Den här gången satsar Skånes matfestival mycket på drycker. Bilden är från förra årets matfestival i Brösarp. Arkivbild
Riksdagsledamot Per-Arne Håkansson kom till festivalen för att delta i ett möte med Livsmedelsakademin.
Ledamot Daniel Hedén, Region Skåne, en av invigningstalarna.
Stina Ottosson och Ingvar Malmberg, Killhult, och Bengt-Göran Johansson, Tollarp, testade korv.
Pernilla Elmquist, grundare av Nordic street food, sålde sparrisklämma.
Anders Cederberg, Brösarps gästgifveri, är en av initiativtagarna till festivalen.
Erik Stenberg, ordförande i den ideella föreningen Rude food, serverade besökare en måltid av kasserat livsmedel. Här tillsammans med volontär Elin Magndal.
Kommunstyrelsens ordförande Leif Sandberg höll tal vid invigningen och riksdagsledamot Per-Arne Håkansson skulle träffa Livsmedelsakademin.
Dryck som tillverkats av äpplen som butiker har kasserat för att de var för fula för att säljas.
Andreas Triebe, Nordic street food, fixar råvaran för sparrisklämma.

Aptitretande matfestival

BRÖSARP – Vi ska vara stolta över våra skånska mattraditioner.
Det sa Daniel Hedén, ledamot i Region Skåne, en av invigningstalarna på Skånes matfestival i Brösarp i fredags.

Matfestivalen inleddes med flera tal om matens betydelse för det skånska näringslivet, miljön, turismen och jobben. Närodlat var ett honnörsord.
– Festivalen är viktig för Tomelilla kommun, påpekade kommunstyrelsens ordförande Leif Sandberg i sitt tal.
– Maten är en resurs som vi måste förvalta till framtidens generationer och ge de unga kunskap om matens väg från plogen till bordet.

Allt fanns bland matfestivalens ett 80-tal aktörer som trängdes på 27 000 kvadratmeter. De erbjöd bland annat sötsaker, kött, skånska smaker och bröd. Några nya teman var street food, kalkon och matsvinn.
Matinspiratör Pernilla Elmquist, Nordic street food, sålde sparrisklämma.
– Vi vann SM-guld som bästa foodtruck på Gastronord i Stockholm i april bland 24 tävlande. Det var vårt koncept som segrade, men sparrisklämman avgjorde det, berättade hon.

Erik Stenberg, ordförande i den ideella föreningen Rude food, serverade besökare på mat av kasserat livsmedel.
– Det slängs alltför mycket bra mat i onödan i dag trots att vi kan göra något gott av det i stället, sa han.
Även Anders Cederberg, Brösarps gästgifveri, fanns på plats med sin bod. Han och matfestivalchef Charlotta Ranert är initiativtagarna till matfestivalen.

– Min matpolicy är enkel, maten ska vara av hög kvalitet och närproducerad, sa han.
Besökarna promenerade omkring och provsmakade sig fram. Två av dem var Stina Ottosson och Ingvar Malmberg från Killhult.
– Som före detta lantbrukare har maten alltid varit viktig för mig. Ju renare maten är, desto bättre. Jag vill veta var den kommer ifrån, sa hon.

Riksdagsledamot Per-Arne Håkansson var inbjuden av Livsmedelsakademin som tillsammans med Smaka på Skåne står bakom arrangemanget. Som ledamot i näringslivsutskottet kämpar han för den skånska livsmedelsbranschen.
– Det gäller att bli bättre på lyfta Skånes särart i marknadsföringen och få konsumenterna att oftare välja närproducerat, sa han.

Dagens fråga

Har du handlat dina julklappar?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev