Ebbas gård som ligger precis där stigen upp till Ale stenar börjar behöver rustas upp rejält för att kunna användas som besökscentrum. Foto: Bruno S Seijer/Arkiv
Kent Mårtensson i Ystad ska hämta idéer för ett framtida besökscentrum i Kåseberga. FOTO: Pernilla Nielsen Negrén/Arkiv
Sjöbos Ulrika Axelsson (C) vill inspireras för fortsatt arbete med destinationsutvecklingen. ARKIVBILD

Politiker reser till Bornholm

KÅSEBERGA/BORNHOLM 20 politiker och tjänstemän från Sjöbo, Ystad, Tomelilla och Simrishamn åker till Bornholms Folkemöte.
Idéer för att göra Ebbas gård i Kåseberga till ett besökscentrum finns på programmet.

– Vi har Ebbas gård som var med i ett köp av mark som kommunen gjorde för flera år sedan för att säkra framtida exploatering. Placeringen för ett besökscentrum är ypperlig här eftersom gården ligger i direkt anslutning till parkeringen på vägen upp till Ale stenar, konstaterar Kent Mårtensson (S), ordförande i SÖSK, Sydöstra Skånes samarbetskommitté samt kommunstyrelsens ordförande i Ystad.

På programmet står möten med Destination Bornholm som arbetat aktivt med utvecklingen av besöksnäringen på ön. Utvecklingen av lokalt producerade livsmedel, lokala hotell och restaurangnäringen i kombination med en satsning på aktiviteter som kajaking, klättring, och cykling har Bornholm erfarenhet av. Den sydskånska delegationen kommer även att besöka Danmarks första matkulturhus Gaarden.

Läs mer: Historisk mat och kultur möter nutiden

– Mat har diskuterats som en del att föra in i en framtida verksamhet på Ebbas gård, men, inget är klart. Det vi vet är att Ale stenar drar väldigt många besökare som har ett stort behov av information.
Det säger Madelene Johansson, samordnare för SÖSK, som tar 20 tjänstemän och politiker till Bornholm den 16 juni i anslutning till den danska politikerveckan Folkemötet.

Ebbas gård har tidigare även diskuterats för att bli ett naturrum, men det var planer som enligt Kent Mårtensson lades på is under förra mandatperioden.
– Tankarna har funnits länge på ett besökscentrum eftersom det enda som egentligen finns i Kåseberga. Men vi måste jobba vidare lite till för att se var vi landar, säger Kent Mårtensson, som följer med till Bornholm för att ta med hem inspiration till Ystad och sydöstra Skåne.
– Gården, som i dag står tom, behöver genomgå en omfattande renovering innan den kan tas i bruk. Vi måste ha något mindre kostsamt som vi successivt kan bygga vidare på, säger Kent Mårtensson.
Med på resan finns även politiker och tjänstemän från Tomelilla, Simrishamn och från Sjöbo kommun. Samtliga tjänstemän med ansvar för kommunens turismutveckling följer med.

Från Sjöbo reser Kent-Ivan Andersson (M), kommunstyrelsens vice ordförande i Sjöbo samt Ulrika Axelsson (C), ordförande i kultur-, tillväxt- och fritidsutskottet. Hon sitter även med i styrgruppen för destinationsutvecklingen i sydöstra Skåne där man är inne på andra året av att arbeta med destinationsutveckling över kommungränserna i Sydöstra Skåne. Hon är öppen för att ta in nya idéer från Bornholm som varit igång längre i sitt arbete.
– Det vi hittills lärt oss är att företagarna inte ska se varandra som konkurrenter. Vikten av samarbeten och att dra nytta av varandra är det viktigaste, menar Ulrika Axelsson.
– Vi vet även att besökarna vill vara aktiva och att de uppskattar vår natur, men det ska paketeras och erbjudas på ett attraktivt sätt.

Läs mer: Byalaget efterlyser nytt besökscentrum

Dagens fråga

Kan du prata fler språk än svenska?

  • Ja (81%, 635 Röster)
  • Nej (19%, 152 Röster)

Antal röster: 787

Loading ... Loading ...