Claudine Ulrich som Maran högt upp på husväggen har lockat stor publik när hon repeterat. Foto: Drömmarnas hus
Ebba Backlund Hammar som flickan träffar på en bubbelälva i världen dit hon ramlat ner. Foto: Yvonne Erlandsson
Det kaxiga höghusrået, Kajsa Englund, följer flickan på resan. Foto: Yvonne Erlandsson

Magiska väsen på sommarscen

När Drömmarnas hus har repeterat inför föreställningen Den röda tråden har gräsplanen mellan Rosengårdsskolan och Vänskapsparken i Malmö ofta varit full av en förväntansfull publik med blicken fäst mot skyn. För när luftakrobaten Claudine Ulrich svingar sig på höghusväggen blir det ren magi.

Fakta: Den röda tråden spelas den 18 juni kl 15 och 18, den 19 juni kl 15 och 18, den 20 juni kl 18, den 21 juni kl 14 och 18 vid Von Rosens väg 43 i Malmö.

Drömmarnas hus ligger bakom föreställningen Den röda tråden, som ingår i Malmö Sommarscen och som har premiär på lördag den 18 juni. Att ge speciellt barnen en glimt av att magin finns i vardagen är en av tankarna med föreställningen, menar regissören Liza Fry.
– Barn är experter på att hitta magin, men vi vill förstärka det. Det kan hända magiska saker och de kan hända när och var som helst, säger hon.
I Den röda tråden, med manus av Sabinha Lagoun och inspirerad av Alice i underlandet, hamnar en flicka i en magisk värld när hon ger sig av från sitt hus och sedan följer efter sin lillebror som ramlar ner i underjorden. Det kaxiga höghusrået följer henne på resan där hon möter alla möjliga udda karaktärer, Hon tvingas också möta sina egna rädslor och ju längre hon kommer in i den nya världen på jakt efter sin bror, ju läskigare blir det.

Historien i Den röda tråden berättas med cirkuskonster, musik, dans men med lite tal. Eftersom man spelar utomhus får musiken också göra det som ljuset annars gör och blir extra viktig.
– Vi har försökt göra en föreställning som både är härlig, rolig och underbar att se, men som också innebär lite att vi tittar på oss själva och ser vad vi är rädda för egentligen, säger Liza Fry,
Inför föreställningen har Drömmarnas hus haft många projekt kring rädslor. Man har pratat i grupper, funderat och gjort konstverk.
– Små barn är rädda för spindlar och mörker. Vuxna är rädda för det man inte känner. Och det drabbas flickan i pjäsen av hela tiden. Hon möter det främmande, det okända och hon stöter också på att väsen är rädda för henne. Hur ska man ta det, att någon är rädd för en? Alla olika sorters rädslor är invävda i historien, säger Liza Fry.
Historien berättas på teatervis, poetiskt och med många lager som man kan tolka som man vill.
– Det är det som är så underbart, Jag gillar så mycket att om man är sex år tar man det på ett sätt, om man är 78 år tar man det på ett annat. Då har man levt livet och kan plocka därifrån. Jag hoppas i alla fall att det blir så, säger Liza Fry.

Tre flickor delar på huvudrollen som storasyster. En av dem är Ebba Backlund Hammar, som tycker det är spännande att vara med i ett så stort sammanhang och i en ovanlig roll.
– Jag har alltid varit intresserad av teater och spelat med andra grupper, men det var inte så stort utan mer för föräldrar.

Hur är det att vara med här?
– Det är jättekul, Man får uttrycka sig på andra sätt, det är mycket att man visar hur man mår i stället för att säga det. Och så är det coolt att vi har med cirkus och andra konster med.
Vad tror du att man får med sig för tankar från föreställningen?
– Jag tror man tänker mycket på att på utsidan ser det kanske ut som om flickan rymmer från ett hus, men egentligen kanske hon rymmer från någonting inne i henne. Det är kanske mer så att det utspelar sig inom henne egentligen. Och så tror jag man tänker på att utmana sina rädslor och på mod och sådana saker, säger Ebba Backlund Hammar.
Pjäsen som spelas totalt sju gånger varar cirka 50 minuter. Det är fri entré, som till alla Malmö Sommarscens program och även små barn kan titta på föreställningen.
– De som haft småsyskon har varit och tittat tillsammans med dem. Och killen som spelar lillebror som ramlar ner, Josef, är sex år. Det är också identifikation, säger Liza Fry.

Fakta: Den röda tråden spelas den 18 juni kl 15 och 18, den 19 juni kl 15 och 18, den 20 juni kl 18, den 21 juni kl 14 och 18 vid Von Rosens väg 43 i Malmö.