Det behövs mer politisk debatt i landet. Jonas Sjöstedt och Annie Lööf vet ganska väl vilka skillnaderna är mellan V och C och kunde ibland förutspå motståndarens nästa inlägg. Foto: Lennart Larsson
Utanför debattringen är Annie Lööf och Jonas Sjöstedt inte lika arga på varandra.

Partiledare på debatturné

MALMÖ Det är för få debatter med passion och ideologi i svensk politik. Det tyckte Centerledaren Annie Lööf och Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och gav sig ut på debatturné.

På torsdagen möttes duon i sin andra debatt, på biograf Panora i Malmö. Den första var i Östersund i slutet på april.
Innan debattstart bedyrade båda att de tycker rätt bra om varandra privat men att de i talarstolen tycker olika i ganska många frågor.
Som till exempel bostadspolitiken där Jonas Sjöstedt helst vill se en omfördelning av subventioner inom boende till att producera nya och billigare hyresrätter medan Annie Lööfs recept är att förenkla regler och snabba upp planprocessen – och luckra upp strandskyddet.
– Vi vill göra det möjligt att bygga runt alla tusentals sjöar i Sverige.
Om asylpolitiken var de båda partiledarna mer överens, om än inte helt. Regeringens förslag om tidsbegränsade uppehållstillstånd ogillar båda liksom gränskontrollerna mot Danmark.
– Men det är inte jag och Annie som är problemet, konstaterade Jonas Sjöstedt.
Sysselsättningen däremot, där var skillnaderna mellan V och C tydliga. Jonas Sjöstedt gjorde tummen ner för Annie Lööfs förslag om lägre löner för enklare jobb för nyanlända.
– Det innebär att man sänker lönerna för alla, hävdade han.
Inte alls, svarade Annie Lööf.
– Vi tycker att de ska kompenseras med lägre inkomstskatt. Men vi måste våga tänka nytt för att nyanlända ska komma i arbete och komma i arbete.
Debatten avslutades med att publiken fick ställa frågor. Hur kan V kalla sig för ett feminstiskt parti när man vill sänka den kvinnodominerade branschen för hushållsnära tjänster?
Många av företagen ägs av riskkapitalbolag, svarade Jonas Sjöstedt.
– Och i styrelsen för dem sitter inga kvinnor, där sitter män med slips.
Inga nya debatter mellan partiledarna är inplanerade. Enligt Annie Lööfs pressekreterare Jonas Nyström är dock intresset stort för att få debattbesök.
– Det svåra är mer att få ihop schemat för två partiledare.

Dagens fråga

Blir det något luciafirande i dag?

Loading ... Loading ...