Skånsk rysare och norsk polisvardag

Deckarspalten

I en liten skånsk villaförort lever läraren Liv lyckligt familjeliv med man, tvillingdöttrar och trevlig grannar. När en gammal gymnasievän, Malena, flyttar in i villan bredvid Livs startar dock en till synes ostoppbar utveckling mot en total livskrasch för Liv. Är hennes väninna en psykopat som gör allt hon kan för att förstöra Livs liv eller är allt inbillning som Livs man, döttrar, grannar och arbetskamrater tycks tro. Och vad var det egentligen för fruktansvärt som hände när Liv och Malena gick i gymnasiet?
Petra Holst från Bjärred har tidigare skrivit två romaner, Jag brukar drömma om dig (2010) och Så länge jag minns (2012). Med Bländad (Forum) har hon skrivit sin första skräckroman och även om den följer många för genren förutsägbara spår med den onda grannen/vännen som tar kontroll över huvudpersonens liv, med glidning mellan vad som kan vara verklighet eller inbillning och med omgivningens oförmåga att se det huvudpersonen ser så är det samtidigt en imponerande närgången skildring av hur det är att tappa kontollen över sitt liv.
Med små medel skildrar Petra Holst skickligt hur den självsäkra, nästan lite väl självbelåtna Liv går i bitar. Det är både obehagligt och fascinerande. Holst planterar också en övertygande skräckkänsla i den lilla villaidyllen och i hoppen mellan nutid och gymnasietid växer historien ut till något större. Det här är en sommarrysare som jag verkligen rekommenderar.

Lika mycket rekommenderar jag den norska deckarförfattaren Jörn Lier Horsts nya kriminalroman Blindgång (Lind & co). Här har vi hamnat rätt i kronologin i serien om kriminalkommissarie William Wisting och hans dotter journalisten Line igen efter utflykten bakåt i tiden med Vinterstängt 2015.
Blindgång tar vid efter Jakthundarna och Grottmannen och är också den senaste Wisting-boken som kommit ut i Norge. I centrum för handlingen finns en taxichaufför, Jens Hummel, som försvann spårlöst en kall januarinatt. Trots att William Wisting och hans kollegor vid polisen i Vestfold har gjort ett gediget utredningsarbete har de ingen aning om vad som hänt. Så hittas Hummels taxi i en gammal lada som tillhör smugglarkungen Frank Mandt. Mandt själv är död efter ett olyckligt fall ned för sin källartrappa men hans dotterdotter har flyttat in i hans hus och blivit en nära vän till Wistings dotter Line.
Trådarna är många redan från början och det fortsätter så boken igenom. Det här är ett fall som inte är lättlöst, som tar tid, som är omständigt, ibland nästan händelselöst och det är också det som gör Blindgång så bra. Horst fångar fint hur det är att försöka nysta i komplicerade kriminella nätverk, hur det är när en utredning kör fast och så väl allmänhet som media och högsta polisledning samtidigt kräver snabba resultat.
Trots trasseltrådarna och det återhållsamma tempot bygger Horst samtidigt en stigande spänning och det är dessutom väldigt trevligt att vistas i den sympatiske Wisting och hans minst sagt nyfikna dotter Lines sällskap.