Nöje

Akrobatik som tänjer gränser

I Limits, av Cirkus Cirkör, tänjer akrobaterna på de kroppsliga gränserna och publiken får tänja på gränserna i hjärnan, skriver tidningens recensent. Foto: Mats Bäcker
Artikel Nöje Tidningens recensent Kristina Nilsson har sett Cirkus Cirkörs föreställning Limits på Hipp i Malmö.

För ett drygt år sedan hade Cirkus Cirkör premiär för sin jubileumsföreställning Borders på Hipp i Malmö. Då var temat gränsöverskridande och flyktingar.

Det var innan Alan Kurdis kropp sköljts upp på en sandstrand i Turkiet. Det var innan läget hade blivit akut. Det var innan Sverige stängde sina gränser.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

42-åring greps med kokain på tåg - åtalas

Narkotikan som hittades på den 42-årige mannen.
Foto: Tullverket
Malmö
Malmö 42-åringen greps på ett tåg på Malmö Central med ett halvt kilo kokain innanför sina byxor. Nu ställs han inför rätta för grovt narkotikabrott.

Mannen satt på tåget mot Stockholm när tullpersonal kom ombord med en narkotikahund i sällskap. I den andra vagnen i tågsetet markerade hunden mot den plats där 42-åringen satt.

Han fick frågan om han hade någon narkotika på sig, och tog då fram en bit cannabis ur jeansfickan. Eftersom 42-åringen uppträdde nervöst och hans händer skakade. Det dröjde inte länge innan han pekade på sitt skrev och erkände att han gömde narkotika där. Han hävdade att han tvingats till att ta med sig ett parti kokain som skulle levereras till Skövde.

Han fick gå in på toaletten och ta fram paketet, som visade sig innehålla ett halvt kilo kokain så när som på ett gram.

I förhör berättade mannen senare att han var skyldig personer pengar, och att han fick hot om att betala skulden. För att reglera skulden fick han alternativet att transportera ett paket till Skövde. Men han hade då ändrat sin historia till att paketet innehöll kontanter.

Inrikes

Telestörning slår mot SOS Alarm

Inrikes
Inrikes

Just nu pågår en telestörning på SOS Alarm, som gör det omöjligt att skicka sms till larmtjänsten, skriver SOS Alarm i ett pressutskick.

SMS-tjänsten, som nu alltså ligger nere, är endast öppen för personer som är döv, tal- eller hörselskadade.

Den ordinarie 112-funktionen via telefon och 112-appen fungerar som vanligt.

Driftstörningen beror på problem i telenätet och inte i SOS Alarms system. Ännu finns ingen prognos för när felet är åtgärdat.

Sophie Tanha/TT

Lagfarter SkD

Nya ägare till fastighet i Stehag

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Dejan Malencic, Linda Malencic och Marianne Pagels har köpt fastigheten på Klövervägen 7 i Stehag av säljaren Bondeplan Fastigheter AB. Köpesumman blev 950 000 kronor och de nya ägarna tog över marken i mars 2021. Tomten är 1 136 kvadratmeter stor.

Så sent som för tre månader sedan såldes en annan tomt precis i närheten, på Rapsvägen 12. Priset för den blev 3 825 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Smittspridningen fortsatt hög

Vaccinationerna fortsätter. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen är fortsatt hög, varnar Folkhälsomyndigheten.
– Det är avgörande att hålla avstånd till andra för att få en minskning nu i maj, säger avdelningschefen Karin Tegmark Wisell.

Smittspridningen har ökat vecka för vecka. Men ökningen ser ut att ha stannat av, enligt Karin Tegmark Wisell.

– Under de senaste två månaderna, sedan egentligen vecka 3–4, har vi på nationell nivå haft en ökning vecka för vecka. Det ser nu ut att ha stabiliserats på en hög nivå, säger hon på torsdagens presskonferens.

– Vi ser en stabilisering, men behöver få ner antalet fall.

Smittspridningen är just nu som högst i Region Västernorrland, som haft i genomsnitt 1 335 konstaterat smittade fall per 100 000 invånare och vecka under de senaste 14 dagarna. Motsvarande siffra i hela riket är 794.

Hög belastning

Sjukvården är fortfarande hårt belastad av pandemin.

– Redan från i höstas, från november, har det varit en konstant hög belastning på sjukvården, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

– I dag är det 2 127 personer som behöver sjukhusvård på grund av covid-19 och 403 av dem vårdas på iva.

Enligt Socialstyrelsen förväntar sig 19 regioner en försämring på kort sikt och 18 regioner en försämring på lite längre sikt.

– Så just nu ser vi inte någon ljusning för sjukvården, säger Iréne Nilsson Carlsson.

"Ljuset i tunneln"

Samtidigt har nu över två miljoner svenskar (2 010 951 personer) fått minst en dos av vaccin mot covid-19.

– Om vi tittar på det som ändå är ljuset i tunneln, vaccinationerna, kan vi nu konstatera att till och med i dag är det över två miljoner personer som har fått minst en dos vaccin, säger Karin Tegmark Wisell.

Men det är i nuläget inte aktuellt att lätta på restriktionerna för vaccinerade, exempelvis genom att enbart personer med någon form av vaccinationspass skulle kunna få delta i större utsträckning i olika evenemang och aktiviteter.

– Vi ser inga möjligheter till lättnader i dagsläget. Vi måste få ner smittspridningen i hela befolkningen. Om det framöver kan finnas situationer då vaccinationspass kan bli aktuella tar vi den diskussionen då, säger Karin Tegmark Wisell.

Tända gnistan på andra sätt

TT: Flera tränare varnar för att det finns en risk att barn och ungdomar lämnar idrotten när det inte är tillåtet med större matcher och cuper. Hur ser Folkhälsomyndigheten på möjligheten att lätta restriktionerna där?

– Det är klart att det är viktigt med matcher och cuper, men det är också ett tillfälle då man reser och samlas i andra städer och regioner. Dessutom kanske föräldrar följer med och hjälper till bakom planen, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon ser därför ingen möjlighet just nu att öppna mer än man gjort hittills, med mindre träningsmatcher och liknande.

– Man måste försöka kämpa på från ledarhåll och tända gnistan hos barnen på andra sätt, och försöka få så god sparring som möjligt för dem ändå, säger Karin Tegmark Wisell.

FAKTA

Fakta: Avlidna och smittade

Ytterligare 19 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats och sammantaget har nu 13 882 smittade personer avlidit i Sverige.

Totalt har 932 076 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Sport

RF-basen: "Som ett svärd över huvudet"

Björn Eriksson vill att barn och unga ska få tävla igen. Arkivbild.
Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT
Sport
Sport Riksidrottsförbundets (RF:s) ordförande Björn Eriksson säger att den viktigaste frågan för idrotten är att unga ska få börja tävla igen.
Efter att regeringen förlängt restriktionerna kommer det att dröja ytterligare.
– Det där är som ett svärd över huvudet på ungdomsidrott, säger han.

Sedan i slutet av februari har det varit totalstopp för tävling för barn och unga vilket slagit hårt mot svensk idrott.

– Skadorna på idrotten är ibland inte de pengar man förlorade bakåt utan de ungdomar man förlorar för evigt framåt. Det viktigaste är hur vi får tillbaka och igång dem som lämnat oss, säger han.

RF fick ytterligare ekonomiskt stöd i början av april och en del av de pengarna måste gå till återstarten av idrottsrörelsen, säger Eriksson. Både RF och Folkhälsomyndigheten (FHM) är överens om att det är viktigt att få igång barn- och ungdomsidrotten fort – men än så länge tillåter inte smittläget.

"Måste kicka igång"

– Jag verkligen hoppas att det kommer inom mycket nära framtid. Det där är som ett svärd över huvudet på ungdomsidrotten, säger Eriksson.

– Vi kan inte bara kompensera bakåt för förluster vi gjort utan vi måste kicka igång. Hur återstartar vi en rörelse som har revor och tappar medlemmar?

Utöver barn- och ungdomsidrotten lyfter han att man bör arbeta fram anpassningar i begränsningsförordningen vid olika evenemang, främst motionslopp.

Alla stora motionslopp som skulle äga rum under första halvan av året, förutom Vasaloppet, har fått skjutas fram till hösten.

Försämrar folkhälsan

– Jag sade (till FHM) att det ni egentligen fattar beslut om är att försämra folkhälsan. Det är bättre att kalla en spade en spade. Det är måhända nödvändigt av smittskäl, men det finns ju en gemensam nämnare: Hur lång är tiden som vi måste försämra folkhälsan?, säger han angående att motionsloppen inte kan arrangeras.

Dagens besked är "dystert", men Eriksson säger också att han har svårt att kritisera FHM:s bedömning när han själv inte är expert.

– Jag gissar att det beror på att man inte vågar släppa på det, för att belastningen är som den är. Därför tar man beslut om att alla möjligheter att minska smittspridningen måste tas tillvara på, även om det drabbar idrotten hårt, säger han.

De förlängda restriktionerna gäller åtminstone till den 17 maj.

Ola Palmström/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Inrikes

Misstänkt mord i Solna – kvinna hittad död

En förundersökning om mord har inletts efter att en död person hittats i en bostad i Solna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna har hittats död i en bostad i Solna och en förundersökning gällande mord har inletts, skriver polisen på sin hemsida.

– Det är inte ett uppenbart mord men man kan inte heller säga varför döden har inträffat, säger Eva Nilsson som är Stockholmspolisens presstalesperson.

Senare under torsdagen meddelade polisen att en person frihetsberövats. Ola Österling, presstalesperson vid Stockholmspolisen, ville däremot inte säga vilket kön den frihetsberövade personen har, eller åldern på kvinnan som är död.

– Vi väljer att inte avslöja det med anledning av ärendets art. Det är lika många oklarheter som i morse, men genom förhör, analys av brottsplatsen och givetvis också undersökning av dödsorsaken hoppas vi kunna besvara dem, säger han.

Ekonomi

SKF pressas av kostnadsökningar

Kullagertillverkaren SKF presenterar sin rapport för första kvartalet. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ekonomi
Ekonomi Tillväxt och ökad försäljning präglar kullagertillverkaren SKF:s första kvartal. Men kostnader och valutaeffekter slår hårt mot resultatet och på börsen är det tummen ned.

SKF-aktien har vid lunchtid fallit med nästan 6 procent på Stockholmsbörsen och raderar därmed ut nästan hälften av kursuppgången hittills i år.

– Jag tycker det är ett jättestarkt kvartal, med 9 procent i organisk tillväxt och 2,8 miljarder i rörelseresultat. Det innebär en 14-procentig marginal samtidigt som vi har haft kostnadsökningar och negativa valutaeffekter på 1,3 miljarder, säger SKF:s vd Alrik Danielson.

En starkare krona

Rapporten avslutar en nästan sjuårig period med Danielson som vd för SKF – en firma han jobbat för i mer än 25 år. Danielson efterträds av Rickard Gustafson från SAS vid månadsskiftet.

– Det handlar om högre transportkostnader. Det handlar om valuta, en effekt av en starkare krona. Och så är det material som går upp, alltså stålpriser, säger Danielson.

Problemet med halvledarbrist i fordonsindustrin, en stor kundgrupp för SKF, har firman än så länge inte känt mycket av.

– Alla pratar om det här, men det är väldigt få som räknar med några större störningar. Så det känns lite som att det finns hopp om att det här inte blir så allvarligt, säger Danielson.

Han flaggar samtidigt för att SKF är i färd med att kompensera för det högre kostnadsläget i produktionen ute bland kunder.

– Det blir lite dyrare kullager en tid. Stålpriserna har ju gått upp för att det finns en mycket högre efterfrågan nu, temporärt. Men när det kommer i balans igen tror jag att det kommer att falla tillbaka.

Mer kundnära produktion

Han tillägger att det finns förståelse bland SKF:s kunder för detta när efterfrågan är så stark som den är.

– När efterfrågan är stark har du också möjlighet att få kunden att förstå att om jag ska leverera med högre kostnader får du vara med och bära dem.

För SKF, som investerar 3,6 miljarder i fabriker och uppgraderingar i år, pågår just nu en omställning mot en mer kundnära produktion med ökad digitalisering och automatisering, enligt Danielson.

– Med en automatiserad produktionslina får du flexibilitet och bättre kontroll på kostnader och kvalitet. Då blir det plötsligt så att du kan vara konkurrenskraftig var du än är, även nära kund, säger han.

Cirkulär ekonomi

Pandemin har blivit en injektion som satt extra fart på denna process, som dock pågick redan tidigare, enligt SKF-chefen. Framför sig ser Danielson nu hur denna omställning bidrar till att bygga vad han beskriver som en mer cirkulär ekonomi i framtiden.

– Då kan man ta lager ur produktion innan det har havererat, med hjälp av sensorer. Då kan man återanvända i stället för att smälta ned, säger han.

Förutom lägre kostnader och en positiv miljöpåverkan innebär detta även att det kan skapas fler lokala arbetstillfällen, tror Danielson.

– Miljö och lönsamhet går hand i hand, säger han.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: SKF:s delårsrapport i korthet

SKF redovisar en justerad vinst före skatt på 2 586 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 1 856 miljoner kronor motsvarande period 2020.

Resultatet låg i linje med förväntningarna. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en justerad vinst före skatt på 2,6 miljarder kronor, enligt en sammanställning av prognoser från Refinitiv.

Rörelseresultatet ökade justerat till 2 789 miljoner kronor, trots att kostnadsökningar och valutaeffekter åt upp cirka 1,3 miljarder kronor. Omsättningen uppgick till 19 865 miljoner kronor, jämfört med 20 085 miljoner kronor ett år tidigare. Förväntningarna låg på 19,7 miljarder.

Problemen med negativa valutaeffekter väntas fortsätta även i andra kvartalet, och beräknas av SKF då landa på minus 400 miljoner kronor jämfört med fjolårets andra kvartal.

Malmö

Fängelse för man som rånade hundrastande par

Malmö
Malmö Sent på kvällen gick ett par ut för att rasta sina hundar nära Caroli. Efter en stund dök en till synes vänlig man upp som ville prata hund med dem.
När han drog fram en kniv och tvingade till sig mannens mobiltelefon stod det klart att han hade andra syften med sin vänlighet.

Paret var ute och rastade hundarna sent en kväll i september när rånet skedde. En man, till synes narkotikapåverkad, gick fram till dem och började ställa frågor om hundarna.

Mannen blev allt mer närgången, men ställde sig så att kvinnan inte skulle se att hans make i det ögonblicket blev rånad. Det skedde genom att han höll en kniv mot offrets mage och tyst sa att han ville han hans mobiltelefon och plånbok.

Rånaren krävde också ett få koden till bankkortet, vilket han fick - men en felaktig sådan. Kort därpå lämnade rånaren platsen. Först då kunde maken berätta för sin fru vad han utsatts för.

Fick söka hjälp

Hela förloppet tog omkring fem minuter, men själva rånet bara 30 sekunder. Frun hade inte sett att hennes man blivit rånad, men hade ändå en magkänsla att något var fel och av kroppsspråket att döma kunde tyda vad som skedde, berättade hon senare.

Den rånade mannen mådde efteråt mycket dåligt av händelsen och fick sjukskriva sig och söka psykologhjälp. Han hade rånats i ett annat land tidigare, men kände att det var värre den här gången eftersom han upplevde Sverige som tryggt. Han var också rädd att stöta på rånaren igen.

36-åringen som rånade honom greps och döms nu till tio månaders fängelse. Han erkände brott i tingsrätten, men hävdade att hundägaren rånat honom tidigare samma kväll. 36-åringen ska också betala 17 900 kronor i skadestånd till sitt offer.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL