Johan Dalén, ordförande för Blekingska nationens bostadsstiftelse, och Tomas Ringdahl, vd för Akademiska Hus, är överens om tomtaffären. Marken som i dag är parkeringsplats ligger på östra sidan av Ole Römers väg, strax intill Restaurang Ideon. Foto: Lars Johansson

Blekingska nationen bygger nytt vid Ideon

Lund Blekingska nationen planerar ett nybygge nära Ideon med bland annat 150-200 studentlägenheter och kommer att lämna det nuvarande nationshuset på Väster, uppfört på 1960-talet.

– Det innebär att vi nära nog fördubblar antalet bostäder samtidigt som nationsverksamheten får större plats, inte minst musikscenen som sedan länge är en viktig del, säger Johan Dalén, ordförande för Blekingska nationens studentbostadsstiftelse, även kallad Herulero.

Sedan planerna på utbyggnad på Måsvägen skrinlagts inledde stiftelsen diskussioner med Akademiska Hus, ägare till den aktuella tomten vid Ole Römers väg där det idag finns en parkeringsplats. Nu är parterna framme vid en avsiktsdeklaration om tomtaffären.
– Kommunen är positiv och i bästa fall kan en detaljplan vara färdig om drygt ett år så att nybygget kan stå klart 2019, säger Bert-Inge Storck, tidigare vd för Karlshamnsbostäder som arbetat med utvecklingen av projektet.

Den exakta utformningen är inte klar men sannolikt blir det ett hus på åtta-nio våningar med företrädesvis bostäder för en person, men även en del kombolägenheter samt tvåor och treor.
Kostnaden beräknas till 200 miljoner kronor och troligen ska grundplåten komma från en försäljning av fastigheten på Måsvägen, även om något sådant beslut inte är fattat.

Bostadsdelen ska vara självbärande och för nationsverksamhetens del finns förhoppningar om sponsring, partnerskap och annat stöd från det blekingska näringslivet.
– För insamlingsarbetet finns en kommitté som leds av förre universitetsrektorn Per Eriksson, som kommer från Blekinge och är hedersmedlem i nationen, berättar Johan Dalén.

Tomas Ringdahl, vd för Akademiska Hus, uppger att bolaget även kommer att bygga cirka 400 studentbostäder i egen regi i närheten.
– Genom studentboendena blir det här området mer levande och en annan positiv faktor är de goda kommunikationerna, med även spårvägen i närheten, säger han.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Tänker du köpa en mobillåda till någon i julklapp?

Visa resultat

Loading ... Loading ...