David Rapp tycker att det är en win-win situation att hjälpa de unga med matte. De får stöd och han håller själv igång sitt intellekt. FOTO: Joakim Stierna
Derivata är det område inom matematiken som Sevgi Jusufovska föredrar. Hon vill läsa ekonomi på universitetet. Matematiken kommer därför fortsatt att vara viktig för henne.
matte

Elever finslipade sin matte

lund Det var trångt i Gasquesalen på Lunds tekniska högskola på måndagskvällen. 300 elever hade kommit för att öva matte tillsammans inför de kommande nationella proven.
Ett 30-tal volontärer var på plats för att hjälpa dem.

– Målet är att eleverna ska känna sig trygga när de skriver provet. Denna kväll arrangerar vi för att de ska få finslipa sina kunskaper. Men vi jobbar också långsiktigt för att stärka elevers matematikkunskaper, säger Rebecka Wigsén, regionansvarig för organisationen Mattecentrum.
– Matematik är hela livet. Det är viktigt för att få arbete och för att bli en del av samhället som blir mer och mer digitaliserat, säger Kajsa Modin, som även hon arbetar för Mattecentrum.
–Jag gillar matte för att det är spännande. Det är som att gå in i en boxningsmatch för att övervinna talet, fortsätter Rebecka Wigsén.
Vid ett bord satt Hanna Jokel, Sevgi Jusufovska och Siv Ljunggren. De går i årskurs tre på Borgarskolan.
– Vi läser matte tre. För att klara provet måste man repetera det vi lärt oss tidigare för att klara alla frågor, säger Hanna Jokel.
– När man väl förstår matematik är det jättekul. Man känner sig väldigt duktig. Det är roligt i sig, fortsätter hon.
En av volontärerna på måndagskvällen var pensionären David Rapp. Efter ett långt yrkesliv som civilingenjör tycker han det är stimulerande att hjälpa unga.
– Det är viktigt inte minst med tanke på hur det går för matematiken i Sverige.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Webbkryss