Skånskans fotosession med initiativtagarna till Kävlinges första pridetåg, Lina Nilsson och Catharina Lindell, väckte viss nyfikenhet. Siv Nilsson var en av dem som stannade till för att titta. Foto: Stefan Persson
Catharina Lindell, till höger, är begravningsentreprenören som gärna kör motorcykel.

Begravningsentreprenör leder första prideparaden

Kävlinge På lördag bjuds besökarna på vårmarknaden på glitter och glamour utöver det vanliga.
Då leder begravningsentreprenören Catharina Lindell och dansstudioägaren Lina Larsson Kävlinges första prideparad någonsin.

– Jag har Black Angels, damer som kör begravningskorteger med motorcykel. Jag tyckte det skulle vara roligt för dem att få visa upp sig vid ett mer glatt tillfälle, säger Catharina Lindell.
Tanken på att anordna en prideparad med motorcyklar väcktes.
– Alla älskar motorcyklar, och alla älskar kvinnor.
– Kanske inte i ett pridetåg, skojar Lina Larsson.
Catharina Lindell inser att det kanske inte varit så kul för publiken om paraden bara bestått av motorcyklar. Hon behövde någon som kunde ta vid när motorcyklarna väl kommit fram till torget på Unionsgatan, där paraden fortsätter i en show.

Att just Lina Larsson fick frågan är kanske inte så överraskande. Med sin dansstudio står hon för mycket av det som präglar en prideparad – dans, glitter och glamour.
– Jag fick ett långt mejl av Catharina. Mitt korta svar blev: självklart!
Varför då en prideparad i Kävlinge? Catharina Lindell menar att det ligger i tiden. Det är också en chans att peppa ungdomar att våga vara sig själva.
– Det är oroligt i vår värld, med hat och mycket som skiljer. De ska känna att de har stöd. Det här är något som kan förena.

Själv bidrar Catharina Lindell med ett 30-tal kvinnliga motorcyklister, som för dagen lämnar de svarta skinnställen hemma.
– Nu ska de vara utspökade i regnbågens alla färger. Det blir något nytt.
Paraden startar utanför Lina Larssons dansstudio på Hotellgränd klockan 11.45. Sedan går paraden genom byn. En kvart senare ska den vara framme vid Röda Torget på Unionsgatan.
– Där blir det en stor prideshow i en timme. Jag har med ett 20-tal dansare från mina danskompanier. Det blir en temaföreställning som speglar pride, hur olika parkonstellationer kan se ut, säger Lina Larsson.

Både hon och Catharina Lindell hoppas att paraden kan bli ett återkommande inslag på vårmarknaden.
– De håller på med lite nytänkande kring marknaden. De ska även ha en matgata som kan dra folk, säger Catharina Lindell.

Hur tror ni att Kävlingeborna tar emot prideparaden?
– De har drillats i glitter och glamour i åtta år redan. Det är en mycket tolerant by, säger Lina Larsson.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...