Konstnärsgruppen Rondella har fingervirkat en stor klänning som prydde ytan framför Gamla Rådhuset på Stortorget i Ystad. I gruppen ingår Monica Åkerblom-Löwenhielm med hunden William, Annastina Tell-Forselius, Inger Vighagen, Ingrid Alsbo och Ingrid Larsson. Den sjätte medlemmen som saknas på bild är Vera Ek. Foto: Carro Wendt
Stortorget i Ystad var pyntat med gerillahandarbete dagen till ära. Frans är populär – även på en liten matta.
En av avsikterna med gerillahandarbet är att kvinnars handarbete ska synas.
Tellervo Salomonsson jobbar på biblioteket och var på plats både för böckernas och gerillahandarbetets skull.
Gerillahandarbete låter våldsamt men är vackert, som den stickade strumpan till gatstolpen och de virkade flaggorna.
Sara Söderberg och Annajohanna Månsson leder bibliotekets egen pysselklubb DIY Club.
Freija Edgecombe och hennes mamma textilformgivaren Marie Ledendal hade åkt från Dalby för att få vara med och handarbeta på Stortorget i Ystad.
Gerillahandarbete Ystad.
Gun-Britt Månsson, Birgitta Persson och Anders Angel handarbetar bland annat för att få avkoppling. Alla är de med i Ystads biblioteks handarbetsgrupp DIY Club. Foto: Carro Wendt
Ingrid Alsbo river trasor som hon ska ha att fingervirka med. Hon är bildlärare och skapar med många olika material. – Det här är som billig mindfulness, säger hon.

Fredlig gerilla intog Stortorget

Ystad Stickade överdrag till gatstolparna, ett virkat flaggspel i ett gatuhörn och mormors- och farmorsrutor på bänkarnas ryggstöd.
Stortorget var under lördagen fullt av gerillaslöjdare och här fanns inga vapen som är farligare än en virknål eller en sticka.

På lördagen firade bibliotekets egen pysselklubb att det var den internationella ”Yarnbombing day.” På Stortorget fanns möjlighet både för redan frälsta och helt färska handarbetare att låna material och prova att arbeta fram utsmyckning för torget.

Ledare för pysselgruppen DIY Club är Sara Söderberg och Annajohanna Månsson.
– Just nu är det en handarbetstrend, menar Sara Söderberg. Det är ett trevligt sätt att mötas, man snackar och skapar.
Idén att garnbomba Stortorget fick gruppen redan i februari, och efter det har man varit på torget och tagit mått för att kunna skapa saker i förväg.
– Vi vill på detta sätt göra det kvinnliga handarbetet synligt och visa att det har ett värde, säger Annajohanna Månsson. Gerillahandarbete kan handla om att ge uttryck för politiska åsikter men i vårt fall är det mer att sätta färg på torget.

Textilformgivaren Marie Ledendal forskar om textil och kom med sin dotter Freija Edgecombe från Dalby för att delta i aktiviteterna.
– Jag tycker att det är bra att synliggöra handarbetet. Världen behöver bli ulligare och mjukare. Det är ett underbart tillfälle att sticka och virka. Med textil kan man jobba tillsammans eller lära av varandra utan att prata samma språk.
Både unga och gamla var försjunkna i handarbete i det strålande junivädret. En av få män hade kommit till Ystad var Anders Angel från Lund. Han är med i Ystadsbibliotekets pysselgrupp.
– Man behöver ju tid att reflektera, och då tycker jag att virkning och broderi är grejen. Det passar perfekt att virka och titta på tv samtidigt.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...