Den nya robotgräsklipparen som ska testas i parkerna är rejält stor. Den klipper 30 000 kvadratmeter per dag. FOTO: Joakim Stierna
Batteriet har personalen på ryggen. Maskinerna blir på så sätt väldigt lätta att jobba med. Batteriets laddning räcker en hel arbetsdag.
Kommunen testar för närvarande en eldriven liten hjullastare.
Lars-Åke Olofsson, reparatör, visar trimmern som arbetar som en sax. Den är tyst och skvätter inte som trådarna gör.
Reparatören Lars-Åke Olofsson visar hela arsenalen med eldrivna trädgårdsmaskiner.

Lund först i Skandinavien med robot i parker

lund Kommunen har kommit långt med att gå över till eldrivna maskiner för att sköta alla parker och idrottsanläggningar. 34 procent av alla maskiner drivs med batteri.
De senaste tillskotten är en eldriven hjullastare och en robotgräsklippare modell större.

– Roboten är spännande. Vi ska testa den och se om den fungerar för oss. En eldriven maskin är helt fenomenal. Den är ekonomisk, miljövänlig och vibrationsfri. Det är oslagbart, säger Anders Persson, ansvarig för inköp på Markentreprenad.
Robotgräsklipparen kostar 200 000 i inköp, men sedan klarar den sig själv. Området som ska klippas ställs in med koordinater som lagras i gps:en. Maskinen kan sedan lagra data om många ytor.
Den är helt säker. Den stannar så fort man rör den. Den är också larmad och berättar via gps:en var den befinner sig, så tjuvar gör sig inte besvär.
Den kan klippa i upp till 45 graders vinkel, vilket gör att den kan användas på Sankt Hans backar.
– Vi är först i Skandinavien med det här. Jag har letat länge efter ett alternativ som ska passa. Vi hittade den här i Italien. De ligger steget före med teknikutvecklingen, säger Anders Persson.
Helena Lindhjö, parkarbetare, tycker att de eldrivna maskinerna är en stor förbättring.
– De är jättebra, toppen. Arbetsmiljön för mig är mycket bättre. De är tysta och vibrerar inte. Även för allmänheten som vistas i parkerna blir det bättre, säger hon.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du drabbats av E6:ans avstängning?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×