Karolina Skog (MP)

”Omtumlande och hedrande”

MALMÖ Sverige får en kompetent och handlingskraftig miljöminister enligt partikamraterna. Själv säger 40-åriga Karolina Skog att hon är stolt och glad över att få en plats i regeringen.

– Det är omtumlande och känns otroligt hedrande. Jag fick frågan av Stefan Löfven i söndags och då var jag beredd och sa ja direkt, säger Karolina Skog.
Samtidigt tycker hon det är sorgligt att lämna Malmö, där hon har jobbat med ”ett härligt gäng” och lärt sig att förhandla och samarbeta genom att samregera med främst Socialdemokraterna.

Tidningen får tag i Karolina Skog mellan alla intervjuer och TV-framträdanden. Hon berättar att nu väntar ett helt annat liv och att hon i början kommer att veckopendla mellan Malmö och Stockholm.
– Tanken är att familjen med min man och vårt barn som är i skolåldern ska flytta med. Men först måste vi hitta en bostad och min man ett nytt jobb. Vi ser det som en period av livet och vill återvända till Malmö, förklarar Karolina Skog.
Malmöpolitikern blir nu miljöminister och chef för miljö- och energidepartementet.

Vilka miljöfrågor ligger dig närmast hjärtat?
– Jag har ju med mig erfarenheter från grön stadsbyggnad i Malmö. Det vill jag gärna utveckla på ett riksplan. Förutom den gröna omställningen och klimatfrågorna är det också viktigt att titta närmare på kemikalierna, bland annat vilka material som används när man bygger. Här är förskolorna ett prioriterad område.

Karolina Skog är född 1976 i Åhus, utbildad humanekolog, har tidigare arbetat på Miljöpartiets kansli centralt och varit ordförande för Gröna Studenter, vilket har gett henne erfarenhet på riksnivå.
Sen 2010 är hon heltidspolitiker och innan hon blev miljöminister var hon kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnad och service, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, ledamot i kommunstyrelsen och gruppledare i kommunfullmäktige.

Miljöpartiets andra kommunalråd Nils Karlsson går in som gruppledare i fullmäktige och ledamot i kommunstyrelsen medan vice ordförande Socialdemokraten Sofia Hedén tillfälligt tar över ordförandeskapet i stadsbyggnadsnämnden.
– Karolina har länge varit en viktig person i Miljöpartiet och Malmöpolitiken. Det är inte förvånande att hon nu utses till minister. Valberedningen har framöver ett viktigt arbete med att ta fram ett förslag på ett nytt kommunalråd. Före sommaren är det dock inte realistiskt, säger Louise Arndt, ordförande i MP i Malmö.

Nils Karlsson framhåller också hennes långa erfarenhet att arbeta med miljöfrågor som ligger nära människor och påverkar i dem vardagen med också av att styra i koalition.

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) säger i en kommentar att hon är nöjd med att Stefan Löfven har rekryterat ministrar som har en tydlig koppling till kommunalpolitiken.
– Jag känner också Karolina som en duktig, påläst och pragmatisk politiker. Vi har haft ett gott samarbete, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Även Anders Almgren (S), kommunalråd i Lund , framhåller Karolina Skog som en duktig politiker som blir en stark röst för Sverige och Skåne.
Malmös oppositionsrådet Torbjörn Tenghammar (M) menar att Karolina Skog har ett gediget engagemang för miljö men att hennes resultat i Malmöpolitiken när det exempelvis gäller var folk ska bo inte är imponerande.

Dagens fråga

Har du tandvårdsförsäkring?

Loading ... Loading ...