Fr v Erik Seaholm, Sarah Steinman, Anna Lopinto, Patrick Glass, Inger Romero, John Burt, Jason Blohm, Steven Swanson, Erica Andersson och Micka Cain. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget/SVT

Amerikasvenskar söker sina rötter

ystad På måndagen och fram till onsdag pågår inspelningarna av Allt för Sverige i Ystad. Två av deltagarna som är på plats för att lära sig om sin släkts historia har sina rötter i Skåne.

I höst sänder SVT sjätte säsongen av realityserien Allt för Sverige där tio svensk-amerikaner får uppleva landet där de har sina rötter och tävla om att få träffa sin hittills okända svenska släkt. Under en månad får deltagarna veta mer om sin släkts historia och i varje avsnitt tvingas en av dem att lämna tävlingen tills bara en av dem är kvar.
Under måndagen pågick inspelningarna i en industrilokal på Fridhemsgatan i Ystad där deltagarna gjorde upp i en lagtävling som gick ut på att sätta ihop en Ikea-möbel på kortast möjliga tid.

Jason Blohm kommer från Los Angeles i Kalifornien och är på bra humör efter tävlingen.
– Jag är äldst av alla här, men det spelar ingen roll. Jag är en fighter och jag ska inte åka härifrån, säger han.
Hittills har Sverigevistelsen varit ett emotionellt omvälvande resa för Jason Blohm.
– Det är första gången jag besöker Sverige och jag har just fått reda på att min familj kommer från Ystad.
Allt han visste om sina svenska rötter innan han blev antagen till programmet var att amerikaemigranterna kom från hans mammas sida.
Den starkaste upplevelse n från inspelningarna hittills är hans första möte med en av sina avlägsna svenska släktingar.
– Trots att vi aldrig hade träffats förut kunde jag se direkt att det fanns ett släktband mellan oss. Hon påminde så mycket om min mamma som gick bort för tolv år sedan. Jag blev så stolt över att se att vi hade likheter, det var så många bitar som föll på plats. Jag tror att det är viktigt att veta var man har sina rötter, säger han.

En annan deltagare som har sina rötter i den skånska myllan är Erik Seaholm från Austin i Texas. Han hade gjort en del släktforskning innan han sökte till programmet, men säger att hans deltagande har gett honom mycket självkännedom som han inte hade kunnat få genom böcker och internet.
– Jag är tredje generationens svensk-amerikan och har inte vuxit upp med så mycket svenska traditioner eller svensk kultur, säger han.

Trots det är Erik Seaholms svenska identitet stark.
– I Austin är det knappt någon som kan mitt riktiga namn. Alla kallar mig bara för Swede.
Han säger att han är en tävlingsmänniska, men att det viktigaste med deltagandet är att äntligen få göra resan till Sverige.
– Jag utnyttjar dem bara för att få veta mer om mig själv, säger han och ler.

Dagens fråga

Brukar du lyssna på Melodikrysset?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev