Nya ambitiösare klimatmål. Men inte alla är övertygade. Bild från Fridays for Futures demonstration i Berlin på fredagen.
Foto: Fabian Sommer/DPA/AP/TT
Utrikes
Utrikes Teknik och näringsliv är i fokus när andra dagen av klimattoppmötet nu börjat. USA:s klimatsändebud anser att företagen nu har den gröna inriktningen så klar att ingen framtida politiker kommer att kunna stoppa den.
– Ni kan räkna med Sverige, säger Vattenfalls vd Anna Borg i sitt tal på mötet.

Bland mötesdeltagarna på fredagen finns företagsledare som Bill Gates och Michael Bloomberg, mångmiljardärer som de senaste åren lagt mycket av sina resurser på gröna energiprojekt.

Svenska Vattenfalls chef höll sitt tal på fredagseftermiddagen svensk tid. Anna Borg berättade bland annat om Hybrit, satsningen för att i norra Sverige börja producera fossilfritt stål.

– Detta är det största skiftet i stålindustrin på 1 000 år, sade hon till USA:s klimatsändebud John Kerry och de andra mötesdeltagarna.

– Detta är inte längre en vision. Det händer.

"Ditåt marknaden går"

Och Kerry sade redan inför dag två av mötet att även näringslivet i stort nu har förstått att det är hållbart och fossilfritt som gäller.

– Världen som helhet rör sig åt det här hållet.

– Dessa företag har fattat avgörande, långsiktiga, strategiska marknadsbeslut, och det är ditåt marknaden går, sade Kerry till ett medieuppbåd.

Han nämner inte expresident Donald Trump eller andra politiker, men vill försäkra om att framtida maktskiften inte kommer att stoppa omställningen.

– Ingen politiker, oavsett hur demagogisk eller stark eller driftig, kommer att kunna förändra marknadens linje.

Räcker inte

Frågan är dock om omställningen är tillräckligt grundlig. Många stora aktörer, som Australien, Brasilien och Indonesien, tvekar om att sätta nya stränga utsläppsmål.

Flera experter, och den svenska aktivisten Greta Thunberg som vittnade i USA:s kongress i torsdags, betonar också att konkreta planer för att nå målen ofta saknas.

I samband med toppmötets start skärpte flera stormakter, däribland USA, kraftigt sina mål för utsläppsminskningar. Men även om dessa skulle förverkligas krävs mer.

Bygga vidare

– Att reducera USA:s utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser med 50 till 52 procent från 2005 till 2030 är en bas att bygga vidare på, sammanfattar Rachel Cleetus från forskarsammanslutningen UCS (Union of Concerned Scientists).

– Klar och pockande vetenskap säger till oss att ännu större kapningar är avgörande för att hejda de värsta klimatföljderna, tillägger hon enligt en sammanställning av organisationen Climate Action Network.

Att det är marknadstema på mötets andra dag märks även bland de amerikanska politiker som deltar, däribland transportminister Pete Buttigieg, energiminister Jennifer Granholm och handelsminister Gina Raimondo, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Henrik Samuelsson/TT

Bill Gates i sitt tal till toppmötet på fredagen.
Bill Gates i sitt tal till toppmötet på fredagen.
Foto: AP/TT

FAKTA

Fakta: Klimatlöften

Flera stormakter har kraftigt skärpt sina klimatmål i samband med denna veckas toppmöte. Löftena möts också av kritik för att vara ett sammelsurium av olika datum och perspektiv, ofta utan tydliga planer för hur de ska genomföras. Men här är några dominerande länders utspel:

: Upprepar löftet från förra året, utsläppskulmen ska nås senast 2030, netto nollutsläpp 2060.

: Nytt löfte lyder sänkning med minst 50 procent från 2005 till 2030.

: Enades i veckan om klimatlag som skärper målet från 40 till 55 procents minskning från 1990 till 2030.

: Tidigare löfte löd minus 68 procent från 1990 till 2030. Nytt löfte: 78 procent ned från 1990 till 2035. Anses mest ambitiöst bland världens stormakter.

: Nytt löfte om att ha lägre utsläpp än EU inom 30 år – och EU har netto noll som mål till 2050.

: Skärper sitt löfte från 30 till 40-45 procents minskning under perioden 2005 till 2030.

: Nytt löfte, 46 till 50 procent ned från 2013 till 2030.

Källa: Reuters

Kävlinge

Ökar testodling i Lilla Harrie

Pågen sår i veckan 19 nya sorters spannmål på sina testodlingar.
Foto: Pressbild/Pågen
Kävlinge
Lilla Harrie I veckan har såmaskinerna varit igång vid Lilla Harrie valskvarn. Pågens testodlingar har i år utökats för att hitta nästa generations hållbara spannmålssorter.

Sedan flera år tillbaka bedriver Pågens testodlingar via sin kvarn i Lilla Harrie. Årets odling blir större än tidigare.

Den här veckan har 19 olika sorters spannmål såtts. Målet är att hitta sorter som ger gott bröd samtidigt som de är klimatsmarta. I kravspecen ingår hög avkastning samtidigt som så lite gödning som möjligt ska behövas. Spannmålet ska tåla väder och vind utan att kräva stråförkortningsmedel. Dessutom ska brödet bli gott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Sport

München går emot Uefa – har inte lovat EM-publik

Allianz Arenas läktare i München. Arkivbild.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport

München står kvar som värdstad för sommarens fotbolls-EM – till skillnad från Bilbao och Dublin där Sverige skulle ha spelat sina matcher.

Under fredagen meddelade Europeiska fotbollsförbundet Uefa att München kommer att kunna arrangera fyra EM-matcher och ta emot minst 14 500 åskådare på Allianz Arena.

Men den tyska stadens borgmästare, Dieter Reiter, hävdar att det inte alls finns någon garanti kring åskådare.

– Det har inte funnits några löften för att garantera åskådare, säger Reiter.

Uefa kräver att värdstäderna ska kunna fylla 25 procent av arenornas åskådarkapacitet. Det kunde inte Dublin och Bilbao garantera och Sverige kommer i stället att spela sina gruppspelsmatcher i Sevilla och S:t Petersburg.

Sport

”Hammarby är nog bästa nykomlingen”

Patrick Winqvist på en av FC Rosengårds träningar
Foto: Johan Nilsson/TT/arkiv
Sport
Malmö
Fotboll FC Rosengård öppnade det damallsvenska seriespelet med en stopptidsseger över Linköpings FC på bortaplan. Nu väntar hemmapremiär mot nykomlingen Hammarby IF.

– Vi löste uppgiften senast och ska även försöka lösa lördagens uppgift. Där ligger vårt fokus just nu, konstaterar assisterande tränaren Patrick Winqvist på fredagseftermiddagen.

– Det kommer att bli en helt annan match och det som hände i premiären är arkiverat.

Hans Rosengård förde större delen av bortamötet med Linköping och till slut kom utdelningen då tyska nyförvärvet Stefanie Sanders nickade in 1-0 i minut 90+1.

– Ett sent avgörande, men när det sker är egentligen ointressant. Segrarna räknas lika mycket oavsett.

– Vi visste att det skulle bli tufft och är väldigt nöjda med att ha vunnit. Prestationen var mycket bra och vi kände att vi varit det starkaste laget då vi summerade tillställningen.

”Många jämna matcher”

Uppflyttade Hammarby inledde med 0-1-förlust hemma mot mästarlaget BK Häcken (tidigare Kopparbergs/Göteborg FC) efter att ha åkt på ett blixtsnabbt baklängesmål som dessutom bokfördes som självmål.

– Bara ett mål, men det var många jämna matcher i första omgången. Något som inte är så konstigt i en premiär. Men Hammarby lyckades pressa Häcken och är nog bästa nykomlingen i år, säger Winqvist.

– Helt klart möter vi ett bra motstånd. Ett lag som spelar rätt direkt fotboll med hög press i sitt spel och en del individuellt skickliga spelare som Madelen Janogy.

– Samtidigt vet vi att Hammarby trivs bäst i öppna fotbollsmatcher precis som det blev mot Häcken, inte som i vår premiär.

– Det svänger rätt mycket när Bajen spelar och det är något som vi både måste utnyttja och vara uppmärksamma på.

Anvegård fortfarande borta

FC Rosengård har tagit ut samma 19-mannatrupp som i premiären. Således står skyttedrottningen Anna Anvegård och Nathalie Björn alltjämt på guldfavoritens frånvarolista.

– Båda är i gång med träningen, men får vänta lite till på spel, betonar Patrick Winqvist.

Inrikes

Skjuten i koloniområde inte identifierad

Polis och avspärrningar kring Ärtholmens koloniområde i Malmö sedan en ung man hittats död på fredagsmorgonen. Kriminaltekniker arbetar på platsen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Den unge man som hittats ihjälskjuten i ett koloniområde i Malmö är fortfarande inte identifierad. Efter att den tekniska undersökningen avslutats anser polisen att det är sannolikt att han mördats på platsen där han hittades.

Den döde har transporterats till Rättsmedicinalverket i Lund där en rättsmedicinsk undersökning kommer att genomföras.

Det var privatpersoner som på fredagsmorgonen hittade kroppen och slog larm till polisen, som sedan inledde en mordutredning.

– Det är omständigheter kring själva skadebilden på den avlidne – och sen ärendet som sådant – som gör att vi misstänker mord, sade polisens presstalesperson Katarina Rusin till TT.

Området har genomsökts i jakt på bland annat blod, vapen och vapendelar. Vissa fynd har gjorts, men det är ännu oklart vilket värde de kommer att ha för den fortsatta utredningen, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen vill komma i kontakt med vittnen som gjort iakttagelser under natten och tidigt på fredagsmorgonen. Flera uppgiftslämnare och vittnen har förhörts och polisen har knackat dörr i koloniområdet.

Det saknas i nuläget misstänkta och inga personer har gripits.

Framöver kommer polisen ha ökad närvaro i de bostadsområden som finns runt mordplatsen, både för att skapa trygghet och för att kunna fånga upp uppgifter från vittnen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL