Anders Roslund och Börge Hellström har skrivit en direkt fortsättning på sin prisade kriminalroman Tre sekunder som har titeln Tre minuter och tar läsarna till kokainmaffians Colombia. Foto: Peter Knutson

Författarpar tillbaka i allra bästa form

Recension/litteratur

BOK
Tre minuter
Författare:
Roslund & Hellström
Förlag: Piratförlaget

Den svenska kriminalkommissarien och Siv Malmkvist-fantasten Ewert Grens i kokainmaffians Colombia?
Till en början känns det ganska svårsmält men författarparet Anders Roslund och Börge Hellström känner sin luggslitna hjälte utan och innan och använder honom på precis rätt sätt även i de mest osannolika situationer.

I författarparets nya kriminalroman Tre minuter handlar det dessutom egentligen mer om Piet Hoffmann, småbarnspappan och fängelseinfiltratören från Roslund och Hellströms explosiva och prisade bladvändare Tre sekunder.
Där tvingades Piet till slut att lämna Sverige sviken av polisen som var hans uppdragsgivare från början. När han nu är tillbaka har han och familjen börjat ett nytt liv under nytt namn i Colombia och Piet befinner sig om möjligt i en än mer komplicerad situation som amerikanska DEA:s (federal polis som arbetar med bekämpning av narkotikarelaterad brottslighet) infiltratör i en colombiansk knarkkartell.
När Piet Hoffmann är på väg att svikas av sina uppdragsgivare igen så dras det i trådar lite här och var i världen och som osannolikt men hjärtevärmande resultat av detta hamnar Ewert Grens i denna historia och det blir minst lika spännande som i Tre sekunder.

Läs mer: Kopplar grepp om knarkvärlden
Och naturligtvis som alltid när det handlar om böcker av Roslund & Hellström är det här så väldigt mycket mer än en välskriven bladvändare till kriminalroman. Tre minuter lyckas närgånget och skrämmande greppa över hela den tragiska kedja som internationell narkotikabrottslighet är. Här finns de fattiga och utnyttjade på botten och de rika i toppen som blir allt mer rika och mer maktfullkomliga helt fjärmade från det de bygger sin rikedom på.
I Tre minuter går den här fruktansvärda kedjan hela vägen från fattiga gatubarnen som utnyttjas som hyrda mördare i knarkmaffians tjänst och hela vägen bort till vårt välmående Sverige. Just detta helhetsgrepp gör också Ewert Grens närvaro i Colombia logiskt på något sätt.
Precis som i de tidigare böckerna i Grens-serien greppar Roslund och Hellström ett ämne (det har tidigare varit bland annat trafficking, dödsstraff och svenska gatubarn) och omvandlar det till kriminallitteratur som är både fängslande och upplysande på en gång.

Och om det är väldigt trevligt att stöta på Ewert Grens igen och roligt att han tillåts utvecklas, vidga sina vyer, vara lite roligare än vanligt och kanske till och med på väg att bli en

lite lyckligare människa så låter Roslund och Hellström aldrig det lite puttriga, småhumoristiska ta över.
Här står den minst sagt oroande Piet Hoffmann som välbehövlig och intressant motsats. Han är en man med både mörka och ljusa sidor, en man som sätter familjen främst och som rört sig så mycket i kriminella kretsar att hans moraliska gränser är minst sagt suddiga.

Vilken väg Roslund & Hellström kommer att ta efter denna mycket gediget researchade och helt oemotståndliga kriminalroman är svårt att sia om men tveklöst har de kompetens att ta sig an i princip vilket ämne som helst och omvandla det till angelägen och omskakande kriminallitteratur. Och om de gärna jämförs med den svenska samhällskritiska kriminalitteraturens anmoder och anfader Maj Sjöwall och Per Wahlöö så är frågan om de inte nu har passerat dem?
Tre minuter är i alla fall sommarens måste-deckar-läsning, eller snarare helt enkelt bara måste-läsning.

BOK
Tre minuter
Författare:
Roslund & Hellström
Förlag: Piratförlaget