Föräldrar, lärare, initiativtagare och elever samlades framför målningen. Foto: Hedda Tingskog
Konstnären Björn Carnemalm har samarbetat med eleverna.
Raman Idrizi och Waqasa Asif tycker att projektet har varit superkul.
60 fjärdeklassare har deltagit i projektet.
Planen är att hela väggen längst Norrbäcksgatan ska fyllas av elevers målningar.

Mur blir muralmålning

Malmö Under onsdagen invigdes muralmålningen som elever från Krokbäcksskolan och Djupadalsskolan arbetat med under våren. Konstverket har bidragit till nya vänskaper och ett konstintresse.

Konstnärerna Ingrid Sandsborg och Björn Carnemalm från Muralcentralen har under våren arbetat tillsammans med 60 fjärdeklassare från Kroksbäcksskolan och Djupadalsskolan.
Resultatet är en muralmålning på Norrbäcksgatan och under onsdagen invigdes konstverket.
– Det går en mur mellan Krokbäcksskolan och Djupadalsskolan och det finns en viss skillnad mellan skolorna. Därför var det viktigt att barnen fick mötas och lära känna varandra. Det har de fått göra under det här konstprojektet, säger Björn Carnemalm.
Muralmålningen består av pusselbitar där eleverna fått måla av sig själva eller en kompis och Björn Carnemalm berättar att bitarna måste kombineras för att en bild ska framstå. Det krävs alltså att eleverna samarbetar, något som Haneen Kadhim från Krokbäcksskolan har lärt sig.
– Det har varit jättekul att få träffa och jobba med eleverna från Djupadalsskolan, säger hon.
Mötet med nya människor är något som många av eleverna har uppskattat mycket. Några av eleverna har också fått upp ögonen för konsten och för att måla. Raman Idrizi från Kroksbäcksskolan var en av dem.
– Man känner sig som en konstnär och jag tycker att målningen blev rolig, säger han.
Björn Carnemalm hoppas att den långa väggen som går längst Norrbäcksgatan kommer fyllas av elevers muralmålningar. Hittills finns där tre stora målningar, en för varje år som konstprojektet har genomförts.
Att målningen sitter där permanent tycker Li Göransson från Djupadalsskolan är jätteroligt.
– Vi kan kolla på den när vi vill så det är inte sista gången vi ser den.
Men helt enkelt har det inte varit. Några av eleverna tyckte att det var svårt att välja rätt färg och att måla efter skisserna. Andra tyckte att mötet med de andra eleverna var svårt från början.
– Eleverna från Djupadalsskolan var rätt blyga i början och det var svårt att få kontakt med dem. Men nu har jag fått flera nya kompisar, sa Miriam Kaharibi från Krokbäcksskolan.

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

Loading ... Loading ...