Sabina Kerwall, Anita Kerwall, Anne-Li Olsson och Unni Trolle (ej på bild) är upprörda över att Trollenäs, Gullarp och Östra Asmundtorp helt skärs av från Eslöv när busslinje 241 läggs ner i december. Foto: Helena Svensson
Buss 241 Eslöv-Marieholm-Teckomatorp.

Småbyar i protest mot slopad busslinje 241

Trollenäs/Gullarp Busslinje 241 ska läggas ner när pågatågstrafiken kör igång på Marieholmsbanan i december.
– Hur har kommunen tänkt? Vi blir helt avskurna härute, säger Sabina Kerwall, Anita Kerwall, Anne-Li Olsson och Unni Trolle i Gullarp och Trollenäs.

I den konsekvensutredning som låg till underlag för Eslövs kommuns och Skånetrafikens gemensamma beslut att lägga ner busslinje 241 framgår det att enskilda kommer att drabbas.
Till dessa hör resenärerna som använder hållplatserna i Trollenäs, Gullarp och Östra Asmundtorp. Här menar utredaren att avståndet till Eslöv inte är längre än att det går att cykla, men medger att det utan cykelbana är en farlig väg.
Totalt sett menar man dock – både från kommunen och Skånetrafiken – att fördelarna med pågatåg på Marieholmsbanan är fler än nackdelarna med en slopad buss 241.
Resandeunderlaget är heller inte stort nog för att Skånetrafiken ska betala för en busslinje som går parallellt med tåget och inte heller Eslövs kommun prioriterar resandet här.

Detta har fått de tre småbyarna att koka.
I Gullarp har samtliga boende skrivit på en protestlista för att få ha bussen kvar.
– Som det ser ut nu så kommer vi att bli helt avskurna härute. Vi har inte ens en cykelbana! säger Anita Kerwall.
Hon har tidigare uppvaktat Trafikverket, kommunen och flera andra instanser för att få en cykelbana byggd och hastigheten på väg 17 sänkt. Svaren hon har fått är ”tidigast 2028” och ”tyvärr, det går inte att sänka hastigheten här”.

Sabina Kerwall bor också i Gullarp. Hennes tre barn står efter december – med det här beslutet – utan skolskjuts.
– Vi härute tillhör skolområde Norrevång och får bara åka kommunal skolskjuts om vi väljer den skolan. Men eftersom det är fritt skolval så går de på andra skolor och åker till Eslöv med 241:an. Hur ska de kunna komma till skolan i vinter? Är det meningen att vi som föräldrar ska ta ledigt från våra jobb för att skjutsa dem? Och de som ska till gymnasiet – vare sig det är i Eslöv eller någon annanstans – hur ska de ta sig in?
Sabina Kerwall driver även inredningsbutiken ”Prästens lilla kråka” i Gullarp och konstaterar att många av hennes kunder, som kommer med bussen, inte kommer att kunna besöka henne efter december.
– Det är många fler än vi som drabbas av det här. Det bor flera familjer och gamla här utan körkort eller utan bil. Man valde ju att bo på landet eftersom det är härligt – men också för att här fanns fungerande kommunikationer. Vad gör vi nu?

I Trollenäs är Anne-Li Olsson, som driver Kafé Borgstugan, mycket bekymrad.
Många av hennes gäster luffar Skåne runt med hjälp av sommarkortet, men nästa år kommer de inte att kunna komma ut till henne.
– Trollenäs slott är en stor turistmagnet här i kommunen. Det kommer massor med folk för att titta på slottet, gå rundturer och fika här hos mig. Och många kommer med bussen, säger hon.

Utan linje 241 kommer Anne-Li Olsson också att få svårt att bemanna sitt kafé.
– Jag anställer gärna ungdomar för att jobba här hos mig. Jag tycker att det är dem jag ska satsa på, det är ju de som ska ta över en gång. Men nu kommer de inte att kunna ta sig ut hit. Och jag kan inte köra och hämta och lämna dem hela tiden.
Erbjudandet om bagarpraktikanter från Bergagymnasiet i Eslöv har hon fått tacka nej till, av samma anledning.
– Eleverna kommer ju inte att ha någon möjlighet att ta sig hit. Jag fattar inte hur man har tänkt.
Inte heller slottsfru Unni Trolle tror inte att de som tagit beslutet har tänkt hela vägen.
– Här har vi en stor, fin, öppen park och ett slott att visa upp men inget sätt att ta sig hit om man inte har bil. Och det är inte länge sedan vi upplät mark här för att kommunen skulle kunna göra i ordning ”Trollestigen”. Hur ska man kunna använda den nu?

Alla fyra är de noga med att poängtera att de inte på något sätt är emot pågatågen.
– Nej de ser vi fram emot lika mycket som alla andra. Men vi hade inte trott att man samtidigt skulle göra det omöjligt för oss att använda dem. Hur ska vi kunna ta oss till tågen? Ska vi gå längs 90-vägen? säger Anita Kerwall.
Med över 200 namnunderskrifter från boende och besökande i Gullarp, Selarp, Östra Asmundtorp och Trollenäs hoppas man att Eslövs kommun inser vilka problem som den indragna buss 241 skulle ge.
– De måste tänka om här. Vi kommer att bli helt avskurna – och i värsta fall offrar de mer än bara ett par hållplatser. Jag håller redan andan varenda gång jag passerar någon som cyklar längs vägen, avslutar Anita Kerwall och får medhåll av de övriga tre.

Dagens fråga

Kommer Storbritannien att lämna EU?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev