Tristan Olin Wesséus har tränat på heta cirkuskonster i knappt tre år. Foto: Sara Kring.
Ceylan Özmehak, Sean Özmehak och Elias Ouwaida Widéen lyssnar gärna på medeltida musik. Gruppen Rävspel & Kråksång består av, från vänster, Anders Lövgren, Erik Holmberg och Fredrik Johansson. Foto: Sara Kring.
Victor Johansson svingar iväg Hugo Svanström. Foto: Sara Kring

Väster vrider klockan tusen år bakåt

Lund Marknad, gycklare, dans, tornerspel och sagoskog är några av orden som beskriver innehållet i årets medeltidsfestival i Folkparken.
En uråldrig stämning vilar över stadens västra delar när Medeltidsföreningen i Lund ordnar ett mycket gammaldags kalas.

Som om det rörde sig om ofarliga bollar kastar trettonårige Tristan Olin Wesséus vant runt eld, ett svärd och ett äpple som han dessutom lyckas hacka en skåra i medan det är i luften.
– Det började med att min far blåste eld när han var ung. Min storebror fortsatte och sen blev jag intresserad, berättar han.
Tristan Olin Wesséus började träna för knappt tre år sedan och redan förra året började han uppträda på medeltida marknader.
– Jag vill fortsätta med det jag gör och bli cirkusartist, säger tonåringen om sin framtid.
Medeltidsdagarna i Lund pågår både lördag och söndag, och den andra dagen är tiden som gäller klockan 11-16. Starten under lördagen blev en riktig folkfest med en park fylld av såväl människor som mumsigt matos och mängder av medeltidsaktiviteter.

Runt, runt i en flätad korg som hänger från en stor träställning med drakornament åker treårige Hugo Svanström.
– Det är väldigt mysigt här, och det är roligt att det finns så många prova-på-grejer, kommenterar mamma Cecilia Svanström.
Driften av karusellen sköts av handkraft från en till synes outtröttlig Victor Johansson, som tvekar på om liknande tivolisnurror verkligen fanns kring förra millenieskiftet.
– Det tror jag inte. Men vi har gjort den här medeltida ändå!
En istället mer musikalisk nöjestripp bjuder gruppen Rävspel & Kråksång på. Publiken bestod under lördagen bland annat av fyraåringen Elias Ouwaida Widéen som tillsammans med två vänner fascinerat kollade på de ovanliga instrumenten.
– De älskar musiken, säger Elias mamma Anna Widéen.
Rävspel & Kråksång blandar visor, folkvisor, medeltid och egna kompisitioner.
– Vi var två personer som gillade Bellman och Taube. Sen kom vi på att vi tycker om historia också, berättar gruppmedlemmen Erik Holmberg.
Sedan starten för cirka tjugo år sedan har duon blivit en boråsbaserad trio som uppträtt många gånger tillsammans.
– Vi kommer inte ihåg alla gig, avslöjar Erik Holmberg.
På de årligen återkommande medeltidsdagarna i Lund har Rävspel & Kråksång deltagit sisådär åtta gånger. När de inte spelar i den skånska universitetsstaden reser det musikaliska gänget runt en del i övriga Sverige.
– Vi är inte bikers, vi är musiker. Men det är ungefär samma grej, förklarar Erik Holmberg.
Kompanjonen Anders Lövgren inflikar:
– Fast vi får inga tjejer.
Förutom att lyssna till några av trions cirka 20 instrument kan flanörerna i Folkparken också kasta ärtpåsar, gå på styltor, passa på att bli dubbade till riddare och mycket mer. Medeltidsdagarna må bara vara två till antalet, men den som besöker dem kan få minnen för livet.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

I går var första dagen med danska gränskontroller. Tror du att de blir ett problem?

Loading ... Loading ...