36

Lars Vilks hjärtebarn Nimis anses för farlig

Turistbyråerna har slut marknadsföra Lars Vilks 36 år gamla konstverk Nimis i Kullaberg, som blivit en av Skånes stora turistattraktioner. Länsstyrelsen anser att den är för farlig. Foto: TT
Artikel 36 år har gått sedan konstnären Lars Vilks började snickra ihop drivved vid Kullaberg. Sedan dess har Nimis, det stora klättervänliga bygge som utgör hjärtat i det påhittade landet Ladonien, hunnit bli ett välkänt landmärke och ett omtyckt utflyktsmål. Men hur mår Nimis egentligen, så här på väg in i medelåldern? Dåligt, tycker länsstyrelsen. Utmärkt, tycker Lars Vilks.

Det är en lätt disig dag, som får himlen och havet att smälta samman till en blekblå kuliss bakom strandens grå stenar och Nimis väderbitna trä. Alltsammans är obeskrivligt vackert. Och möjligtvis en smula farligt. Man får se upp för både rostiga spikar och murkna brädor när man klättrar omkring i den märkliga skapelsen där de högsta tornen sägs sträcka sina spretiga fingrar hela 25 meter upp mot skyn.

Men är det farligare än vanligt? Ja, säger Daniel Åberg som är platschef vid länsstyrelsens naturvårdsenhet Kullaberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Norge stramar åt reglerna efter nya varianten

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) presenterade nya coronaregler i stortinget under tisdagen.
Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Norge reviderar coronastrategin och inför nya rekommendationer.
– Mitt främsta budskap i dag är att pandemin inte är över, den har gått in i en ny fas, säger statsminister Jonas Gahr Støre.

Norrmän bör bära munskydd på tätbefolkade platser, säger Jonas Gahr Støre under ett anförande om landets uppdaterade coronastrategi. Rekommendationen gäller till exempel kollektivtrafiken, taxibilar, butiker och köpcentrum samt vid all kontakt med vårdpersonal.

Regeringen arbetar också med att skärpa inresereglerna, de nya reglerna väntas meddelas senare under tisdagen.

För att stävja spridningen av den nya coronavarianten omikron stramas även kraven på karantän vid bekräftad smitta åt. Den som bor med någon som insjuknad i covid-19 måste testa sig och vara isolerad i väntan på negativt testresultat och därefter testa sig igen efter sju dagar.

Alla som smittats måste stanna hemma i fem dagar och vara feberfri minst ett dygn innan karantänen kan brytas, oavsett vaccinationsstatus.

– Vissa situationer kräver skärpta åtgärder. Nu är vi i en sådan situation, säger Støre.

Kommunerna uppmanas också skynda på vaccinprocessen, det ska till exempel gå att vaccinera sig utan att boka tid i hela landet enligt regeringens nya bud. Alla över 18 år bör erbjudas en tredje spruta före påsk.

Inrikes

Sveriges nya regering – hela listan

Inrikes
Inrikes Sveriges nya regering består, förutom statsminister Magdalena Andersson, av 22 statsråd.

Statsrådsberedningen

Magdalena Andersson, statsminister

Hans Dahlgren, EU-minister

.

Arbetsmarknadsdepartementet

Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister

Johan Danielsson, bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister

.

Finansdepartementet

Mikael Damberg, finansminister

Max Elger, finansmarknadsminister

Ida Karkiainen, civilminister

.

Försvarsdepartementet

Peter Hultqvist, försvarsminister

.

Infrastrukturdepartementet

Tomas Eneroth, infrastrukturminister

Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister

.

Justitiedepartementet

Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister

Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister samt idrottsminister

.

Kulturdepartementet

Jeanette Gustafsdotter, kulturminister

.

Miljödepartementet

Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister

.

Näringsdepartementet

Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister

Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister

.

Socialdepartementet

Lena Hallengren, socialminister

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister

.

Utbildningsdepartementet

Anna Ekström, utbildningsminister

Lina Axelsson Kihlblom, skolminister

.

Utrikesdepartementet

Ann Linde, utrikesminister

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor

Matilda Ernkrans, biståndsminister

Sport

Ygeman ny idrottsminister

Anders Ygeman (S). Arkivbild.
Foto: Rolbin Ek/TT
Sport
Sport

Anders Ygeman (S) är ny idrottsminister i Magdalena Anderssons (S) regering.

David Hjorter/TT

Sport

TT-FLASH: Ygeman idrottsminister

Sport
Sport Anders Ygeman (S) blir ny idrottsminister i Magdalena Anderssons regering.

Inrikes

Thorwaldsson ny näringsminister

LO:s förre ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson, blir näringsminister. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Mikael Damberg blir ny finansminister och Anders Ygeman blir ny migrations-, integrations- och idrottsminister.
Den nya S-regeringen innehåller många nya namn.

Ny miljöminister blir Annika Strandhäll, tidigare socialminister och för närvarande ordförande för S-kvinnor.

Ny näringsminister blir förre LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson. Ny kulturminister blir Jeanette Gustafsdotter.

Ytterligare nya namn finns med i ministerlistan.

Riksdagsledamoten Anna-Caren Sätherberg blir ny landsbygdsminister.

EU-parlamentarikern Johan Danielsson blir statsråd på arbetsmarknadsdepartementet. Eva Nordmark är dock kvar som arbetsmarknadsminister.

Matilda Ernkrans blir nytt statsråd på utrikesdepartementet. Ann Linde är kvar som utrikesminister.

På finansdepartementet blir tidigare inrikesminister Mikael Damberg chef. Han får sällskap av två nya statsråd, Max Elger, i dag statssekreterare, och Ida Karkiainen, i dag riksdagsledamot

Anna Ekström är kvar som utbildningsminister, men statsråd för högre utbildning blir Lina Axelsson Kihlbom.

Rättad: I en tidigare version fick Anders Ygeman fel ministerroll.

Peter Wallberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Inrikes

Kristersson: "Inget nytt över huvud taget"

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kommenterar statsministerns regeringsförklaring.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Statsminister Magdalena Andersson (S) har presenterat sin regering.
Centerledaren Annie Lööf tycker att det var en väl avvägd regeringsförklaring. Men Moderaternas Ulf Kristersson tycker snarare att den var mager och KD:s Ebba Busch ser nu " tio månader av handlingsförlamning" framför sig.

– Den tog upp många frågor som regeringen kan hinna med under återstoden av mandatperioden. Men jag skulle gärna ha hört mer om företagande och landsbygd, säger hon till TT.

– Vi har tolererat regeringen och är beredda att samarbeta och förhandla med både regeringen och andra partier.

Annie Lööf säger att hon knappt har hunnit smälta de nya ministrarna i regeringen.

– Det var många nya namn och många oväntade namn, som Karl-Petter Thorwaldsson som ny näringsminister och Mikael Damberg som ny finansminister.

"Inget nytt"

Moderaternas ledare Ulf Kristersson beskriver dock regeringsförklaringen som mager.

– Det var inget nytt över huvud taget, säger han.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch är också kritisk.

– Det tycks bli ytterligare tio månader av handlingsförlamning, säger Busch som är förvånad över att Magdalena Andersson pekar på ytterligare statsbidrag.

– Svensk välfärd är som en läckande hink!

Busch är också skeptisk till att gå från överskottsmål till balansmål.

– Vi har ett bättre läge nu, men här behöver man gå otroligt försiktigt fram, säger hon.

Busch vill inte kommentera enskilda ministrar, men efterlyser en äldreminister och en landsbygdsminister, två områden som hon anser vara försummade.

Saknar mycket

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar tycker att det är positivt att Andersson lyfte en höjning av pensionerna och sjukförsäkringen, men det fanns frågor som hon saknade.

– I övrigt var det en svag regeringsförklaring. Hon svarar inte på de frågor som människor har. Hur får vi en stark och jämlik skola? Hur gör vi med de höga elpriserna?

– Tryggheten på jobben för Sveriges löntagare saknas. De klassiska frågorna som ett arbetarparti behöver ta upp saknas.

Ministerlistan innehåller inga stora överraskningar, enligt Dadgostar.

– De kommer att behöva mycket hjälp för att få igenom sina förslag i riksdagen och Vänsterpartiet sträcker nu ut en hand. Vi behöver mer samarbete.

Boel Holm/TT

Sofia Eriksson/TT

Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Inrikes

Eneroth utreds för sexuellt ofredande

Infrastrukturminister Tomas Eneroth. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Åklagare har inlett en förundersökning om misstänkt sexuellt ofredande mot infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Han har tidigare anklagats för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress i Göteborg.

Eftersom misstankarna riktas mot en minister handläggs ärendet på Särskilda åklagarkammaren. Åklagarmyndigheten bekräftar för TT att det är mot Eneroth som misstankarna riktar sig.

"Jag inleder förundersökning för att kunna hämta in ytterligare material och uppgifter i syfte att bedöma om det som har hänt kan vara fråga om brott", säger ansvarig åklagare Maria Sterup i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth har anklagats för att ha tafsat på en kvinna under partiets kongress i Göteborg i början av november. Eneroths hemmadistrikt har redan utrett saken och valde att inte gå vidare, har distriktet tidigare uppgett.

"Vi tar alltid den här typen av anklagelser på allvar. Händelsen hanterades dagen efter den inträffade. Partiet och partidistriktet har haft samtal med de inblandade och har en bra bild av vad som skett. Någon vidare utredning av händelsen är inte aktuell." skrev Otto Berglund, förste ombudsman i partidistriktet i ett mejl till TT.

Eneroth har tidigare sagt att han bett kvinnan om ursäkt och beklagar att det han gjorde uppfattades som opassande. Han beskriver händelsen som att han lade handen på ryggen på henne.

"Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag. Det har aldrig varit min avsikt. Detta har jag också framfört till henne”.

Erika Nekham/TT

Debatt

Debatt: Så får vi ett tryggare Malmö

Förutsättningarna för ett tryggt och säkert Malmö har stärkts, menar socialdemokratiska politiker.
Foto: Johan Nilsson/TT
Debatt
Debatt

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

En viktig del i att skapa trygga samhällen handlar om att stävja oseriösa och illegala verksamheter. Projektet Tryggare Malmö har varit framgångsrikt när det gäller just det. Det arbetet inspireras vi socialdemokrater i riksdagen av.

Det är aldrig okej att tjäna pengar på människors utsatthet. Det ska aldrig löna sig för ett företag att begå brott eller skaffa sig konkurrensfördelar genom att försumma de anställdas rätt till en trygg arbetsmiljö. Arbetsgivare ska inte ta hit människor från andra länder för att sedan utnyttja dem genom låga löner och usla arbetsvillkor. För oss socialdemokrater är det en grundprincip att alla som kan jobba ska jobba. Lika viktigt är det att villkoren är schyssta och att lönen går att leva på.

Den här veckan har vi, socialdemokrater i riksdagens arbetsmarknadsutskott, besökt S-ledda Malmö stad. Vi har tittat närmare på det viktiga trygghetsarbete som staden gör inom ramen för det framgångsrika Tryggare Malmö.

Arbetet med att göra Malmö tryggare är socialdemokratisk politik i praktiken. Det tidigare projektet, som nu har permanentats, handlar om tillsynsarbete mot illegala verksamheter som miljöförvaltningen driver tillsammans med olika myndigheter. De områden som Tryggare Malmö kontrollerar är bland annat olovliga boenden, illegala nattklubbar, livsmedelsfusk och försäljning av otillåtna läkemedel.

Under drygt tre års tid har ett långsiktigt arbete, genom att flera kommunala och statliga myndigheter arbetat tillsammans, byggts upp. Det har visat sig vara ett framgångsrikt arbetssätt när det gäller att stävja oseriösa och illegala verksamheter i kommunen.

Förra året genomförde kommunen flera hundra kontroller tillsammans med en eller flera myndigheter. Det ledde till åtgärder som förbud mot verksamhet och i ett fall greps en person för koppleri och människohandel.

Som en följd av det har förutsättningarna för ett tryggt och säkert Malmö stärkts. Vi vet att de upprepade tillslagen mot den svarta ekonomin har haft stor effekt på verksamheter med kopplingar till kriminalitet. Samarbetet mellan de olika myndigheterna har varit och är en kraftsamling från samhällets sida för att ta bort de viktiga inkomstkällorna från de kriminella.Att verksamheten nu har permanentats gör det också lättare att utveckla arbetet på lång sikt. De goda resultaten hoppas vi ska fortsätta.

Vi inspireras av Tryggare Malmö som visar att det socialdemokratiskt ledda Malmö har lyckats med något som många moderatstyrda kommuner fortfarande brottas med och inte funnit några lösningar på.

Vi ska inte ha aktörer som utnyttjar människor för att tjäna pengar. Sverige kan bättre.

Anna Johansson, (S)

ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Marianne Fundahn (S)

ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Johanna Haraldsson (S)

ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Patrik Björck (S)

ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Johan Andersson (S)

ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Serkan Köse (S)

ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Helén Pettersson (S)

ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL