Shqiponja Istrefi, Julie Chikane och Michelle Edward från Bow Down Dance Academy. Foto: Yvonne Erlandsson
Helena Josefsson, här med Olof Löfgren, kan man se och höra i Beijers park den 14 juli. Foto: Yvonne Erlandsson
Elin Lundgren och Petter Pettersson från Teater Lilith gör sin performance Island in the Sun den 4-7 augusti.
Erik Olsson och Sandra Stojiljkovic med Unga Teaterns som Ägget spelas för barn den 5-11 augusti. Foto: Yvonne Erlandsson

Scensommar med stor bredd

Med start den 18 juni blir det åtta veckors musik, dans och teater Malmö runt. Sommarscen Malmö bjuder på 170 olika tillfällen att uppleva programpunkter på någon av de 40 spelplatserna – som vanligt med fri entré.
– Vår uppgift är att väcka nyfikenhet och tankar och att få folk att upptäcka sin stad, säger Anna Novovic, konstnärlig ledare för Sommarscen.

Sommarscen Malmö utvecklas med staden. Befolkningen ser annorlunda ut nu än när programmet startade 2005 – den förändras från år till år.
– I och med det förändras vårt program, men grunduppdraget att ha en tredje säsong med scenkonst och att nå ut till alla finns kvar.
Sommarscen försöker pejla publikens åsikter efter varje säsong.
– En del i den äldre målgruppen har hört av sig och känt sig förbisedda och det har vi tagit till oss, säger Anna Novovic. Vi hoppas att programpunkter som hyllningar till Povel Ramel (med Mikael och Lotta Ramel) och Östen Warnerbring (med Amiralens storband) ska bli omtyckta.
Anna Novovic lyfter också fram en MSO-konsert i Pildammsteatern och en jazzkonsert med Kristin Amparo som programpunkter som kan locka en bred publik.

Men de unga ska också ha sitt.
– Vi har fått ett uppdrag att se till att unga och unga vuxna har aktiviteter på sommaren. Vi har försökt lyssna in via kontakt med elever och skolor och undersöka var de unga hänger, var det kan uppstå saker. Ett sådant ställe är Emporia, där vi har scenprogram på taket. Sevedsplan och Ribban är andra ställen där man kan nå unga.

Ett av programmen på Emporias tak är Being Julie Chikane. Julie driver dansgruppen Bow Down och ska bli intervjuad i Månteaterns teater-improföreställning. På tisdagens pressmöte dansade Julie tillsammans med Shqiponja Istrefi och Michelle Edward, en trio man även kan se på Malmö Live nu i helgen. Bow Down Academy är en av Sveriges snabbast växande dansskolor med streetdancers. I sommar kan man även se några av dansarna därifrån på Pildammsteatern.

– Som alltid har vi uppdraget att hitta det spetsiga och nya, säger Anna Novovic.
Just på det omårdet finns ett av sommarens stora samarbeten, det med Lilith Performance Studio. Elin Lundgren och Petter Pettersson, Liliths konstnärliga ledare, bjuder oftast in andra konstnärer att arbeta i sin studio. Nu gör de sitt största samarbete någonsin med sin Island in the Sun som utspelar sig i en stor hangar vid Enskifteshagen.
– Det kommer att vara 30 medverkande, säger Petter Pettersson.
– Och 60 ton sand, säger Elin Lundgren. Vi kommer att bygga denna stora strand inne i hangaren, som en festplats. Det blir en annorlunda performance. Publiken kommer att vara delaktig, man måste sätta på sig en hudfärgad huva, som gör att det blir en massa, en samling människor.

Verket handlar om grupp, samhörighet, hur vi följer varandra.
– Om en skrattar så börjar alla skratta, men vad skrattar vi åt? säger Elin Lundgren.
En utgångspunkt är att hitta Utopia, en fantastiska platsen, den perfekta semestern. Därav titeln Island in the Sun.
– Men det handlar också om hur vi bygger det här vi:et som vi jobbar med. Alla bygger små grupper, höger eller vänsterradikala, medelklassradikala. Det är som när man sitter på en teaterföreställning som ingen gillar, men alla applåderar. För att det är så trevligt att göra detta tillsammans. Alla vill att det ska vara mysigt och trevligt, därför bygger vi de här systemen omkring oss. Det är lite grunden, säger Petter Pettersson.
När publiken kommer in vet man inte vem som är aktör och vem som är publik.
– Men det kan också vara publiken som gör något som vi inte kan styra över. Det blir oförutsägbart, så det är också en undersökning av hur en social konstruktion, en fest eller ett möte, faktiskt fungerar i väntan på något som kanske händer, säger Elin Lundgren.
Hela programmet finns på www.sommarscen.se