Malin Axelsson är numera konstnärlig ledare för Sveriges Radio Drama. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Historisk förändring för svensk radioteater

I dag, onsdag, går startskottet för Sveriges Radios nya dramasatsning. Nu blir det drama för alla i alla kanaler och alla plattformar. Och allt samlas i en ny dramportal på nätet, SR Drama.
– Det här är en historisk förändring, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för dramautbudet på Sveriges Radio som nu kan titulera sig konstnärlig ledare för nya Sveriges Radio Drama.

Radiodramanyheter under 2016 i urval:
25/5: Första dejten (P1 Drama). Direktsänt, improviserat drama i regi av Malin Axelsson. Skådespelare Paula McManus och Krister Kern.
19/6: Ett vackert barn (P1 Drama) av Truman Capote. Regi Ester Maria Bergsmark. Staffan Westerberg som Truman Capote och Nanna Blondell som Marilyn Monroe.
28/6: Cheferna (P1 dramaserie), Huvudförfattare Malin Axelsson, regi Malin Axelsson. Skådespelare Paula McManus, Eric Stern med flera.
2/7: De dödas röster (P3 Serie), Thrillerserie med Sara Bergmark Elfgren som huvudförfattare och i regi av Mattias J Skoglund.
10/7: Den oändliga historien (Drama för unga, Barnradion). Av Michael Ende och i regi av Andreas Öhman.
23/7: Till häst genom Västerbotten (P1 drama, eventuellt P4). Av och med Olof Wretling och Sven Björklund.
13/8: I came to see you (Drama i P1). Av Karim Rashid och i regi av Milad Alami.
15/8: Spöken i maskinen (Drama för unga, Barnradion). Av scenkonstkollektivet Nyxxx.
9/9: Natten börjar nu (Drama i P1). Av Åsa Lindholm och i regi av Niclas Turesson.
11/9: Brev till en krigerska (Drama i P1). Av Athena Farrokzhad, i regi av Saga Gärde.
14/10: Svensk synd (P1 dramaserie). I regi av Martin jern.
4/12: Mural (Drama i P1). Av Andrzej Tichý, i regi av Manuel Cubas.
Fler premiärer under året, i urval:
Salongen av Marjane Bakhtiari
UFO (arbetsnamn) dramaserie om svenska UFO-mysterier
De nya (Drama för unga, Barnradion) av Manuel Cubas, Martin Johnson och Laura Wihlborg
Radiodrama att uppleva tillsammans, i urval.
10/8: Smyglyssning på I came to see you. Smyglyssning live i Ljudvallen på Malmö Sommarscen med skådespelare från Malmö Stadsteater
25/8 – 4/9: Sveriges Radio Drama på Bergmanfestivalen, Dramaten, reading av utdrag ur opublicerade, ospelade manus av Ingmar Bergman som regisserats av Suzanne Osten.
Hösten 2016: Sveriges Radio Drama på festivalen Transistor, Malmö

Redan tidigare har vi presenterat nyheten att P3 satsar på drama för unga i P3 Serie och att Engelsforsförfattaren Sara Bergmark Elfgren är först ut med thrillerpodden De dödas röster. Nu kan vi också berätta att P3:s satsning är producerad av Sveriges Radios Drama och ingår i en större förändring för hela Sveriges Radio där man ska skapa drama för alla kanaler och alla plattformar – P1, P2, P3, P4, P5 och Barnradion i form av poddar, i sociala medier och inte minst genom direktsänt drama.

Författaren och dramatikern Malin Axelsson tillträdde som konstnärlig ledare för Radioteatern 2015. Hon berättar att förändringarna bygger på hennes och medarbetarnas gemensamma idéer och tankar och när hon tackade ja till jobbet var det under förutsättning att de här möjligheterna till förändring fanns.
– Det finns en stark vilja och lust på Radioteatern att vara med i en tid när radiodramat kan spela en stor roll, säger hon.
– Det blir mycket nytt nu, fortsätter hon, men vi tar förstås med det traditionella också. Vi ser på förändringen som att vi ska stå för så väl avantgarde och underhållning som traditionell radioteater. Ambitionen är att utforska drama från nya perspektiv och vad ny teknik kan erbjuda. Det här kommer att öppna dörrarna för nya samarbeten och för nya konstnärer, ungefär som en teknisk, konstnärlig leklåda.

Rent konkret blir det en premiärspäckad sommar och höst när många nya satsningar ska sjösättas som en konsekvens av bildandet av Sveriges Radio Drama. Inklusive Sara Bergmark Elfgrens thrillerpodd blir det en många nya röster som kommer att höras inom radiodramat berättar Malin Axelsson.
– Vi kommer att lägga tyngdpunkten på debuterande konstnärer som provar radiodramat för första gången. Vi har ju tre platser ute i landet för dramaproduktion – Luleå, Göteborg och Malmö – och från Malmö blir det bland annat en dramaserie i tre delar av Martin Jern som heter Svensk synd och är baserad på hans bok med samma titel. Och så blir I came to see you av Karim Rashid som spelats på Malmö Stadsteater radioteater med lyssning på Malmö Sommarscen och även Natten börjar nu som spelades av Teater Foratt i Malmö blir också radioteater.
– Och så har vi två jättespännande Malmöförfattare, Marjaneh Bahktiari och Andrzej Tichý, som gör radiodramadebut.

Rent organisatoriskt innebär nya Sveriges Radio Drama att man utvecklar nya metoder för att producera men den stora förändringen är just att man nu producerar för alla i stället för som tidigare enbart P1 och P4.
– Det här är historiskt och det har varit hårt arbetet men också väldigt spännande, säger Malin Axelsson. Vi arbetar mycket med hur man kan jobba digitalt och där är vi bara i början av utvecklingen. Det handlar om att se möjligheter för alla plattformer – internet, mobil, sociala medier och så vidare.
– Samtidigt tänker vi att vi får låta lusten och individuella konstnärer styra utvecklingen. Vi befinner oss verkligen i en explosionsartad tid där förutsättningar förändras hela tiden och då kan konsten och dramat spela en mer framträdande roll än någonsin. Vår roll är att fantisera och föreställa oss vad vi kan göra. Jag tror vi kommer att överraska oss själva.

I dag presenteras den nya dramasatsningen på en stor presskonferens i radiohuset i Stockholm och det blir också en direktsänd presentation 13.10-14.00 i P1 där Alexandra Pascalidou presenteras de kommande dramautbudet för lyssnarna.
Då passar man också på att prova något helt nytt genom att direktsända ett improviserat drama, Första dejten, där lyssnarna möter Misha och Simone som träffats via en dejtingsajt och nu för första gången ska träffas på riktigt. Inför dramat har det två skådespelarna skickat sms till varandra i sina karaktärer, något som lyssnarna kan följa via sociala medier.

Även Malin Axelsson själv, som skrivit många dramer för scen och även barnböcker och en roman, radiodramadebuterar nu med en dramakomediserie som heter Cheferna och handlar om tre chefer på managementkurs på ett slott. Malin Axelsson beskriver det som att de upplever en ”minst sagt kaosartad helg” och berättar att så väl manus som regi har improviserats fram.
– Det kräver mycket förberedelser att jobba så här eftersom det nästan påminner om livesändning, förklarar hon. Det kräver mycket av skådespelarna och i slutänden är det ett väldigt gemensamt projekt där hela ensemblen står för manus.
– Radiodframat är verkligen en fantastisk konstform som ger oss möjlighet att smyglyssna, fortsätter säger Malin Axelsson. Det är så otroliga möjligheter eftersom nästan alla bär omkring på utrustning för att kunna spela in i dag och den unga generationen är definitivt kompetent att klippa och redigera. Det är en utveckling som gått på så kort tid känner jag som varit med från kassettband och framåt.
Att intresset för just radiomediet och radiolyssning i form av allt från traditionell radioteaterm till poddar och hörspel är så stort just nu tror Malin Axelsson beror på koncentrationen som radiodramat erbjuder.
– I den finns det en slags trygghet, säger hon. Det finns en koncentration i att bara lyssna som många längtar efter i en värld där allt går i så hög hastighet

När Malin Axelsson började sin tjänst på Sveriges Radio för knappt ett år sedan kom närmast från en tjänst som konstnärlig ledare för Ung scen öst och radiodrama var en helt ny genre för henne.
– Men nu är jag helt förälskade i den genren, säger hon med stark övertygelse i rösten. Det finns ingen bättre plats som konstnär att vara på just nu. Själva mediet omvandlas nästan vecka för vecka och det är en drömsituation som gör en konstnärligt hyperaktiv.

Radiodramanyheter under 2016 i urval:
25/5: Första dejten (P1 Drama). Direktsänt, improviserat drama i regi av Malin Axelsson. Skådespelare Paula McManus och Krister Kern.
19/6: Ett vackert barn (P1 Drama) av Truman Capote. Regi Ester Maria Bergsmark. Staffan Westerberg som Truman Capote och Nanna Blondell som Marilyn Monroe.
28/6: Cheferna (P1 dramaserie), Huvudförfattare Malin Axelsson, regi Malin Axelsson. Skådespelare Paula McManus, Eric Stern med flera.
2/7: De dödas röster (P3 Serie), Thrillerserie med Sara Bergmark Elfgren som huvudförfattare och i regi av Mattias J Skoglund.
10/7: Den oändliga historien (Drama för unga, Barnradion). Av Michael Ende och i regi av Andreas Öhman.
23/7: Till häst genom Västerbotten (P1 drama, eventuellt P4). Av och med Olof Wretling och Sven Björklund.
13/8: I came to see you (Drama i P1). Av Karim Rashid och i regi av Milad Alami.
15/8: Spöken i maskinen (Drama för unga, Barnradion). Av scenkonstkollektivet Nyxxx.
9/9: Natten börjar nu (Drama i P1). Av Åsa Lindholm och i regi av Niclas Turesson.
11/9: Brev till en krigerska (Drama i P1). Av Athena Farrokzhad, i regi av Saga Gärde.
14/10: Svensk synd (P1 dramaserie). I regi av Martin jern.
4/12: Mural (Drama i P1). Av Andrzej Tichý, i regi av Manuel Cubas.
Fler premiärer under året, i urval:
Salongen av Marjane Bakhtiari
UFO (arbetsnamn) dramaserie om svenska UFO-mysterier
De nya (Drama för unga, Barnradion) av Manuel Cubas, Martin Johnson och Laura Wihlborg
Radiodrama att uppleva tillsammans, i urval.
10/8: Smyglyssning på I came to see you. Smyglyssning live i Ljudvallen på Malmö Sommarscen med skådespelare från Malmö Stadsteater
25/8 – 4/9: Sveriges Radio Drama på Bergmanfestivalen, Dramaten, reading av utdrag ur opublicerade, ospelade manus av Ingmar Bergman som regisserats av Suzanne Osten.
Hösten 2016: Sveriges Radio Drama på festivalen Transistor, Malmö