Foto: TT

Klubbar tar hand om barn

dalby Sedan i januari kan mellanstadiebarn gå till Föreningarnas hus i Dalby centrum på eftermiddagarna där de får mellanmål, hjälp med läxor och förslag på kvällsaktiviteter.
Huset drivs av föreningarna i byn. Ungdomsledare skiftas om att vara på plats.

Regionstyrelsen beslutade på torsdagseftermiddagen att stödja Föreningarnas hus med en kvarts miljon kronor.
– Vi försöker hitta nya vägar för eftermiddagsaktiviteter. Vi hoppas mycket på det här konceptet, säger Patrik Persson, ordförande i Föreningarnas hus och även styrelse ledamot i Dalby GIF, som drog igång verksamheten tillsammans med IBK Lund.
Sedan dess har schackklubben Bara bönder tillkommit.

Fler är på väg in. Det rör sig om föreningarna för musik, gymnastik och tennis.
– Det blir en mötesplats för barn och ungdomar efter skolan. Målgruppen är alla barn, från årskurs tre till sju till åtta. Många går i dag hem till ett tomt hus, säger Patrik Persson.
Han menar att den ordinarie fritidsverksamheten, organiserad av kommunen, inte fungerar idag.
– Endast 20-25 procent av barnen är med. De andra vill inte gå dit, säger Patrik Persson.
Anders Åkesson (MP), regionråd, är positiv till initiativet.
– Vi ser detta som en möjlighet att skapa en plats för ungdomar. Det är en genuin mötesplats med fokus på barn och ungas häls och innanförskap. Vi hoppas att detta ska sprida sig till andra orter i Skåne, säger han.
Det finns många vinster med modellen, menar Patrik Persson. föräldrarna slipper att stressa hem för att ta hand om sina små.
När föräldrarna sedan kommer hem har barnen ätit och läst läxor och kvällarna blir lugnare och kanske mer fyllda av kvalitetstid.

På samma sätt är skolan intresserad eftersom det kan ge bättre skolresultat när eleverna får hjälp med läxorna.
– En bonuseffekt är att lokalen på kvällarna har blivit en samlingspunkt för våra ungdomsledare. De ansvarar för den och sköter det jättefint, säger Patrik Persson.

Han har tidigare bott i södra Tyskland med sin familj. Där går föreningarna in och håller i olika aktiviteter, som sport, redan på eftermiddagarna.
Det är en väg att gå även i Sverige, menar Patrik Persson, men problemet är att många ledare har svårt att komma från skolor och jobb så tidigt på dagarna.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Klarar Malmö FF att slå Wolfsburg på hemmaplan?

Loading ... Loading ...