Författarduon Roslund & Hellström, Anders Roslund och Börge Hellström, är aktuella med Tre minuter.Foto: Claudio Bresciani / TT
STOCKHOLM 20120426 Författarduon Roslund & Hellström, Anders Roslund och Börge Hellström, är aktuella med boken ”Två soldater” Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / Kod 10090
Anders Roslund. Foto: Claudio Bresciani /tt

Kopplar grepp om knarkvärlden

Researchen inför Tre minuter tog Anders Roslund till den kriminella drogvärlden i Colombia, en resa som verkligen inte var ofarlig.
– Jag var jätterädd, och det måste man vara. Då har jag har ändå levt med livvakter hemma i vardagsrummet, säger han.

Fakta Anders Roslund:
Född: 1961.
Uppvuxen: på Näsby i Kristianstad.
Bakgrund: Journalist, har bland annat arbetat på SVT med Rapport, Aktuellt och Kulturnyheterna. Författare på heltid sedan 2004.
Bibliografi (i urval): Odjuret (2004), Tre sekunder (2009), Två soldater (2012) med Börge Hellström. Björndansen (2014) med Stefan Thunberg.
Aktuell: Den 1 juni släpps Roslund & Hellströms kriminalroman Tre minuter.
Anders Roslund om …:
… att samarbeta med Börge Hellström igen, efter två års paus: – Vi är lite snällare och lite varsammare om varandra nu, fast att vi bråkar hejdundrande. Han är hur jobbig som helst och jag är hur jobbig som helst, men vi tar ändå inte riktigt till de där svängarna. Inte för att vi backar, utan mer för att vi har gjort det där.
… Hollywoodfilmatiseringen av Tre sekunder, som gång på gång skjutits upp: – Det verkar fantamej som att den är på väg att gå i mål. I början av september är det till hundra procent klart att de ska börja spela in den i en stor amerikansk stad, enligt producenten. Blir det inte av nu blir det aldrig av.
… han tror det blir film även av Tre minuter: – I rättigheterna filmbolaget köpt låg att de ville göra tre delar, lite som Bourne-serien, men då var det tänkt att de själva skulle skriva två delar till. Nu finns det en bok, så går den här bra så blir det så helt enkelt.
… sitt samarbete med Stefan Thunberg, som han skrev Björndansen med: – Vi sade från början att vi skulle skriva två böcker tillsammans och den andra är faktiskt redan klar, i princip. Den kommer sannolikt ut i maj nästa år.

För sju år sedan släppte den hyllade och mångfaldigt prisbelönta kriminalromanduon Roslund & Hellström romanen Tre sekunder, som kretsar kring polisinfiltratören Piet Hoffmann.
I Tre minuter återvänder den före detta journalisten Anders Roslund och exkriminelle Börge Hellström till Piet Hoffmanns värld, som numera utspelar sig i Colombia dit han tvingats fly med sin familj. Här befinner han sig mitt i hjärtat av den colombianska kokainsmugglingen, som infiltratör åt DEA, USA:s federala narkotikapolis.

Som vanligt när det handlar om en Roslund & Hellström-bok består den till hälften av fakta, till hälften av fiktion.
– De kriminella infiltratörer vi arbetade med i Tre sekunder – ett par av dem har i verkligheten fått fly till Sydamerika för att de inte fick något skydd, berättar Anders Roslund.
Det var tack vare sin kontakt med dessa han kunde åka till Colombia och göra den research som krävdes för att kunna beskriva knarkvärlden inifrån.
Villkoret för resan var att han inte fick avslöja vad han fick se, eller vilka han mötte.
– Däremot kan jag skriva det i boken och sedan får man tolka det som fiktion eller verklighet. Men jag var i olika delar av Colombia: i huvudstaden Bogota, jag var långt utanför, i staden Cali – urkonflikten finns mellan Cali och Medellin (Medellínkartellen och Calikartellen var de två största narkotikasyndikaten i Colombia, reds. anm.) – det var där man började kriga med varandra, det som man gör i varje gathörn idag. Vi var även i förorter till Cali och ytterligare ett par städer. Så vi var på alla ställen jag behövde vara, utan att säga mer.
I två omgångar besökte han Colombia, och han erkänner att den värld och de människor han mötte var skrämmande.
– Jag har ändå levt med livvakter hemma när vi höll på med högerextrema grupper här hemma i början på 90-talet. Då hade jag livvakt i vardagsrummet och var den ”dödshotade tv-mannen”. Och jag har varit på 32 fängelser, har varit övervakare sedan jag var ung och jag kan munhuggas med busar, men här kan man inte det för att man inte alls förstår koderna. Då känner man en rädsla som är en annan, säger Anders Roslund.

Medan kriminalkommissarie Ewert Grens varit med i alla Roslund & Hellströms kriminalromaner är Piet Hoffmann den första av de huvudkaraktärer som representerar de kriminella kretsar de beskriver som fått vara med igen.
– Hur beskriver man den här världen? Jo, det är ju jättebra att ha med en infiltratör. Och vi har ju tillgång till världens bästa infiltratör för han är ju vår, helt enkelt. Himla fiffigt att ha honom då, förklarar Anders Roslund.
Om den undre värld i Sverige som Roslund & Hellström skrivit om tidigare är tuff och hård så går den ändå inte att jämföra med hur knarkvärlden i Colombia ter sig. Det har också påverkat författarparets sätt att skriva.
– Ska man skriva en kriminalroman där man vill bjuda in läsaren i en sådan här värld får man tänka vilka andra redskap man har. Kriminalkommissarie Ewert Grens måste vara lite roligare och han gör entré i boken på ett sätt vi inte skulle våga i en annan bok. Så han är på ett annat sätt, lite lättsammare. Men också själva storyn, som är det centrala, fick denna gången bli mer av ett äventyr där vi tänjde på våra Roslundska-Hellströmska gränser så mycket vi vågade för att kompensera att det är hårt, aggressivt och svart emellanåt. För att den världen är sådan.

Tre minuter är Roslund & Hellströms sjunde bok. Frågan är förstås given: blir det fler?
– Det här låter fjompigt, men jag kände mig som en fotbollstränare när jag tänkte på det häromdagen: när de nått en viss ålder säger de att ”grabbarna måste spela en match i taget”, för att hålla hela serien kan de inte fira en vunnen match. På något sätt är det nog det jag och Börge gör nu – vi tar en match i taget och bestämmer ingenting just nu. De fem första böckerna skrevs i ett svep, utan paus. Vi började nästa bok dagen efter vi lämnade in förra och det fanns ingen mental paus. Jag var helt galen och Börge försökte verkligen säga paus. Sen blev det en lite längre paus inför Två soldater och nu en ännu längre paus. Och det är nog så det är – ska vi fortsätta måste det bli paus emellan.

Och Piet Hoffmann, tror du att vi läsare får möta honom igen?
– Han fick överleva bok fem och faktiskt en gång till nu, så han finns ju där. Så passar ett äventyr för honom igen, det vill säga om det inte finns något bättre sätt än att infiltrera en organisation för att visa upp den för läsaren, så kan han användas igen. Fast han säger att han inte ska.

Fakta Anders Roslund:
Född: 1961.
Uppvuxen: på Näsby i Kristianstad.
Bakgrund: Journalist, har bland annat arbetat på SVT med Rapport, Aktuellt och Kulturnyheterna. Författare på heltid sedan 2004.
Bibliografi (i urval): Odjuret (2004), Tre sekunder (2009), Två soldater (2012) med Börge Hellström. Björndansen (2014) med Stefan Thunberg.
Aktuell: Den 1 juni släpps Roslund & Hellströms kriminalroman Tre minuter.
Anders Roslund om …:
… att samarbeta med Börge Hellström igen, efter två års paus: – Vi är lite snällare och lite varsammare om varandra nu, fast att vi bråkar hejdundrande. Han är hur jobbig som helst och jag är hur jobbig som helst, men vi tar ändå inte riktigt till de där svängarna. Inte för att vi backar, utan mer för att vi har gjort det där.
… Hollywoodfilmatiseringen av Tre sekunder, som gång på gång skjutits upp: – Det verkar fantamej som att den är på väg att gå i mål. I början av september är det till hundra procent klart att de ska börja spela in den i en stor amerikansk stad, enligt producenten. Blir det inte av nu blir det aldrig av.
… han tror det blir film även av Tre minuter: – I rättigheterna filmbolaget köpt låg att de ville göra tre delar, lite som Bourne-serien, men då var det tänkt att de själva skulle skriva två delar till. Nu finns det en bok, så går den här bra så blir det så helt enkelt.
… sitt samarbete med Stefan Thunberg, som han skrev Björndansen med: – Vi sade från början att vi skulle skriva två böcker tillsammans och den andra är faktiskt redan klar, i princip. Den kommer sannolikt ut i maj nästa år.